Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
GERDAN ETİ
 
MALZEMELER (4 kişilik)
1 koyun boynu, 4 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz. Yüzüne: 1 tatlı kaşığı tarçın. Beraberinde tandır ekmeği ve Salata. Pişme süresi: 60 dakika
 
 
YAPILIŞI
Gerdanı yıka, suyla tencereye koy, kaynarken üzerine biriken kefini al, kapak ört, gerdan yumuşayıncaya kadar yaklaşık 80-90 dakika haşla, tuz at 5 dakika daha haşla ve ateşten al. Bir tabağa gerdanı çıkar, suyundan da ilave ederek sofraya çıkar veya haşlanan boyunun etlerini dit, tekrar suyuna koy, bir taşım daha kaynat, kenarlı bir tabağa suyuyla birlikte doldur, tarçın serp, sofraya al.
 
gerdan-eti-001.png
 
+++
 
ET TİRİDİ
 
MALZEMELER (4 kişilik)
 
1/2 kg kemikli koyun eti, 5 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 3 tandır ekmeği (kuşbaşı doğranmış), 4 baş soğan (ince halka doğranmış), 1 tatlı kaşığı tuz (soğanı öldürmek için), 1 tatlı kaşığı sumak, 1 su bardağı nane (kıyılmış). Pişme süresi: 60-70 dakika
 
 
YAPILIŞI
Eti yıka, ateşe koy. Kaynamaya başlayınca üzerine biriken köpüğü kevgirle al, kapak ört, etler dağılıncaya kadar yaklaşık 60-70 dakika pişir. Tuz at, beş dakika sonra ateşten al. Ekmekleri tabağa koy. Soğanı tuzla iki dakika beklet, elle ov, yıka, iyice sık, ekmeklerin üzerine yay, sumak serp. ılıyan etlerin kemiklerini ayır, etleri dit, ekmeklerin üzerine gezdir; nane ile sofraya al.
 
et-tiridi-001.png
 
++++
 
TANDIR ÇORBASI
 
MALZEMELER (4 kişilik)
 
Çorba için: 1 su bardağı kara veya yeşil mercimek, 1/4 su bardağı nohut, 1/4 su bardağı fasulye
2 yemek kaşığı sadeyağ, 2 yemek kaşığı kuşbaşı veya kıyma kavurmasi, 2 soğan (ince yemeklik kıyılmış), 1/2 su bardağı bulgur, 8 su bardağı et suyu, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz. Pişme Süresi: 90 dakika
 
YAPILIŞI
Mercimek ve nohutu akşamdan içme suyunda ıslat. Güveçte yağla soğanı sararıncaya kadar kavur. Bulguru ilave et, çevir. Mercimek, nohut, et suyunu ilave et. Kimyonu, karabiberi at. Kaynayınca kapak ört, çok hafif ateşe al. Mercimek ve nohutlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık bir saat pişir. Tuz at, 10 dakika daha pişir, ateşten al. 10-20 dakika dinlendir, güveciyle sofraya al.
 
tandir-corbasi.png
 
+++
 
MÜRDÜM ERİĞİ HOŞAFI
 
 
MALZEMELER (4 kişilik)
 
1 kg mürdüm eriği, 1,5 su bardağı toz şeker ya da 5-6 yemek kaşığı bal, 1,5 litre su.
 
YAPILIŞI
 
Erikleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkarıp, istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından tencereye toz şekeri ve suyu koyup, 5-10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra erikleri ilave edin ve ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp, 15 dakika bekleyin. Sonra tencerenin kapağını açın ve oda sıcaklığında ılımasını bekleyin. Erik Kompostosunu buzdolabına kaldırıp, soğuyunca servis yapın.
 
murdum-erigi-hosafi-1.png