Sector Tarım’dan Fransa’ya boykot

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransız mallarının boykot edilmesi çağrısına destekler art arda gelirken bir boykot kararı da Konya’nın en büyük gübre üretici firması Sector Tarım’dan geldi.
Sector Tarım’dan Fransa’ya boykot

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransız mallarının boykot edilmesi çağrısına destekler art arda gelirken bir boykot kararı da Konya’nın en büyük gübre üretici firması Sector Tarım’dan geldi. Sector Tarım, SDP isimli Fransız kimya firmasıyla tüm çalışmaları durdurduğunu açıkladı. Sector Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Kunduracı, “Hiç kimsenin Peygamber efendimize hakaret etmesine izin vermeyiz. Fransa, ya Müslümanları tanımıyor ya da İslam’a ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saygısızlık yaparken kendini tanımıyor. Bir Müslümanın dinine küfür ederek, bir Müslüman’a asla mal satamazlar’ ifadelerini kullandı.

1462262534.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransız mallarının boykot edilmesi çağrısına destekler art arda gelirken bir boykot kararı da Konyalı gübre üretici firması Sector Tarım’dan geldi. Sector Tarım, 2006 yılından beri büyük hacimli ticari iş ortaklığı yaptığı SDP isimli Fransız kimya firmasıyla, tüm ilişkilerini durdurulduğu bildirildi.  Yapılan açıklamada, “Türkiye'de 20 yıldır tarımsal kimya alanında faaliyet gösteren  ve önemli bir milli yatırım olan Sector Tarım A.Ş. olarak 2006  yılından beri büyük hacimli ticari iş ortaklığı yaptığımız SDP isimli Fransız kimya firmasıyla, Fransa'da gerçekleşen ve  bizleri derinden yaralayan elim hadise dolayısıyla tüm  çalışmalarımızı durdurmuş bulunmaktayız.  Biz, evrensel değerlere göstermiş olduğumuz hassasiyetimiz dolayısıyla hiçbir çağdaş topluma yakışmayan, ifade özgürlüğü sınırlarını aşarak dini değerleri hedef alan her türlü eylem ve söylemin karşısındayız.  Bu elim hadiseye sebep olanları kınıyor ve boykot ediyoruz.  Sector Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı” ifadelerine yer verildi.

img-8295.jpg

“KİMSENİN PEYGAMBERİMİZE HAKARET ETMESİNE İZİN VERMEYİZ”

Yaşanan olayların ardından Fransız firmasıyla ticari ilişkilerini bitirdiklerini söyleyen Sector Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Kunduracı, “Fransa’daki firma ticari ilişkileri kesmek istemedi. Firma, hükümetler arasında alınan kararların ticari ilişkileri etkilememesi gerektiğini söyledi. Bu doğrudur hepsi olabilir, ülkeler gerilebilir, Cumhurbaşkanları arasında problem olabilir ama bizim affedemeyeceğimiz tek konu dini konulardır. Hiç kimsenin Peygamber efendimize hakaret etmesine izin vermeyiz. Fransa, ya Müslümanları tanımıyor ya da İslam’a ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saygısızlık yaparken kendini tanımıyor. Bir Müslümanın dinine küfür ederek, bir Müslüman’a asla mal satamazlar’ ifadelerini kullandı.

fuat-kunduraci.jpg

“BÖYLE GİDERSE FRANSA AYAKTA KALAMAZ”

Fransa’nın gelişmişliğini sömürgeciliğine bağlayan Kunduracı, “Çağdaş olduğunu iddia eden Avrupa Birliği’nin göbeğindeki Fransa, yıllarca Afrika’yı sömürdü. Cezayir, Fas, Tunus ve Libya gibi ülkeler bağımsız hareket etmeye başlayınca Fransa’nın kaynakları da bitmeye başladı.  Fransa, çağdaş insan haklarından, düşünce özgürlüğünden bahsediyor ama gidiyor insanların dinine hakaret ediyor. Böyle bir şey olamaz. Buna kimse izin vermez. Böyle giderse Fransa ayakta kalamaz. Bu aslında bitişin bir aşamasıdır. Biz ticaret yapmaya çalışırken Peygamberden vurmaya çalışması ve Cumhurbaşkanımıza saldırmaya çalışması hiç etik değil.” ifadelerine yer verdi.

maxresdefault-006.jpg

“AVRUPA’YA İHRAÇ EDECEĞİMİZ ÖNEMLİ BİR YATIRIMI DURDURDUK”

Avrupa’ya ihracat yolunda önemli bir girişimin, boykot kararıyla birlikte askıya alındığını ifade eden Kunduracı, “Fransa’yla sıvı bor ihracatı üzerine anlaşmalar imzalamıştık. Sıvı bor üretiminin tamamını burada oluşturalım istemiştik. Çünkü dünyanın en kaliteli borları Türkiye’dedir. Türkiye, hem çinko hem de bor anlamında iyi bir konumda olduğu için ve maliyetlerimiz Avrupa’ya göre daha düşük olduğu için bu yatırım Fransızların kafasına yatmıştı ve hazırlıklar yapmıştık. Bu adımla da Avrupa’ya büyük bir ihracat ihtimalimiz vardı. Uzun vadeli işler yapıp markalaşmayı tamamlamak istemiştik. Fransa’yla yaşanan olaylar da üst üste gelince böyle bir ülkeyle çalışmak istemedik. Planlarımızı durdurduk. Bu durum aslında bizi heyecanlandıran bir konuydu, çünkü Türk firmaları için Avrupa’ya açılabilmek çok kolay değil. Türk mallarının iyi olmadığını düşünüyorlardı aslında, buraya geldiler tesislerimizi bile gezdiler. Bunun üzerine ikna olmuşlardı. Ama yatırımı askıya aldık” diye aktardı.

img-8290.jpg

“64 ÜLKEYE İHRACAT HEDEFLİYORUZ”

Şu anda 16 ülkeye ihracat yaptıklarını ve bunu 64 ülkeye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Kunduracı, şöyle konuştu: “Firmamızın güvenilirliği dünya tarafından kabul ediliyor, bunu başardık. Sektördeki müşterilerimizin büyük çoğunluğunu ülkemize davet ettik. Fabrikamızı gezdirdik. Üretim projemizin nasıl olduğunu tek tek anlattık. Laboratuvarlarımızı da gezdiler. Böylelikle bir güven oluştu. Sonuçta bir pazar oluşmaya başladı, dünya çok büyük bir pazar. Kafkasya bölgesinden Ortadoğu’ya kadar geniş bir alana ihracat yapıyoruz. İlişkilerimizin kötü olduğu ülkelerle de ticaretimiz devam edebiliyor. Mısır’la her ne kadar problemlerimiz olsa da ticaretimiz olduğu için ilişkileri kesemiyorlar. Çünkü sektörde Mısır’a hakim ülke biziz. Mısır, Fas, Cezayir gibi ülkelere ihracata yapıyoruz. Afrika ülkeleriyle pazarlıklarımız başladı. Fakat lojistikte bazen Avrupa firmalarıyla yarışamıyoruz. Çünkü biz gübre grubunda bazı ham maddelerde dışarıya bağımlıyız. Yaklaşık yüzde 40’lık bir kısmı ithalata dayalı bir ihracat yapıyoruz. Bazı ülkelerde bazı firmalar bizim büyümemizi istemedikleri için ham maddelerde zorluk çıkarabiliyorlar. Ham madde kaynaklarına hakim olan ülkeler bazı noktalarda fiyat belirleyip önümüzü kesiyorlar. Ona rağmen direniyoruz.”

118760904-3595551823797072-3736009251934481624-o.jpg

“ZİRAİ İLAÇTA YENİ HEDEFLERİMİZ VAR!”

Zirai ilaçların da üretimine başladıklarını duyuran Kunduracı, “Nasip olursa zirai ilaç anlamında da bir pazar oluşturuyoruz. Türkiye’de zirai ilaç üreten birkaç tane firmamız var. Yeni ürünlerde biraz zorlanıyorlar. Bu firmaların Avrupa’ya ihracat anlamında çok büyük ayakları var.  İran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan gibi ülkelere çok ciddi anlamda mal satıyorlar. Bu bizim için gurur kaynağıdır. Sonuçta Türk firmalarımız bizim için örnek gruplardır. Bunlarla birlikte bizde bir oluşum içerisine girelim, komplike bir sistem oluşturalım dedik. Bunlarla ilgili yatırımlara da başladık. Ruhsatların hemen hemen tamamını aldık. Patent haklarını da alıyoruz.  Nasip olursa 2021 yılının Haziran ayı itibarıyla üretimine başlayacağız” dedi.

120966862-1274310102916188-6443875407475832503-n.jpg

“SECTOR TARIM’DAN KONYA’YA YENİ YATIRIM”

Konya’ya yeni bir yatırımı kazandıracak olmanın heyecanını yaşadıklarını söyleyen Kunduracı, “2021 yılında büyük fabrika operasyonuna gireceğiz. Büyük bir alan oluşturmak istiyoruz. Bunun çalışmalarına başladık. Yeni bir üretim tesisiyle zirai ilaç pazarında da iddialı bir konuma geleceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ