Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
İŞKEMBE ÇORBASI
 
MALZEMELER (4 kişilik)
Çorba için:300 gram dana veya, 1 koyun işkembesi, 1 şirden, 1 bumbar, 10 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı sadeyağı, 2 yemek kaşığı un. Terbiye için:1 yumurta sarısı, 1/2 limon suyu. Yüzüne:1 yemek kaşığı sadeyağ.Beraberinde:1/2 su bardağı üzüm sirkesi, 6 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz. Pişme Süresi: 2 saat
 
 
YAPILIŞI
Çorba tenceresinde temizlenmiş şirden, bumbar ve işkembeyi on su bardağı suyla ateşe koy. Üzerine biriken köpüğü al, at Kapağını ört, yumuşayıncaya kadar haşla, tuz at, beş dakika daha kaynat, ateşten al suyu azalmışsa sıcak su koyarak 10 su bardağına tamamla. Tencerede sadeyağla unu sarartmadan ağarıncaya kadar kavur. 10 su bardağı süzülmüş işkembe suyunu karıştırarak ilave et, un kokusu gidene kadar kaynat. İşkembeleri şırdanı, bumbarı ince kıy, kaynamakta olan çorbaya ilave et tekrar kaynat. Yumurta ile limon suyunu çırparak terbiye yap, alıştırarak çorbaya karıştır, gerekiyorsa tuz at, kaseye doldur. Kızdırılmış yağı çorbanın yüzüne gezdir. Sarımsağı tuzla döv, sirke karıştırarak terbiye yap, çorbanın yanında sofraya al.
 
iskembe-corbasi-001.png
 
+++
 
ETLİ DÖVMELİ DANE (ETLİ DÖVME PİLAVI)
 
MALZEMELER (4 kişilik)
 
2 su bardağı dövme, 1/4 su bardağı nohut, 250 gram koyun eti (kuşbaşı doğranmış), 4 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 1/4 su bardağı sadeyağ. Pişme Süresi: 40-50 dakika
 
 
YAPILIŞI
Nohut ve dövmeyi 8 saat öncesinden ayrı ayrı yıka ıslat. Etle nohutu haşla, pişince tuz at, beş dakika sonra ıslatılmış dövmeyi ilave et (et suyu dövmenin iki misli olmalıdır.) Üç dakika harlı, üç dakika orta, üç dakika hafif ateşte pişir. Göz göz olunca yağı kızdır, üzerine gezdi, çok hafif ateşe al. 20 dakika dinlendir.
 
etli-dovmeli-dane-001.png
 
+++
 
KABAK KALYESİ
 
MALZEMELER (4 kişilik)
2 kg yağlı koyun kuşbaşı et, 2 su bardağı haşlanmış nohut, 2 kabak, 1 yemek kaşığı sadeyağ, 1 soğan (yemeklik kıyılmış), 1/4 su bardağı sirke veya koruk suyu, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz. Pişme Süresi: 50-60 dakika
 
YAPILIŞI
Etleri yıka, kulaklıya döşe. Kabakları yıka, halka doğra, üzerine döşe. Nohut, yağ, sirke, su ve tuzu ilave et. Kapak ört, kaynamaya başlayınca hafif ateşe al, etler pişene kadar yaklaşık 60 dakika pişir. Yağlı istenirse soğan kavrulurken bir kaşık kuyruk yağı da ilave edilebilir.
 
kabak-kalyesi-001.png
 
++++
 
AYVA ŞERBETİ
 
MALZEMELER (4 kişilik)
2 adet ayva, 2 su bardağı toz şeker, 1 litre su, 2-3 adet karanfil, 1 adet tarçın çubuğu, 1 tutam hibiskus çiçeği, 1 adet limonun suyu.
 
YAPILIŞ
Ayvaların çekirdekli kısımları çıkartıldıktan sonra irice parçalara bölünür.Diğer malzemelerle birlikte tencereye alınıp, ayvalar iyice yumuşayıp, renk alana kadar kısık ateşte kaynatılır.Limon suyu da eklenip, bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.Soğuyunca önce süzgeçten sonra da tülbentten geçirilerek sürahiye alınır.Şeker oranı damak zevkinize göre ayarlanıp, gerekirse su ilave edilip karıştırılır.
 
ayva-serbeti-1.png