Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
MERCİMEK AŞI (ERİŞTELİ)
 
MALZEMELER (4 kişilik)
Pişme Süresi: 40-50 dakika. 1 su bardağı kara veya yeşil mercimek (8 saat önceden ıslatılmış), 4 su bardağı su (haşlamak için), 1 su bardağı kuşbaşı kavurma, 2 soğan (yemeklik kıyılmış), 5 su bardağı et suyu veya su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı erişte, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 ölçü sarımsaklı yoğurt. Beraberinde: Tandır ekmeği (kuşbaşı doğranmış). Yüzüne: 1/2 su bardağı tereyağı veya sadeyağ.
 
YAPILIŞI
Mercimeği akşamdan içme suyunda ıslat. Sabah yeniden su koy, yarı yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika haşla, suyunu süzdür. Tencereye kavurmayı ve soğanı koy, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Sıcak et suyunu dök, mercimekleri ilave et, tuz at. Kaynamaya başlayınca erişteleri koy, kimyonu, karabiberi serp, pembeleşinceye kadar 20-30 dakika daha pişir. Sarımsaklı yoğurt hazırla. Ilıyan yemekten bir kepçe al, yoğurda karıştır; azar azar alıştırarak yoğurdu yemeğe ilave et. Kenarlı büyük bir tabağa doldur, yağı kızdır, yüzüne gezdir, sofraya çıkar.
 
mercimek-asi-eristeli.jpg
 
ÜTMELİ DANE (ÜTME-FİRİK PİLAVI)
MALZEMELER (4 kişilik)
 
Pişme Süresi: 40-50 dakika, 4 su bardağı et suyu, 1 çay kaşığı tuz, 2 su bardağı firik, 1/4 su bardağı sadeyağ.
 
YAPILIŞI
Et suyunu kaynat, tuz at. Firiği ilave et (et suyu firiğin iki misli olmalıdır). Üç dakika harlı, üç dakika orta, üç dakika hafif ateşte göz göz oluncaya kadar bekle. Tavada yağı kızdır, üzerine gezdir. Yağlı kağıt ve kapak ört, çok hafif ateşte 20 dakika demlendir.
 
utmeli-dane-001.jpg
 
 
ŞEHRİYE ÇORBASI
MALZEMELER
1 adet soğan, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 su bardağı domates konservesi (püre veya rende şeklinde), 1 litre sıcak su, 1 çay bardağı tel şehriye, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kuru nane.
 
YAPILIŞI
Soğanları küp küp doğrayın. Sarımsağı da doğrayarak ezin. Tencereye aldığınız tereyağı ve zeytinyağını ısıtın. Soğan ve sarımsağı ekleyerek sotelemeye başlayın. Soğanlar iyice yumuşadıktan sonra salça ve domates konservesini ekleyerek kısık-orta ateşte hafifçe sotelemeye devam edin. Ardından sıcak suyu ekleyip karıştırın ve tel şehriyeyi de tencereye koyun. Kapağı kapalı halde 10-15 dakika kadar pişirin. Tel şehriyeler güzelce piştikten sonra tuz ve karabiberini ekleyin. Son olarak servis etmeden kuru nanesini ekleyerek karıştırın. Servis kasesine aldıktan sonra dilerseniz üzerine hafifçe kızdırdığınız baharatlı tereyeğını gezdirin ve sıcak sıcak servis edin, afiyetler olsun.

sehriye-corbasi.jpg
 
KIZILCIK ŞERBETİ
 
MALZEMELER
500 gram kızılcık, 1,5 litre sıcak su, 3/4 su bardağı toz şeker, 2 adet karanfil (arzuya göre).
 
YAPILIŞI
Sap ve yaprak kısımları ayıklanmış bol suda yıkadığınız kızılcıkları derin bir tencereye alın. Sıcak su ilave ettiğiniz kızılcıkları, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan kızılcıkları karanfil ilavesiyle 15-20 dakika kadar pişirin. Kaynayıp yumuşayan kızılcıkları, bir tülbent ya da ince delikli bir süzgeçten geçirin. Kızılcıkların özünü bıraktığı sulu karışıma toz şeker ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Cam bir sürahiye aldığınız şerbet karışımını buzdolabında soğuttuktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.
 
tandir-boregi-001.jpg