Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

BÖRÜLCE BORANİSİ

MALZEMELER (4 kişiden fazla)

12 kg taze börülce, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı sadeyağ, 1 ölçü sarımsaklı yoğurt, yüzüne sürmek için 2 yemek kaşığı sadeyağ. Pişme Süresi: 40 dakika

 

YAPILIŞI

Börülceleri ayıkla, elle ikiye üçe kır, yıka. Kaynamakta olan tuzlu suya at. Yaklaşık 30 dakika börülceler yumuşayıncaya kadar haşla, süzgece al. Tavada yağı kızdır; börülceleri üç dört dakika yağa bulanacak kadar çevir. Sarımsaklı yoğurda karıştır, tabağa düzenle. Yağı kızdır, yoğurdun üzerine gezdir, sıcak olarak sofraya çıkar.

 

borulce-baronisi.png

 

BAŞLI DANE (BULGURLU BAŞ PİLAVI)

MALZEMELER (4 kişiden fazla)

1 keçi veya koyun başı, 10 su bardağı su, 1 soğan, 1 çay kaşığı tuz, Fırın için: 2 yemek kaşığı sadeyağ, 1 su bardağı kellenin haşlama suyu (sıcak) Pilav İçin: 1 ölçü bulgurlu dane. Pişme Süresi: 60-80 dakika

 

YAPILIŞI

Başı kellede verildiği şekilde temizle, suyla tencereye koy, kaynat. Yüzüne gelen kefini al, soğanı koy, baş pişinceye kadar kaynat, tuz at, beş dakika daha pişir. Başı sudan çıkar, fırın tepsisine yerleştir. Tepsiye yağı ve suyu da koy. Fırında kızarıncaya kadar pişir. Başı fırına verince başın haşlandığı suyla bulgurlu dane hazırla. Tabağa bulgur pilavını düzenle, üzerine fırından çıkan baş söğülmesini yerleştir.

basli-dane.png

 

MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER (4 kişiden fazla)

Çorba için:8 su bardağı et suyu, 1/2 su bardağı yeşil veya kara mercimek, 1/3 su bardağı dövme, 1/4 su bardağı nohut, 1 yemek kaşığı sadeyağ, 1 soğan (halka doğranmış), 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber (dövülmüş), 1 tatlı kaşığı tuz. Yüzüne:1 yemek kaşığı sadeyağ, 2 yemek kaşığı kıkırdak, 1 tatlı kaşığı nane. Pişme Süresi: 1 saat

 

YAPILIŞI

Dövme, nohut ve mercimeği ayıkla, yıka, ayrı kaplarda akşamdan sıcak içme suyu ile ıslat. Sabah hepsini beraber 8 su bardağı et suyu ile ateşe koy, yumuşayıncaya kadar kaynat. Yağla soğanı kavur, unu ilâve et, çevir; kaynamış çorbaya karıştır. Kimyonu, karabiberi tuzu at, özleşinceye kadar kaynat, kâseye al. Yağı kızdır, önce kıkırdağı sonra naneyi at, nane kararmadan ateşten al, çorbanın yüzüne gezdir.

mercimek-sofrasi.png

 

AYVA HOŞAFI

MALZEMELER (4 kişiden fazla)

1 kilo limon ayva, 5 su bardağı su, 2 su bardağı şeker (daha az veya çok), Pişme Süresi: 20-30 dakika

 

YAPILIŞI

Ayvaları boydan dörde böl, tekrar dörde böl, çekirdek yataklarını çıkar, soy. Suyla tencereye koy, kapak ört, yumuşayıncaya kadar kaynat. Şekeri ilave et, birkaç taşım kaynat, ateşten al, soğut.

ayva-hosafi.png

 

SUMAKLI SOĞAN PİYAZI

MALZEMELER (4 kişiden fazla)

4 baş soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı sumak.

 

YAPILIŞI

Soğanları çok ince halka doğra, tuz serp, üç dakika beklet; elle ov, yıka, sık, sumakla karıştır, tabağa düzenle.

sumakli-sogan-piyazi.png