Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
HİNDİ SÖĞÜLMESİ (KEBABI)
 
MALZEMELER (4 kişilik)
1 hindi, hindinin üzerini kaplayacak ölçüde su, 1 soğan (ayıklanmış), 1 çay kaşığı tuz. Üzerine Sürmek için: 2 soğan suyu, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 su bardağı süzme yoğurt, 1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı. Fırın Tepsisi İçin: 2 su bardağı hindinin haşlandığı su. Beraberinde: Yeşillikler. Pişme süresi: 1-1.5 saat
 
 
YAPILIŞI
Hindiyi ayıkla, yıka. Büyük bir tencerede üzerini örtecek kadar suyla ve bir soğanla haşla. Yumuşamaya başlayınca çıkar, tuz at on dakika sonra süzgece al. İki soğanı çok ince kıyarak tülbentten sıkarak suyunu çıkar, baharatlarla karıştır, hindinin içine, dışına sür. Sonra yoğurdu, tereyağıyla ez, hindinin üzerine sür, tepsiye yerleştir. Hindinin haşlandığı suyu da koy, fırına sür. Ara sıra kaşıkla tepsideki suyu hindinin üzerine gezdir. Kızarınca sıcak sıcak sofraya al.
Not: Soğanı günümüzde olduğu gibi rendeleyerek de suyunu çıkartabilirsiniz.
 
hindi-sogulmesi.jpg
 
++++
 
KİRDE/GİRDE EKMEĞİ (BAZLAMA)
 
MALZEMELER (6 Kişilik)
 
6 Bazlama, 6 su bardağı un (ikinci kalite), 2 yemek kaşığı üretme, 1/4 çay kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı ılık su, 2 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz. Pişme Süresi: 20 dakika
 
 
YAPILIŞI
Unu ele, ortasına üretmeyi, şekeri, suyu koy, ez. Biraz da un alarak boza kıvamına getir, unu üzerine topla, etrafına tuzu serp. Unda çatlamalar meydana gelince sert bir hamur yoğur. 1 saat dinlendir. Altı beze yap, pasta tabağı büyüklüğünde aç, çok hafif ateşte, saç üzerinde pişir.
 
kirde-ekmegi.jpg
 
++++
 
 
MERCİMEK ÇORBASI
 
MALZEMELER (4 kişiden fazla)
 
Çorba için: 8 su bardağı et suyu, 1/2 su bardağı yeşil veya kara mercimek, 1/3 su bardağı dövme, 1/4 su bardağı nohut, 1 yemek kaşığı sadeyağ, 1 soğan (halka doğranmış), 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber (dövülmüş), 1 tatlı kaşığı tuz. Yüzüne: 1 yemek kaşığı sadeyağ, 2 yemek kaşığı kıkırdak, 1 tatlı kaşığı nane. Pişme Süresi: 1 saat
 
 
YAPILIŞI
Dövme, nohut ve mercimeği ayıkla, yıka, ayrı kaplarda akşamdan sıcak içme suyu ile ıslat. Sabah hepsini beraber 8 su bardağı et suyu ile ateşe koy, yumuşayıncaya kadar kaynat. Yağla soğanı kavur, unu ilâve et, çevir; kaynamış çorbaya karıştır. Kimyonu, karabiberi tuzu at, özleşinceye kadar kaynat, kâseye al. Yağı kızdır, önce kıkırdağı sonra naneyi at, nane kararmadan ateşten al, çorbanın yüzüne gezdir.
 
mercimek-corbasi-1.jpg
 
++++
 
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ
 
 
MALZEMELER (8 kişilik)
 
200 gram demirhindi (kabuklu ise meyvelerin net ağırlığı), 2 litre içme suyu, 1 su bardağı toz şeker azaltıp arttırabilirsiniz (isterseniz şeker yerine bal da kullanabilirsiniz), 1 çubuk tarçın, 2-3 diş kuru karanfil, Taze zencefil (2-3 santimlik ince bir parça), 2-3 adet yıldız anason.
 
YAPILIŞI
 
Paketteki preslenmiş demirhindiler kırılır ve büyükçe bir tencereye alınır, şayet kabuklu demirhindi ise kuru dış kabukları ayıklanır ve yıkanıp süzüldükten sonra tencereye alınır, üzerine 2 litre içme suyu koyulup kapağı kapatılır ve 1 gece bekletilir. Ertesi gün tenceredeki demirhindiye çubuk tarçın, kuru karanfil, taze zencefil ve toz şeker eklenir. Şeker yerine bal kullanılacaksa bal bu aşamada değil ılıdıktan sonra eklenir. Orta ateşte su fokurdadıktan sonra 10-15 dakika daha kaynatılır, ocaktan indirilen şerbet soğumaya bırakılır. Derin bir kasenin veya tencerenin ağzına ince tel bir süzgeç yerleştirilir, süzgecin içine de temiz tülbent serilir ve şerbet süzülür. Buzdolabında soğutulduktan sonra istenirse buz ilavesiyle servis yapılır. Bu şerbeti isterseniz çay gibi damak tadınıza göre soğuk su ile seyreltebilirsiniz.
 
demirhindi-serbeti-1.jpg