Sebzeye ve meyveye sanatı işliyorlar

Sebze ve meyvelerin üzerine yapılan oyma sanatı, görsel şölen sunuyor. Karpuz, bal kabağı, tatlı patates, Çin turpu ve birçok meyve, sebzenin üzerine işlenen tasarımlar yemek masalarını süslüyor.
Sebzeye ve meyveye sanatı işliyorlar

Sebze ve meyvelerin üzerine işlenen oyma sanatı, yemek masalarına görsel şölen sunuyor. Dekor amaçlı yapılan sanat insanlar tarafından büyük ilgi görüyor.

emre-kaya.jpg

Sebze oymacılık hakkında bilgi veren Emre Kaya, şu şekilde konuştu; “Mesleğimizin adı sebze oymacılık olarak geçiyor. Bu mesleği 10 senedir yapıyorum. Antalya Belek’ten geliyorum. Meyve ve sebzeleri sadece yiyecek olarak değil, bir dekor amaçlı ve mutfağımızı tanıtmak için yapıyoruz. Birçok genç arkadaşımız bu işe hevesliler. İlgi gösteriyorlar. İlk başladığımızda biz de oldukça zorlanıyorduk. Ama ustalarımız sayesinde öğrendik. Resimlere, motiflere bakmadan ya da üzerine herhangi bir işleme koymadan aklımızdan çizmeye başladık.”

sanati-isliyor-1.jpg

‘İNSAN FİGÜRLERİ İŞLEYEBİLİYORUZ’

Sebzelerin üzerine insan figürleri de işleyebildiklerini söyleyen Kaya, “Belli başlı kullandığımız sebzeler var. Hepsiyle de yapılabiliyor. Ön planda karpuz var. Sonrasında bal kabağı, tatlı patates ve Çin turpları var. Sebzelerimizi oymak için özel bıçaklarımız var. Mutfaklarda kullanılan bıçaklarla yapılmıyor. Dekor bıçaklarımızla işlemelerimizi yapıyoruz. Sebzelerin üzerine insan figürleri de işleyebiliyoruz. O fotoğrafları öncelikle kağıda çıkarıyoruz. Kağıdımızı karpuz kabuğunun üzerine yapıştırıyoruz ve o şekilde çizim yapıyoruz. Bunu sürekli yaptığımızda zamanla herhangi bir kağıda ihtiyacımız kalmıyor. Elimizle direk olarak yapabiliyoruz.” sözlerine yer verdi.

sanati-isliyor-2.jpg

‘MİSAFİRLERİMİZİN İLGİSİ BÜYÜK OLUYOR’

Yerli ve yabancı otel misafirlerinin bu sanata ilgilerinin büyük olduğunun altını çizen Kaya, “Sebzelerin satılık olup olmadığını gelen kişiler soruyor. Ama biz sadece görsel amaçlı yapıyoruz. Zaten bozulma riski bu sıcakta fazla olduğu için tavsiye de etmiyoruz. Gerçekten çok güzel bir görünüşü var. Otellerde bu sunumları yaptığımızda Türk misafirlerimiz ve özellikle de yurt dışından gelen misafirlerimizin ilgisi büyük oluyor. Açık büfelerimize güzellik katıyor. Özellikle mutfakta çalışan arkadaşlarımız bu mesleği yapıyorlar. Bu işi hobi olarak yapıyoruz. Seviyoruz. Ortaya güzel bir iş çıkarıyoruz. Yaparken de kafamızı dağıtıyoruz. Bu tür sanatları sevenlere yapmalarını öneriyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

sanati-isliyor-3.jpg

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir