Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
KÖFTE
MALZEMELER (4 KİŞİLİK)
Pişme Süresi: 10 dakika. Köfte İçin:500 gram koyun budu kıyması (bıçak arası) kıyılarak dövülmüş veya makineden çekilmiş), 1 su bardağı bayat tandır ekmeği içi (ufalanmış), 1 iri baş soğan (çok ince kıyılmış), 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı tuz. Köfteleri Kızartmak için:1 yemek kaşığı un, 1 su bardağı sadeyağ. Beraberinde: Sumaklı Soğan.
                            
YAPILIŞI
Kıymayı, ekmeği, soğanı ve maydanozu bir kaba koy. Yumurtayı kır, baharatları, tuzu at, on dakika yoğur. İşaret parmağı boyunda ve kalınlığında köfteler hazırla. Yağı kızdır, bir tepsiye unu yay, köfteleri una bulayarak kızart. Sumaklı soğanla sofraya çıkar.
 
kofte.png
 
 
KAVATA ÇORBASI
 
 
MALZEMELER (8 porsiyon için)
 
Yeşil ham domates 1kg., Buğday unu (2 su bardağı) 240 gr., Süt (2 su bardağı) 450 gr., Et suyu (4 su bardağı), Tereyağı ( 2 çorba kaşığı) 80 gr., Tuz (1 çay kaşığı) 10 gr., Dolmalık biber 1 adet, Dere otu ¼ demet.
 
YAPILIŞI
 
Domates ve biberi kaynar suya atın. Birkaç dakika sonra domatesleri kevgirle alın. Biberi dış kabuğu kolayca soyulacak kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin.Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Tencerede eritilmiş tereyağına domatesleri ekleyip orta ateşte eritinceye kadar karıştırın. Pişen domatesi tel süzgeçten geçirip çorbayı pişireceğiniz kaba koyun.Biberi doğrayıp tencereye alın. Üstüne et suyunu ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın.Un ve sütü pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpın. Ezerek tel süzgeçten geçirin ve azar azar kaynayan çorbaya ilave edin. Tuzunu ekleyip kısık ateşte 10 dakika karıştırarak kaynatın.Çorbayı ateşten alın. Tavada az miktar tereyağı ile dere otunu sote edip üstüne dökün.
 
kavata-corbasi-1.png
 
SAÇ BÖREĞİ
MALZEMELER (4 kişiden fazla)
 
Pişme süresi: 10-15 dakika. 3 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı un (açma payı), 1 su bardağı tulum peyniri(çok kuru peynir olmalı), 1 su bardağı tereyağı.
 
YAPILIŞI
Unu hamur tahtasına ele. Ortasını aç, su ve tuzu koy, hamur yoğur. Özleşince yumurta büyüklüğünde bezeler tut. Yaş bez altında 30 dakika dinlendir, olabildiği kadar ince aç. Açılan yufkanın yarısına iç koy, diğer yarısını üzerine kapat, parmak uçları ile kenarlarını bastır. Çok hafif ateş üzerindeki saca koy, 3-4 dakika bir tarafı pişince çevir, diğer tarafını da pişir; tepsiye al, yağlayarak üst üste koy. Kapak ört, bir beze sararak 5-10 dakika dinlendir, tepsisiyle sofraya al.
 
sac-boregi.png
 
İNCİR ŞERBETİ
MALZEMELER (4 kişilik)
 
Pişme süresi: 30-40 dakika. 4 incir, 4 su bardağı su, 1/4 su bardağı üzüm pekmezi veya 4 tatlı kaşığı şeker (zevke göre daha az veya fazla).
 
YAPILIŞI
İncirleri dağılıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika haşla; şeker at, kaynayınca ateşten al. Ezerek süzgeçten geçir (çırpıcı da kullanabilirsin), ince telli süzgeçten süz suyu azalmışsa su ilave ederek 4 su bardağına tamamla, tekrar ateşe koy; bir taşım kaynat. Pekmez veya şekerini ilave et, bir taşım daha kaynat. Soğuyunca şerbet bardaklarına doldur, ikram et.
 
incir-serbeti.png