Savatra’daki tarih Konya’yı turizm merkezi yapacak

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi’nin destekleriyle kazı çalışmaları devam eden Savatra Antik Kenti’nde ortaya çıkan antik tiyatro ve mozaik Konya turizmine yeni heyecan katacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Savatra Konya’nın en önemli markalarından birisi olacak. Buradaki çalışmalar sürdükçe yeni bulgular elde edeceğiz” dedi. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da buradaki bulgularla Konya turizminin üst basamaklara yükseleceğini dile getirdi.
Savatra’daki tarih Konya’yı turizm merkezi yapacak

Konya’nın yeni turizm mekanlarından birisi olan Obruk Hanı ve Savatra Antik Kenti’nin tanıtımı için basın gezisi düzenlendi. Obruk Hanı’nda başlayan gezide konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, buranın Konya turizmi için önemli bir merkez haline getirdiklerini söyledi. Daha sonra SAvatra Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan Antik Tiyatro ve mozaik alanın incelenmesi yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle yüzey araştırmaları yürüten Savatra Antik Kenti Bilimsel Danışmanı ve SÜ Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarımı Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. İlker Işık, çalışmalarını yoğunlaştırdı.

savatra-1.jpg

Araştırmalarda tespit edilen antik tiyatronun ortaya çıkarılmasının ardından yeni bulanan mozaik alan da büyük heyecan yarattı. Ortaya çıkan mozaik alanda iki figür bulunuyor. Bunlardan birisi bir kaplanın veya leoparın avlanması olurken diğer figürde evcil bir hayvan tasvir edilmiş.

img-0065.jpgimg-0056.jpg

İLKER IŞIK: FARKLI BULGULARLA KARŞILAŞMAYI UMUT EDİYORUZ

Kazıl Çalışma Başkanı Doç. Dr. İlker Işık, çalışmalar ve ortaya çıkan eserlerle ilgili detaylı bilgiler vererek antik tiyatronun ortaya çıkarılmasının ardından mozaik alanın da bulunmasının büyük bir heyecan oluşturduğunu ifade etti. Mozaikli alanda üzerinde de 23 Ağustos’tan itibaren koruma kurulunun ile tescilli alan ilan edildikten sonra eylül itibariyle kazı çalışmalarına başladıklarını söyleyen Kazı Başkanı Işık, “Burada yaklaşık 160 metrekare alan üzerinde bir açma açtık ve büyük bir mozaik tabanla karşılaştık. Mozaik genel itibariyle sağlam durumda ve figüratif örneklere bağlı olarak Genç Roma Erken Bizans örnekleriyle karşılaştık. Burası zaten Roma döneminde önemli bir garnizon kendi, Bizans döneminde de önemli bir piskoposluk merkezi. Bunun yanında önemli bir yerleşim sahası olmasını yanında zenginliğin ve cesaretin sembolü olan mozaik bir yapıyla karşılaşmak bizi çok fazla şaşırtmadı. Bu alan daha da genişletilmekte ve ilerleyen zamanlarda farklı bulgularla karşılaşmayı umut ediyoruz. Yapının genel planı açısından bir yorum yapmak zor. Bir konut mimarisi mi yoksa kamu binası mı olduğunun karar verilmesi çok erken. Sadece burada değil birkaç alanda da mozaikli kazı çalışmamız var.

savatra-13.jpg

Buradaki bulgular Savatra Antik Kenti’nin ihtişamını ve önemini göstermekte. Savatra Antik Kenti büyük bir dehliz yapısı ve yeraltı şehrine sahip. Kilometrelerce derinlikte ve uzaklıkta yeraltı dehlizlerimiz bulunuyor. Bunun haricinde su sarnıçları ve buna benzer pek çok bulgularla karşılaşmaktayız. Büyükşehir ve Karatay Belediyelerimizin verdikleri desteklerle hem şehrimize hem de ülkemize kültür varlıkları açısından önemli bulgular ve eserler kazandıracağız” dedi.

img-0059.jpg

BAŞKAN KILCA: HEDEFİMİZ KONYA’YI TURİZMDE ÜST BASAMAKLARA ÇIKARMAK

Savatra Antik Kentinde yapılan çalışmalarla Konya Belediyeciliğini en iyi örnekleri olduğunu söyleyen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay belediyesinin destekleriyle tiyatro ve mozaik alanların çıkarıldığını söyledi. Yağlıbayat Mahallesindeki güzelliklerin çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Başkan Kılca, “Burası Kapadokya Kültür yolu üzerinde. Hedefimiz buradaki güzel varlıkları çıkartarak Konya’yı turizmde daha da ileriye götürmektir. Burası da Konya turizmi için yeni bir merkez olacak. Savatra Antik Kenti’nde çok güzel eserlere şahitlik ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde İslam öncesi döneme ait Türk yazısının bulunduğu kitabe bulundu. Tiyatro kazısı ve mozaiklerle birlikte çok özel bir alan olduğunu anladık. Hedefimiz Konya’yı turizmde üst basamaklara çıkarmaktır. Büyükşehir Belediyemizle birlikte bu kazı çalışmalarını devam ettireceğiz. Kazı Başkanımız Doç. Dr. İlker Işık’a, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay’a ve kazıda çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

img-0052.jpg

SAVATRA KONYA’NIN EN ÖNEMLİ MARKALARINDAN BİRİSİ OLACAK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı konuşmada Savatra Antik Kenti’ndeki bulguların herkesi çok heyecanlandırdığını dile getirdi. Konya Modeli Belediyecilik anlayışıyla şehre katkı sunmaya devam ettiklerinin altını çizen Başkan Altay, “Konya 10 bin yıllık bir şehir. Çatalhöyük’ten başlayarak insanların yaşamaya başladığı alanların en eski yerleşim birimlerinden biridir. Bunu bulgularını her geçen gün yapılan kazılarda da ortaya çıkıyor. Konya sanayi ve tarım kenti olmanın yanında yapılan kazılarda yeni bulguların da ortaya çıkmasıyla turizm kenti olma yolunda da hızla ilerliyor. Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Konya ziyaretinde Konya’nın turizmden aldığı payın artırılması ve bu alanın daha önemli hale gelmesi için ciddi bir süreç yürütüldüğünü anlattık. Yapmış olduğumuz Turizm Master Planı çerçevesinde Kültür Bakanlığımızın destekleriyle tüm Türkiye’ye örnek bir şekilde yürütüyoruz. Bunun yanında insanlar Konya’da neler yapıldığını görmek için buraları ziyaret ediyorlar. Çatalhöyük’te güzel bir karşılama merkezi yaptık ve bahar aylarıyla birlikte orası tamamlanmış olacak. Yine Boncukluhöyük’te çalışmalarımız devam ediyor.

savatra-11.jpg

Selçuklu Belediyemiz Sille’de, Meram Belediyemiz Meram Bağlarında çalışmalarını sürdürüyor. Bunların yanında Mevlana Müzesi çevresi dönüşümünü sürdürüyoruz. Bunların hepsi bir üst ölçek planın parçaları olarak yürüyor. Burada emeği geçen kazı başkanımız ve mahalle halkına teşekkür ediyorum. Buradan çok güzel işler çıkacağını biliyoruz. Burada çıkan antik tiyatro, mozaik alan ve ‘Türk’ ibaresinin geçtiği taşın çıkması hepimizi heyecanlandırdı. Savatra Konya’nın en önemli markalarından birisi olacak. Buradaki çalışmalar sürdükçe yeni bulgular elde edeceğiz” dedi. •Servet R. Çolak

img-0029.jpg