Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
LAHANA BORANİSİ
 
MALZEMELER (4 kişilik)
 
Pişme Süresi: 40 dakika. 2 kg lahana, 1 yemek kaşığı sadeyağ ve kuyruk yağı karışımı, 1 soğan (yemeklik kıyılmış), 250 gram yağlı koyun eti (bıçak arası kıyılmış), 2 su bardağı et suyu, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 su bardağı bulgur veya pirinç. Beraberinde: 1 ölçü sarımsaklı yoğurt. Yüzüne: 1/4 su bardağı sadeyağ.
 
YAPILIŞI
Lahanayı ayıkla, yıka veya sarma yaparken artan lahananın tiyeklerini satırla ince kıy. Tencereye eti koy. Ateş üzerinde kıyma bıraktığı suyu çekince yağı, soğanı koy, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Lahanaları koy, biraz çevir. Et suyunu, tuzu, bulgur veya pirinci ilave et. Hafif ateşte 30-40 dakika pişir. 10 dakika dinlendir. Yoğurdu alıştırarak karıştır, tabağa düzenle sofraya al. tabağa çıkar, suyunu ilave et, sofraya al.

lahana-boranisi.jpg
 
TANDIR BÖREĞİ
MALZEMELER (6 KİŞİLİK)
 
6 Börek. Pişme süresi: 30 dakika. İçi İçin: 250 gram tulum peyniri ve küflü peynir karışımı, 2 soğan (ince yemeklik kıyılmış), Tepsiyi Yağlamak için: 2 yemek kaşığı sadeyağ. Tandır Isısı: Alevleri geçmiş, kor haline gelmiş tandır. Fırın Isısı: 250 derece, 3 su bardağı un, 2 yemek kaşığı üretme, 1 yemek kaşığı ilik su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1,5 su bardağı ılık su.
 
YAPILIŞI
Unu hamur tahtasına ele, ortasını aç, üretmeyi, suyu koy, ez; biraz da undan alarak boza kıvamına getir, unu üzerine topla, tuzu serp. Unda çatlamalar meydana gelince, su ile kulak memesinden sert bir hamur yoğur. Yaş bez altında elle çekildiğinde iplik-iplik oluncaya kadar mayalandır. Altı parçaya böl, elle aç, iç koy, hamurun kenarlarını birleştirerek kapat. Islatılmış tandır duvarına, birleşen uçlar altta kalacak şekilde yapıştır, pişir. Fırında pişecekse yağlanmış tepsiye yerleştir, önceden ısıtılmış 250 derece fırında 30 dakika pişir. Tandırdan alınca börekleri üstünden elle aç, aralarına parça parça tereyağı yerleştir, sıcak olarak sofraya çıkar.

tandir-boregi.jpg
HAREM USULÜ PATLICANLI ÇORBA
 
MALZEMELER (4 kişilik)
 
6 kişilik, Yarım su bardağı un, 1 litre tavuk suyu, 40 gram çiğ krema, 1 çorba kaşığı mısır özü yağı, 2 adet patlıcan (Çekirdeksiz), 1 adet tavuk göğsü (Haşlanmış), 1 adet havuç, 10 adet çalı fasulye (İnce kıyılmış), yeteri kadar tuz.
 
YAPILIŞI
 
Tavuk göğsünü tuzlu suda haşlayın. Daha sonra tavuk suyunu bir kaba koyun. Tavuk etlerini ayıklayarak ince ince didin. Yağı koyduğunuz tencereyi ocağa yerleştirin. Bir telle hafifçe karıştırarak unu ilave edin. Ardından tavuk suyunu ilave edin. Kaynadıktan sonra ateşten alarak tekrar temiz bir tencereye süzün. Bıçakla patlıcanları delin ve ateşte pişirin. Piştikten sonra kabuklarını soyun. Bir tahta üzerinde kıyarak, çorbaya katın. Ayrıca, havuç ve fasulyeleri de ince ve uzun doğrayıp, haşlayın. Çorbaya ekleyin. Didilmiş tavuk etleri ile kremayı da çorbaya katın. Tuzunu ayarlayın. Servis yapın.
 
harem-usulu-patlicanli-corba.jpg
 
HİBİSKUS ŞERBETİ
 
MALZEMELER (4 Kişilik)
 
1.5 lt su, 2 yemek kaşığı hibiskus (10 g), 6 adet karanfil, Bir parça ufak kabuk tarçın (alttaki resimde göründüğü kadarını kullandım), 3 adet kakule, 1 kahve fincanı toz şeker, 1 şişe doğal maden suyu
 
HAZIRLANIŞI
 
Su bir tencereye alınır. Hibiskus, kakule, tarçın ve karanfil bir süzgece alınarak soğuk su ile hızlıca yıkanıp tencereye atılır. Ve altı yakılır. Kaynayınca altı kısılarak 15 dk. daha kaynatılır. Tel bir süzgeç ile geniş bir kaba süzülür. Ve şekeri ilave edilip karıştırılır. Ilıyınca bir kavanoz veya sürahiye alınıp buzdolabına alınır ve iyice soğuması için bekletilir. Servisten önce içine bir şişe maden suyu eklenir ve soğuk olarak servis yapılır. Maden suyunu sevmiyorsanız katmak şart değil ama bence çok yakışıyor. Ramazan ayı bitmeden denemenizi tavsiye ederim. Afiyet şifa olsun.
 
800x420-hibiskus-cayinin-faydalari-nelerdir-ve-nasil-demlenir-hibiskus-cayi-yararlari-1538479934873.jpg