Saygı varsa engel yok!

Engelli bireylerin her geçen gün engelleri aşarak kabuğunu kırdığını ifade eden Ahmet Mıhçı, “Konya merkezde yaklaşık 15 bin engelli, 31 ilçede ise 150 bin engelli bulunuyor. Bu verilere göre Konya’nın 12,29’u engelli bireylerden oluşuyor” dedi.
Saygı varsa engel yok!

Konya Sakatlar Derneği’nden alınan bilgilere göre Konya merkezde yaklaşık 15 bin engelli, 31 ilçede ise 150 bin engelli bulunuyor. Bu verilere göre Konya’nın 12,29’u engelli bireylerden oluşuyor. Bunların 9,25’ini sonradan engelli, 1,5’ini ortopedi engelli, 0,75’ini görme engelli, 0,75’ini ise işitme engelliler oluşturuyor.

engelli-bireyler-kabugunu-kirdi-4.jpg

Toplumun her alanında kabuğunu kıran engelli bireyler toplumda birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Engelli bireylerin en çok vatandaşlardan dolayı sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Konya Sakatlar Derneği Başkanı Ahmet Mıhçı, “Örneğin engelli yerlerine araba park ediyorlar. Belediye otobüslerinde engellilere özel koltuklara oturuyorlar ve bir engelli geldiğinde kalkmıyorlar. Engellilere acıyarak bakıyorlar.  Biz her şeyi aştık da toplumun engel olmasını aşamadık” dedi.

engelli-bireyler-kabugunu-kirdi-3.jpg

‘ENGELLİ BİREYLER KABUĞUNU KIRDI’

Engelli bireylerin artık kabuğunu kırarak toplumda var olduklarının altını çizen Ahmet Mıhçı, “Biz pandemi sürecinde mümkün mertebe dışarıya çıkmamaya çalıştık. Zaten 2004 yılına kadar biz içerde kalmaya, kendi halimizde olmaya alışmıştık. O zamanlar engelli bir birey mahkum, ebeveyn gardiyan, ev hapishaneydi. Bu süreçte çok zor olmadı ama çok da kolay olmadı. 2004 yılından sonra engelli camiası kabuğunu kırarak hapishane hayatından kurtuldu. Engelli bireylerimiz Konya’daki akülü tekerlekli sandalye sayesinde hayatlarını yaşamaya devam ettiler. Engellilerimizin hiçbir zaman yanından ayrılmayan ve her zaman desteklerini sürdüren Belediye Başkanlarına şahsınız adına teşekkür ediyorum. Bizim derneğimizin esas amacı engelliyi topluma çıkarmaktı. Engelliyi dışarıya çıkarıp sokakta kendi kendine ihtiyacını gidermekti. Bunu manuel ve tekerlekli sandalye ile başarmaya çalıştık. Belediyelerin ve hayırseverlerin yardımları sayesinde biz engelliyi sokağa taşıdık. Konya’da ne kadar engelli geziyorsa bu beni o kadar mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

engelli-bireyler-kabugunu-kirdi-1.jpg

 ‘CEVABINI BULAMAYAN SORULAR HALİNE GELDİ’

“Engellinin toplumda ne gibi sıkıntılar yaşadığına dair sorular cevabını bulamayan sorular haline geldi” diyen Mıhçı, “40 yıldır ben bu derneğin yöneticisiyim 16 yıldır da başkanlık yapıyorum. Eskiden engelliyi bir yerden bir yere götürmek çok zor oluyordu. Biz Türkiye Sakatlar Derneği Konya şubesi olarak engelli bireylerin ulaşımdaki, erişebilirlikdeki sorunlarını çözdük. Şu anda bütün otobüsler engelliye uygun bir şekilde yapılmıştır. Bazı piknik alanları engelliye uygun olarak yapılmıştır. Örneğin Hadimi Parkın engelliye uygun olmasını sağlayan Konya Sakatlar Derneğidir. Ben bunları tabi ki Belediye Başkanlarımızın desteğiyle yaptım. Bunların her birisi bir çalışmanın eseridir” ifadelerine yer verdi.

engelli-bireyler-kabugunu-kirdi-2.jpg

‘BİZ DİLENCİ DEĞİLİZ!’

Mıhçı, merdiven altı derneklerin ‘tekerlekli sandalye alacağız’ yalanıyla yardım topladıklarını bunlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek vatandaşlara uyarıda bulundu.  Mıhçı, şunları söyledi: “Biz dilenci değiliz. Bizim ihtiyacımız yok. Bizim ihtiyacımız olduğu anda dernek olarak karşılayabiliyoruz. Dernek olarak karşılayamadığımız takdirde kurumlardan karşılatmaya çalışıyoruz. Vatandaşımız, biz engelliye tekerlerli sandalye vs alacağız diyenlere inanmasınlar. Bizim derneğimizin böyle bir çalışması yoktur. Eksiklerimiz yok değil ama onları tamamlamaya çalışıyoruz.”

engelli-bireyler-kabugunu-kirdi-6.jpg

‘SONRADAN ENGELLİ OLANLARI DA HAYATA KAZANDIRIYORUZ’

Sonradan engelli olan bireylerin psikolojik olarak çöküntüye girdiklerini ve bu konuda dernek olarak ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Mıhçı, “İnsanlar trafik kazası, iş kazası, maganda kurşunu, hekim hatası nedenleriyle de engelli olabiliyorlar. Sonradan engelli olan bireyler psikolojik anlamda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Kendini yıllarca eve kapatanlar oluyor. Örneğin maganda kurşunuyla engelli olan bir tane arkadaşımız hayata küsmüş. Sonra bir televizyon programında beni izlemiş. Sonra bizim derneğimize gelmek istemiş. Biz ona akülü araba verdik ve topluma kazandırdık. Şu an zabıta oldu. Yani aynı zamanda çalışıyor. Bunun gibi birçok örnek var. Birçoğu derneğe geldiği zaman o psikolojiyi bir şekilde atlatıyorlar. Çünkü kendi gibi insanların olduğunu bilmek ve görmek onları hayata kazandırıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

engelli-bireyler-kabugunu-kirdi-7.jpg