Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
CİĞER KEBABI
 
MALZEMELER (4 kişilik)
250 gram kuzu veya koyun karaciğeri (kuşbaşı doğranmış), 250 gram Kuyruk (kuşbaşı doğranmış). Beraberinde: Ayran, sumaklı soğan piyazi. Pişme Süresi: 10 dakika
 
YAPILIŞI
Ciğerleri iki ciğer bir kuyruk olarak şişe diz. Mangal ateşinin 10 cm üzerinde 3-4 dakika bir tarafını sonra çevirerek diğer tarafını pişir. Ciğerleri ısıtılmış bir sahana düzenle, ayran ve sumaklı soğan piyazıyla sofraya çıkar.
 
ciger-kebabi.jpg
 
++++
 
ÇÖREK
 
MALZEMELER
 
1 su bardağı süt, 1/2 su bardağı kuyruk yağı veya sadeyağ, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı üretme (günümüzde kuru maya), 1 çay kaşığı tuz, 3 su bardağı un. Yüzü için: 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı sadeyağı veya kuyruk yağı, 1 yemek kaşığı çörek otu. Pişme Süresi: 20-25 dakika Fırın ısısı: 200 derece
 
 
YAPILIŞI
Bir kapta bütün malzemeleri yoğur, kapak ört, ılık yerde 30 dakika dinlendir (havanın sıcaklığına göre daha kısa veya uzun sürede mayalanabilir). Mayalanan hamurdan parçalar kopar, el büyüklüğünde uzun çörekler yap, yağlanmış tepsiye diz. 10-20 dakika daha dinlendir, üzerlerine bıçak sırtıyla kare şekli ver, yoğurtlu yağlı karışımı sür, çörekotu serp, tandır veya önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişir.
 
corek.jpg
 
++++
 
 
BADEM HELVASI
 
MALZEMELER (4 kişiden fazla)
1 su bardağı tereyağı, 2 yemek kaşığı badem (kabukları alınmış), 2 su bardağı un, 3 su bardağı şeker, 4 su bardağı su. Üzerine:1 yemek kaşığı gül suyu. Pişme süresi: 60-70 dakika
 
 
YAPILIŞI
Altı yuvarlak tencerede yağı erit. Bademi unu ilave et, çok hafif ateşte badem ve un pembeleşinceye kadar yaklaşık 60 dakika, tahta kaşıkla karıştırarak kavur. (İyi bir helva en az 60 dakika kavrularak yapılır). Bir tencerede şekeri su ile ateşe koy, eriyinceye kadar karıştır, kaynadıktan iki dakika sonra ateşten al, kavrulan meyaneye karıştırarak dök. Karıştırarak tencereye yapışmaz hale gelince kapak ört, 15 dakika dinlendir. Helvayı tabağa düzenle, gülsuyu serp, sıcak olarak sofraya çıkar.
 
badem-helvasi.jpg
 
++++
 
MARUL SALATASI
 
MALZEMELER (4 kişilik)
1 orta boy marul. Üzerine: 1/2 su bardağı sirke, 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz.
 
YAPILIŞI
Marulu ayıkla, yıka, suları gidinceye kadar süzdür, doğra tabağa yerleştir. Sarımsağı tuzla döv, sirkeyi karıştır, yüzüne gezdir.
 
marul-salatasi.jpg