Sanayicilerden İspanya çıkarması

AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız başkanlığında Komisyon Üyeleri ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan heyet İspanya'da temaslarda bulundu.
Sanayicilerden İspanya çıkarması

Türkiye-İspanya arasındaki ticari ilişkilerin yüzyıllar öncesine dayandığını ifade eden Altunyaldız, dünyanın yeniden şekillendiği bu dönemde Asya ve Avrupa’ya açılan kapı olan Türkiye ile Atlantik ve Avrupa’ya açılan kapı olan İspanya arasındaki yetkinlik benzerliklerinin mevcut iş birliğini daha da güçlendirmeye yardımcı olacağını ifade etti. Altunyaldız: “Üretimimizin lokomotifi, akıncıları sanayicilerimiz ile birlikte İspanya’dayız. Barselona şehrindeki temaslarımızda öncelikle Başkonsolosumuz Selen Evcit’ten şehirdeki faaliyetleri dinledik. Türkiye olarak İspanya pazarında daha güçlü bir şekilde yer almak istiyoruz. Son dönemde ülkemiz ile İspanya arasındaki dış ticaretimize baktığımızda dış ticaret fazlası veren bir şekilde, 18 milyar dolara yaklaşan bir dış ticaret hacmine yaklaştığımızı görüyoruz. İspanya Avrupa’nın 4. Büyük ekonomisi. Dolayısıyla İspanya ile geçmişten beri yürüttüğümüz iyi ilişkiler önümüzdeki dönemde daha da güçlenecek.

sanayicilerden-1.jpg

“İSPANYA İLE İŞBİRLİĞİ KANALLARI AÇIK”

İspanya ile ticarette işbirliği kanallarının açık olduğunu söyleyen Altunyaldız, “Ülkemizde faaliyet gösteren ve ürünleri uluslararası pazarlara ulaştıran üreticilerimiz, sanayicilerimiz, yetkinliklerimizin benzerliği sebebiyle İspanya pazarında hayli rahat edebilirler. Barselona Ticaret Odası’ndaki ve Barselona Limanı’ndaki değerlendirmelerimizde bu iş birliği kanalının çok açık olduğunu gördük. Keza, hem kültürlerimizin hem de iş yapma stillerimizin benzerliği sebebiyle İspanyol girişimcilerin de ülkemize ilgi gösterdiğini biliyoruz. Temaslarımızda İspanyol muhataplarımıza ülkemizde daha fazla yatırım yapmaları yönünde çağrıda bulunduk. Benzer şekilde, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız da İspanya üzerinden Avrupa’ya ve Atlantik’e rahatça açılabilir durumdalar” ifadelerini kullandı.

sanayicilerden-2.jpg

“YEŞİL DÖNÜŞÜM VE DİJİTALLEŞMEDE GÜÇLÜ DURUMDAYIZ”

Barselona’daki temaslarını tamamladıktan sonra İspanya’nın başkenti Madrid’e geçen heyet Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar ile bir araya gelerek ülke genelindeki çalışmaları değerlendirdi. Heyet sonrasında Türk-İspanyol Ticaret ve Sanayi Odası’nda İspanya’da faaliyet gösteren ve Türkiye’de yatırımları bulunan girişimcilerle bir araya geldi. Ziyaret sonrası izlenimlerini paylaşan Altunyaldız, “Bugün dünyayı yeniden şekillendiren iki unsur olduğunu görüyoruz: bunlardan birisi yeşil dönüşüm, diğeri de dijitalleşme. Ülkemiz her iki unsurda da gayet güçlü durumda. Ülkemizde temiz ve yenilenebilir enerjiyi sadece üretmekle kalmıyor, temiz ve sürdürülebilir enerjiyi üretecek aksam ve parçaları da üretmeyi başarıyoruz. Öyle ki, bugün dünyada kullanılan her 5 rüzgâr enerjisi türbin kanadının 1’i Türkiye’de üretiliyor. İspanya’nın da yenilenebilir enerjide ne kadar gelişmiş olduğunu biliyoruz. Taraflar arasında dünyayı yeniden şekillendiren unsurlarda tesis edilecek güçlü iş birliği her iki ülkeye de önemli kazançlar sağlayacak, Hem makine üretiminde hem de yenilenebilir enerjide son dönemde atılım yapan Konya’mızın İspanya ve Avrupa pazarlarında daha fazla entegre olması için çalışıyoruz. Konyalı üreticilerimizin buradaki irtibatlarını daha da artırmak için önümüzdeki dönemde elimizden gelenin fazlasını yapacağız” şeklinde konuştu.

sanayicilerden-4.jpg

“TÜRKİYE-İSPANYA TİCARİ İLİŞKİLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR GÖRÜŞMEYDİ”

Heyet ayrıca İspanya Parlamentosu Temsilciler Meclisi’nde Sanayi, Ticaret ve Turizm ile Ekonomik İşler ve Dijital Dönüşüm Komisyonları ile heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında açıklama yapan Altunyaldız, “TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonumuz olarak muhatap komisyonlarımız ile İspanya Parlamentosu çatısı altında resmi temas gerçekleştirdik. Bu görüşmenin Türkiye-İspanya ticari ilişkileri açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü görüşmemizde, ülkemizin son dönemde hayata geçirdiği başarıları paylaştığımda İspanyol mevkidaşlarımın bu önemli adımlardan feyz almak istediklerini fark ettim. İspanya ile dış ticaret açığı veren ve 18 milyar dolara yaklaşan bir hacme sahip olan bir dış ticaret yapımız var. İspanya ile yetkinlik benzerliklerimiz ve ortak potansiyel alanlarımız var. Üretim yapımız, ticaret ürünleri gamımız, turizm, enerjideki gelişmeler… Bütün bu alanlar iki tarafın daha güçlü bir iş birliğiyle kazan-kazan mantığıyla yoluna devam edebileceğini gösteriyor. Resmi görüşmemizde mevkidaşlarımızı Türkiye’ye ve Konya’mızda davet ederek ülkemizde yürütülen çalışmaları yakından görmelerini önerdim. İnşallah bu temasımızla birlikte gelişen iletişimimizi çok yakın zamanda daha da ileriye taşıyacağız. Çok geçmeden, hemen Mart ayının içerisinde girişimcilerimizin ve sanayicilerimizin İspanya pazarındaki ağını genişletecek önemli bir projeyi ve girişim-girişim temasını tesis edecek ziyaretleri hayata geçireceğiz. İspanya Avrupa’ya ve Amerika kıtasına açılan önemli bir Pazar. Sahip olduğumuz yetkinlikler ve potansiyel ile bu pazarlarda daha rekabetçi ve daha güçlü bir şekilde yer almak istiyoruz. Bu konuda kararlıyız, çalışmalarımızı da kararlılıkla sürdürüyoruz. Türkiye-İspanya arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine fayda sağlayacak dört gün boyunca yaptığımız ziyaretlerde ve tesis ettiğimiz temaslarda bizlere destek veren Madrid Büyükelçimiz Burak Akçapar’a, Barselona Başkonsolosumuz Selen Evcit’e, ekiplerine, Komisyon Üyesi değerli Milletvekillerimize ve güçlü büyümemizin destekçisi Türkiye’nin dört bir yanında özveriyle faaliyet gösteren sanayicilerimize çok teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

•MACİT ULUÇAMLIBEL / YENİ HABER GAZETESİ (KONYA HABER)

Etiketler :