Selçuk Üniversitesi TÜBİTAK desteğiyle yerli hayvan aşısını üretecek

KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinin yerli hayvan aşısı projesini hayata geçireceği bildirildi.Üniversitenin Kurumsal İletişim Koordinatörlüğünden...
Selçuk Üniversitesi TÜBİTAK desteğiyle yerli hayvan aşısını üretecek

KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinin yerli hayvan aşısı projesini hayata geçireceği bildirildi.

Üniversitenin Kurumsal İletişim Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, TÜBİTAK'ın da destek vereceği çalışma kapsamında, yerli hayvan aşısının, üniversitenin Veterinerlik Fakültesi'nde üretileceği belirtildi.

Fakültenin Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Veteriner Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Aslı Sakmanoğlu tarafından sunulan projeyle besiciler için önemli ekonomik kayıplara sebep olan ve sığırlarda rastlanan "Mannheimia heamolyticaların" adı verilen bakterinin neden olduğu enfeksiyonların, üretilecek aşı ile önüne geçilmesinin hedeflendiği aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen proje sahibi Sakmanoğlu, "Aşının etkinliğini arttırmak için bu antijenik yapıları da rekombinant protein olarak elde edip yerli saha suşlarından hazırlanan aşı ile kombine etmeyi hedeflemekteyiz. Projemizde de amacımız, sığırlarda önemli ekonomik kayba neden olan bu bakteriye karşı, ülkeyi temsil edecek sayıda Mannheimia heamolytica'nın karakterizasyonunun yapılmasını, rekombinant proteinlerin üretilmesini ve ticari aşılardan daha üstün olabilecek yerli aşının hazırlanmasını planlamaktayız." ifadesini kullandı.

Kaynak: