Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
SERİD/MERCİMEKLİ TİRİT (MERCİMEK BULAMACI)
MALZEMELER (4 kişilik)
 
Mercimeği Haşlamak için: 1 su bardağı kara veya yeşil mercimek (8 saat öncesinden ıslatılmış)
5 su bardağı su. Tirit için: 2 su bardağı mercimek ezmesi, 2 yemek kaşığı tereyağı veya sadeyağ. Yüzüne: 2 yemek kaşığı tereyağı, 1/2 su bardağı şeker (zevke göre daha az veya çok). Beraberinde
Tandır ekmeği (kuşbaşı doğranmış). Pişme süresi: 30-40 dakika
 
YAPILIŞI
Mercimeğin ıslatıldığı suyu dök, dört bardak yeni su ile yumuşayıncaya kadar kaynat. Ateşten al, iki su bardağı haşlanmış mercimeğe bir su bardağı haşlandığı suyundan sıcak ilave et, ezici ile iyice ez. Tavada 2 kaşık yağı erit, ezilmiş mercimeği koy, çok hafif ateş üzerinde boza koyuluğuna gelinceye kadar karıştır, fıkırdayınca ateşten al. Ekmekleri tabağa yerleştir. Üzerine şeridi dök, yüzüne tereyağını kızdır, gezdir. Şeker serp.
 
serid-mercimekli-tirid.jpg
 
++++
 
KELLE YEMEĞİ
MALZEMELER (4 kişilik)
1 keçi veya koyun başI, 10 su bardağı su, 1 soğan, 1 çay kaşığı tuz. Terbiyesi İçin: 2 su bardağı üzüm sirkesi, 6 diş sarımsak, 4 çay bardağı tuz. Beraberinde: Tandır ekmeği. Pişme Süresi: 60-80 dakika
 
YAPILIŞI
Başın derisini yüz, çenesini yar, burnunu taşa vurarak iyice temizle. Bir tencerede bol su içinde bir saat beklet. Tekrar iyice yıka, pişir, süzgece al. Ilınınca başın etlerini dit, beynini ayrı bir tabağa çıkar. Baş etlerini kaynamakta olan baş suyuna ilave et, kaynat, kaseye doldur. Sarımsağı tuzla döv, sirkeyi ilave ederek terbiye hazırla ve yemeğe karıştır. Tandır ekmeği ile sofraya al.
 
kelle.jpg
 
++++
 
MEYİR ÇORBASI
 
MALZEMELER (4 kişilik)
 
2 su bardağı yoğurt, 2 adet patlıcan, 1 su bardağı bulgur, 5 adet sivri biber, 2 adet soğan, 1/2 kahve fincanı sıvıyağ, 1 yemek kaşığı pul biber.
 
YAPILIŞI
 
Biber ve patlıcanları küp küp doğrayarak bir tencereye alın. Üzerini geçecek şekilde su ekleyin ve haşlayın. Sebzeler yumuşamaya başladığında bulguru ilave ederek suyunu çekene kadar pişirin. Bulgur ekleme aşamasında çok az miktarda sıcak su ekleyebilirsiniz. Bulgurlar suyunu çektiğinde ocaktan alın ve ılıması için bekletin. Ilıyan bulgurların üzerine yoğurdu ekleyin ve karıştırın. Tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğanları yemeklik doğradıktan sonra tavaya sıvıyağı ekleyin. Kızgın yağa soğan ve pul biberi ekleyerek kavurun. Sıcak yağı soğuk çorbanın üzerinde gezdirin ve bekletmeden servis edin. Afiyet olsun.
 
meyir-corbasi-2.jpg
 
++++
 
GÜL ŞERBETİ
 
MALZEMELER
 
Şurup İçin: 250 gram kokulu gül yaprakları, 1,5 su bardağı toz şeker. Şerbeti hazırlamak İçin: 1/2 su bardağı hazırladığınız gül şurubu, 4 su bardağı su, 2 yemek kaşığı toz şeker (damak tadınıza göre azaltabilir veya artırabilirsiniz), 1/2 adet limonun suyu.
 
 
YAPILIŞI
 
Şurubun hazırlanışı: Gül yapraklarının beyaz kısımları kesilir. İyice yıkanır ve durulanır. İyice kurutulan gül yaprakları toz şekerle beraber iyice yoğurulur. Bu işlem sırasında eldiven takabilirsiniz. Yoğurma işlemine yaklaşık 10-15 dakika şeker iyice eriyene kadar devam edin. Yoğurduğunuz kabın ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında yaklaşık 10-12 saat bekletin. Bekleme süresinin ardından temiz bir tülbentten gül yaprakları ve şekeri geçirin. Tahta kaşıkla ezerek suyunu iyice süzdürün. Şerbetin hazırlanışı: Bir tencereye suyu, şekeri ve şerbeti koyun ve hafif kaynatın. Kaynayınca limon suyunu sıkın ve fazla kaynatmadan ocaktan alın. İyice soğuduktan sonra şişelere alın ve buzdolabında bekletin. İşte bu kadar, afiyetler olsun.
 
gul-serbeti-1.jpg