Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

DOVGA/TOYGA (YOĞURT ÇORBASI)

MALZEMELER (4 Kişilik)

1 su bardağı süzme yoğurt, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı un, 1 su bardağı et suyu

(yoğurdu ezmek için), 5 su bardağı et suyu, 1/2 su bardağı pirinç, 1/2 su bardağı haşlanmış nohut, 1 tatlı kaşığı tuz. Yüzüne serpiştirmek için 1 tatlı kaşığı nane, 2 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı.

                        

YAPILIŞI

Çorba tenceresinde yoğurt, yumurta, unu et suyu ile iyice ez. Et suyunu, pirinci ve nohudu ilave et, ateşe koy. Kesilmemesi için, tahta kaşıkla, tek yöne karıştır. 10 dakika sonra kaynamaya başlayınca ateşi kıs. Hafif ateşte özleşinceye kadar 10-15 dakika daha pişir. Çorbayı tasa doldur. Sadeyağını kızdır, naneyi at, naneler kabarınca kararmadan çorbanın yüzüne gezdir.

Pişme Süresi: 30-40 dakika

dovga-toyga-corbasi.png

 

FIRIN KEBABI

MALZEMELER (4 kişilik)

1 koyun kaburgası veya ön kolu, 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, Beraberinde girde ekmeği, kuru soğan (soyulup dörde bölünmüş).

 

YAPILIŞI

Bakır leğene tuz ve suyu koy. Eti yıka üzerine yerleştir. Hafif ısılı fırına sür. Fırının ısısına bağlı olarak 4-5 saat, zaman zaman tahta çubuklarla (metal çubuk ete batarsa et, suyunu dışarı verir, lezzeti azalır) çevirerek, yumuşayıp kızarıncaya kadar pişir. Tabağa girde ekmekleri ile düzenle.

Pişme Süresi: 4-5 saatfirin-kebabi.png

 

HERİSE (KEŞKEK)

 

MALZEMELER (4 kişilik)

2 su bardağı dövme, 1 kuzu gerdanı veya tavuk, 10 su bardağı su, 3 yemek kaşığı sadeyağ, 3 baş soğan (yemeklik kıyılmış), 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tuz, yüzüne sürmek için; 4 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı kimyon (zevke göre 1 tatlı kaşığı).

 

YAPILIŞI

Dövmeyi ayıkla, yıka, akşamdan içme suyunda ıslat. Sabah tavuk veya gerdanı yıka, su ve dövmeyle tencereye koy. Orta ateşte et ve dövmeler iyice yumuşayıncaya kadar pişir. Eti içinden al, soğutmadan dit, tekrar tencereye koy. Aynı yerde yağla soğanı kavur, kimyonu karıştır, kaynamakta olan yemeğe ilave et. Ateş üzerinde tahta kepçe ile döve, döve koyu boza kıvamına getir. Sahana al, üzerine tereyağını kızdır, gezdir, kimyon serp, sofraya çıkar.

Pişme Süresi: 60-80 dakika


herise-keskek.png

ELMA HOŞAFI

 

MALZEMELER (4 kişilik)

250 gram kuru elma

5 su bardağı su

1 su bardağı şeker

 

YAPILIŞI

Elmaları akşamdan bol suda ıslat. Sabah yıka, süzdür, tencereye koy, yumuşayıncaya kadar kaynat. Şekeri ilave et, on dakika daha kaynat. Ateşten al, soğuyunca kâselere doldur.

Pişme Süresi: 20 dakika

elma-hosafi.png