Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
EKŞİLİ ISPANAK
 
MALZEMELER (4 kişilik)
1 kg ıspanak, 250 gram koyun eti (bıçak arası kıyılmış), 2 yemek kaşığı sadeyağ, 1 soğan (yemeklik kıyılmış), 3 su bardağı su (sıcak), 1 çay kaşığı tuz, 1/4 su bardağı bulgur veya pirinç, 2 yemek kaşığı koruk suyu. Beraberinde: Tandır ekmeği. Pişme Süresi: 40-50 dakika
 
YAPILIŞI
Ispanakları ayıkla, yika, süzgece al. Eti tencereye koy, bıraktığı suyu çekinceye kadar kavur. Yağı, soğanı ilave et, soğanlar da sararıncaya kadar kavur. Suyu ilave et, etler yumuşayıncaya yaklaşık 30-40 dakika pişir. Ispanakları, tuzu, bulguru veya pirinci, ilave et, kapak ört, hafif ateşte 10-15 dakika daha pişir. Ateşten almadan koruk suyunu gezdir, iki taşım kaynat; 10 dakika dinlendir, tabağa düzenle, sofraya al.
 
eksili-ispanak.jpg
 
++++
 
 
ÜTMELİ DANE (ÜTME-FİRİK PİLAVI)
 
MALZEMELER (4 kişilik)
4 su bardağı et suyu, 1 çay kaşığı tuz, 2 su bardağı firik, 7/4 su bardağı sadeyağ. Pişme Süresi: 40-50 dakika
 
YAPILIŞI
Et suyunu kaynat, tuz at. Firiği ilave et (et suyu firiğin iki misli olmalıdır). Üç dakika harlı, üç dakika orta, üç dakika hafif ateşte göz göz oluncaya kadar bekle. Tavada yağı kızdır, üzerine gezdir. Yağlı kağıt ve kapak ört, çok hafif ateşte 20 dakika demlendir.
 
utmeli-dane.jpg
 
++++
 
BAMYA ÇORBASI (KONYA USULÜ)
 
MALZEMELER
100 gr kuru bamya, üzerini geçecek kadar sıcak su, 1 çay kaşığı limon tuzu, 300 gr kuzu kuş başı, 2 adet büyük boy soğan, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı tereyağı.
 
YAPILIŞI
 
Öncelikle kuru bamyalarımızı elimizle oycalayarak üzerindeki küçük küçük tüylerin dökülmesini yanlarında bulunan saçakların temizlenmesini sağlıyoruz. Temizlediğimiz bamyaları kaynar suyun içinde 10 dk haşlıyoruz haşlarken içine bir çay kaşığı limon tuzu ekliyoruz ki bamyalarımız sünmesin. Yumuşayan bamyalarımızın suyunu süzüp üzerine soğuk su ilave edip şokluyoruz. Bamyalarımızın iplerini çıkarıyoruz. Önce etimizi suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz üzerine tereyağını ekleyip incecik doğramış olduğumuz soğanlarımızı pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Soğanlarımız kavrulduktan sonra salçalarımızı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Suyumuzu ilave edip bamyalarımızı ekliyoruz. Suyumuz kaynağınca tuzumuzu ilave edip ocağımızın altını kısıp, 30 dk kısık ateşte pişiriyoruz. Kıvam alan çorbamıza en son limon tuzunu da ekleyip, 10 dk daha kaynattıktan sonra ocağımızın altını kapatabiliriz. Çorbamızın ilk sıcaklığı geçtikten sonra servise sunabiliriz. Bamya sıcak sıcak yenir.
 
bamya-corbasi.jpg
 
++++
 
BALLI SÜT ŞERBETİ
MALZEMELER (4 kişilik)
4 su bardağı süt (kaynamış ılıtılmış), 4 tatlı kaşığı ateşte eritilmeden süzülmüş saf bal (arzuya göre daha az veya fazla).
 
YAPILIŞI
Sütle balı eriyinceye kadar karıştır. Temiz bir bezden süz. Serin yerde beklet, bardaklara doldur, ikram et.
 
balli-sut-serbeti.jpg