Sekretar Ministarstva zdravlja: Cela Srbija u opasnosti, koronavirus u velikoj brzini

Prema njegovim rečima, broj novozaraženih će narednih sedam do deset dana ići uzlaznom linijom, verovatno i dostići broj od 8.000 novozaraženih na dnevnom nivou, a da broj umrlih može dnevno ići i do 50
Sekretar Ministarstva zdravlja: Cela Srbija u opasnosti, koronavirus u velikoj brzini

Cela Srbija je u opasnosti, jer epidemija koronavirusa obara crne rekorde, a virus je u velikoj brzini, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je naveo da se koronavirus "preneo iz kafića i klubova u porodice".

"U bolnicama imamo cele porodice, dve, tri generacije leže zajedno. To se nije dešavalo u prvom i drugom talasu. Očigledno je klinička slika mnogo teža, to znači veći broj umrlih", rekao je Đerlek za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, broj novozaraženih će narednih sedam do deset dana ići uzlaznom linijom, verovatno i dostići broj od 8.000 novozaraženih na dnevnom nivou, a da broj umrlih može dnevno ići i do 50.

Đerlek je kazao i da u Beogradu više nije polovina ukupnog broja zaraženih, već je sada 30 odsto, pošto se dogodilo prelivanje u druge gradove, pa su sada veća žarišta u Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, a situacija se pogoršava i u Novom Pazaru.

"Zabrinjavajuće je stanje u celoj zemlji. Ministarstvo zdravlja i država se nadljudskim naporima trude da obezbede mesto za lečenje svakom pacijentu. U ovom trenutku smo prinuđeni da šaljemo pacijente iz Beograda u ostale delove Srbije, samo da bismo obezbedili mesto za svakog pacijenta", dodao je.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja najavio je i da će biti povećavan broj testiranih, da će se ići na 30.000 testiranja na dnevnom nivou, jer su najopasniji oni pacijenti koji nemaju nikakve simptone.

U Srbiji je juče registrovano 7.579 novozaraženih, preminula je još 41 osoba, što znači da je do sada u zemlji zabeleženo 140.608 slučajeva zaraze, a od posledica koronavirusa preminulo je 1.315 osoba.