Sarımsak fiyatlarındaki yükseliş adeta altınla yarışıyor!

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs için antibiyotik özelliği olduğu iddia edilen sarımsak, bugünlerde adeta altınla yarışıyor.
Sarımsak fiyatlarındaki yükseliş adeta altınla yarışıyor!

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs için antibiyotik özelliği olduğu iddia edilen sarımsak, bugünlerde adeta altınla yarışıyor. 291 lira seviyesinden yıla başlayan gram altın Koronavirüsün de etkisiyle bugünlerde 360 lira seviyelerinde seyrediyor. Fakat sarımsakta yaşanan fiyat artışı altını da geride bıraktı. Sarımsağın fiyatı son iki ay içerisinde yüzde 100 oranında arttı.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını yaklaşık 1 ay önce Türkiye'de de görülmüştü. Virüsün yayılmasını engellemek için yetkililer tarafından sık sık 'Evde Kal' çağrıları yapılırken ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirecek gıda tavsiyeleri de yapıldı. Bu gıdaların başında gelen sarımsakta, son zamanlarda talep patlaması yaşandı. Koronavirüs gibi hastalığa yol açan mikrop ve bakteriler için antibiyotik özelliği taşıdığı iddia edilen sarımsağın fiyatları son 2 ay içerisinde yüzde yüz artış gösterdi. Konya Muhacir Pazarı esnaflarından bazıları bu fiyat artışının virüs sebebiyle talep artışından kaynaklandığını belirtirken, kimisi de sezon sonu olduğu için ürün azlığından yükseldiğini söyledi.

ekstra-2.jpg

‘TALEP PATLAMASI YAŞANDI’

20 yıldır pazarcılık yaptığını ve sarımsak fiyatının ilk kez bu kadar yükseldiğini belirten pazarcı esnafı Hasan Kazan, “20 yıllık pazarcıyım. Bugüne kadar sarımsağın bu kadara yüksek fiyatlara geldiğini görmemiştik.  Fakat şuanda fiyatları tavan yaptı. Bunda koronavirüsün etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Uzmanlar tarafından iyi geldiği söylendiği için aşırı bir talep patlaması oldu. Küçük boyların kilosu 50 TL’ye iri boylar 70-75 TL’ye kadar çıktı. Vatandaş fiyatlara tepki gösterse de ihtiyacı olan kişi gelip almaktadır. İnsanlara alternatif sunabilmek için 10 TL’lik küçük paketler de yaptık. En azından evde bulunsun diyerek de alan vatandaşlar vardır. Bu pahalı sürecin uzun süreceğini düşünmüyoruz. Yaklaşık 1 aya kadar yeni mahsul ürünler geldiğinde fiyatların biraz daha kırılacağı kanaatindeyiz. Biz de bu fiyatlara satmaktan dolayı memnun değiliz fakat şuan için piyasası budur. Geçtiğimiz günlerde Kastamonu’ya üreticisinin yanına gittik. Fiyatlar orada hemen hemen buraya yakın seyrediyor. Orada da inanılmaz talep görüyor. Şuanda Türkiye’nin büyük bir yükünü Kastamonu sarımsağı çekiyor. Yaklaşık 2 ay önce 20-30 TL olan kilogram fiyatlarımızda yüzde yüz artış oldu.  Bizim alışımız yükseldiği için haliyle satış fiyatımız da artmış oldu” ifadelerini kullandı.

‘ÜRÜN AZALDI, FİYAT ARTTI’

Sarımsakta sezon sonu olduğu için ürünün azaldığını ve fiyatlarının arttığını kaydeden pazarcı esnafı Durmuş Uçar, “Kalitesine göre sarımsak fiyatlarımız değişiyor. Ucuz sarımsağı sofralık vermiyoruz. Zirai ürün olarak tohum amaçlı veriyoruz. Onun fiyatı uygun fakat yemeğe olmuyor. İnsanlardan son zamanlarda yoğun talep bulunuyor. Mevsimsel şartlardan dolayı da ilgi giderek artıyor. Koronavirüse panzehir olarak düşünenler olduğu için bunun da bir yoğunluğu bulunmaktadır. Pazar piyasamız 60 ila 70 TL arasında değişiyor. Marketlerde daha afaki fiyatlara satılabiliyor. Bu yükselişin sebebi ise sarımsağın sezon sonu olmasından kaynaklıdır. Piyasada Kastamonu sarımsağı var ve o da doğal bir şekilde geliyor. Gaziantep ve Kahramanmaraş sarımsağı da buzhaneden gelmektedir. Mevsim sonu olduğu ve piyasada azaldığı için fiyatları da haliyle yükselmiş oldu” dedi.

ekstra-3.jpg

‘1 AYA KADAR FİYATLAR DÜŞEBİLİR’

Gelecek ay sarımsak fiyatlarının düşeceğini öngördüklerini belirten pazarcı esnafı Aşır Bıyık ise, “Sarımsağın şuanda perakende satışını 50 ila 60 TL arasında yapmaktayız. Sarımsağın son zamanları olduğu için talep yüksek gidiyor. Fiyatların artma nedeni koronavirüsten dolayı olduğunu düşünmüyoruz. Bu sene az çıktı. Stoklarda da az olunca fiyatları yükseldi. Önümüzdeki ay tazesi çıkınca daha uygun fiyata geriler diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ