Sanalda 'Olta'ya Gelmeyin!
Akla hayale gelmeyen yöntemler ile internet bakan dolandırıcılığı daha da yaygınlaşıyor. Sanal ortamda ele geçirilen bilgilerle banka hesapları boşaltılıyor.
Günümüzde internet banka dolandırıcılığı yaygınlaşıyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte de dolandırıcılık yöntemleri daha zor fark ediliyor. Kullandıkları yöntemler ile kişinin tüm bilgilerini ele geçiren hackerler, kişinin hesabındaki parayı başka bir bankanın hesabına yatırarak o hesaptaki parayı çekiyor. Bazı bankalar bu para transferini müşterisine mesaj yoluyla bilgilendirse de birçok banka bu bilgilendirmeyi yapmıyor. Güvenliği artırmak için bankaların gönderdiği tek kullanımlık şifrelerde hackerler tarafından casus yazılımlar ile ele geçiriliyor. Dolandırıcıların en yaygın kullandığı kurumların finansal işlem yapmak için kullandığı ‘Olta’ yöntemi ile hesap bilgilerini çalabiliyor. Bu yöntem ise daha çok e-posta ve sahte web sayfası ile yapılıyor.
BİRÇOK DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ VAR
İnternet ortamında birçok dolandırıcılık yönteminin bulunduğunu belirten uzmanlar, bu sistemle yurt dışından bir banka müşterisinin bile dolandırılabileceğini söylüyor. İnternet üzerinden yapılan sohbetlerde bile e-posta ve dolandırıcılık amacı ile kurulan bazı siteler aracılığıyla banka müşterisine ulaşıldığının altını çizen uzmanlar, “Müşteriye ulaşma esnasında çeşitli gerekçeler sunularak, hesap numaraları talep edilerek yurt dışına para transferinde komisyon karşılığı aracılık etmesi isteniyor. Hesap numarası alındığında belli bir avans hesaba yatırılınca hesabın doğruluğunu da teyit etmiş oluyorlar. Bu yöntemler ile elde edilen müşteri hesaplarına, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık eylemleri ile başka hesaplardan para transferi gerçekleştiriyorlar. Daha sonra müşteriden, hesabına gelen paraları, belirtilen başka hesap ve kişilere transfer etmeleri isteniyor. Böylece banka müşterisi, farkında olmadan dolandırıcılık eylemine katılmış oluyor” uyarısında bulundular. Uzmanlar ayrıca kişinin, piyangodan, çekilişten para kazandığını haber veren mesajlar da attığını belirterek bu e-postalara ve mesajlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade ettiler.
‘BANKA GÜVENLİĞİ SAĞLAMALI’
Konu ile ilgili Avukat Ayşegül İnal Soycan Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu. İnternet bankacılığı ile ilgili dolandırıcılık davalarıyla daha çok karşılaştıklarını ifade eden Soycan, Bankanın, diğer alanlarda olduğu gibi internet ortamında yapılacak işlemlerde de güvenliği sağlama yükümlülüğünden dolayı, banka mevduat sahiplerinin güvenli bir şekilde işlem yapabilmesi için gerekli güvenlik altyapısının hazırlanması gerekiyor. Bankalar, şifre bilgilerinin üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilmemesi için güvenlik mekanizması oluşturması gerekiyor. Bankanın kendi web sayfasından başka sitelere yönlendirmeye engel olması mutlak gereklidir. Ayrıca herhangi bir usulsüz işlem ile karşılaştığında mevduat sahiplerine de haber vermesi gerekir. Sistem güvenliğinin sağlanmamasından kaynaklanan zararların sorumluluğu bankaya ait olacaktır” diye konuştu.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ
Bakmadan Geçme