Sastanak Cavusoglu - Abdullah: Turska spremna pomoći Maleziji koja je pogođena poplavama

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u Ankari se sastao sa malezijskim kolegom Seyfeddinom Abdullahom
Sastanak Cavusoglu - Abdullah: Turska spremna pomoći Maleziji koja je pogođena poplavama

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da su Turska i Armenija imenovale specijalne izaslanike za pokretanje direktnih kontakata i da će se ti izaslanici uskoro sastati, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se danas u Ankari sastao sa šefom malezijske diplomacije Seyfeddinom Abdullahom, a nakon sastanka je novinarima kazao da je Turska spremna pružiti svaki vid pomoći Maleziji i njenim građanima koji su ovih dana pogođeni poplavama.

“Malezija nije samo važna država u regiji, već i u cijelom islamskom svijetu. Ona ima ključnu ulogu u Jugoistočnoj Aziji. Malezija je prijateljska i bratska zemlja Turskoj. Odlučni smo u dodatnom unapređenju saradnje na svim poljima“, poručio je Cavusoglu.

Komentirajući i regionalne teme, Cavusoglu je kazao da Turska čini velike iskorake u jačanju regionalne stabilnosti i povjerenja. Istakao je da je u tom kontekstu i pokrenut proces uspostave direktnih kontakata sa Armenijom te je najavio moguću skoru uspostavu direktne avionske linije između Istanbula i Jerevana.

Komentirajući situaciju u Afganistanu, Cavusoglu je kazao da su šefovi diplomacija Organizacije islamske saradnje (OIC) sa jučeranjeg samita poslali snažnu poruku odlučnosti da se pomogne u očuvanju integriteta te države i prosperiteta bratskog naroda.

“Naši stručnjaci večeras idu u Dohu na razgovore o upravljanju aerodromom u Kabulu. Onda će zajedno ići u Kabul na razgovor s privremenom vladom Afganistana. Ukoliko se udovolji našim zahtjevima, s Katarom bismo mogli preuzeti upravljanje aerodromom u Kabulu. U narednim danima ćemo znati više od tome“, kazao je Cavusoglu.

Dodao je da ministri vanjskih poslova Turske, Indonezije, Katara, Kuvajta, Uzbekistana i Pakistana razmatraju ideju zajedničke posjete Kabulu kako bi direktno prenijeli poruku privremenim talibanskim vlastima, ali i poruku solidarnosti sa afganistanskim narodom.

Abdullah je također istakao da Malezija ima odlične odnose sa bratskom Turskom te je dodao da je imao izuzetno konstruktivan i plodotvoran sastanak s kolegom Cavusogluom. Naglasio je da je jedna od tema bila i što brža priprema za budući sporazum o slobodnoj trgovini.

“Pomno pratimo vodstvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana unutar islamskog svijeta. U tom smislu, Turska stvarno preuzima neku vrstu vodstva i mislim da bi islamski svijet trebao raditi zajedno i blisko sarađivati. Naravno, postoje službene platforme kao što je Organizacija islamske saradnje. Turska igra važnu ulogu u tim platformama, ali u isto vrijeme očekujemo određeno Erdoganovo vodstvo u pitanjima kao što su Afganistan i Palestina“, kazao je Abdullah.

Šefa malezijske diplomacije Abdullaha u Ankari je primio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.