Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
ÖRDEK SÖĞÜLMESİ (KEBABI)
 
MALZEMELER (4 KİŞİLİK)
 
Pişme süresi: 1 saat. 1 ördek, ördeğin üzerini kaplayacak ölçüde su, 1 soğan (ayıklanmış), 1 çay kaşığı tuz. Üzerine Sürmek İçin:2 soğan suyu, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 su bardağı süzme yoğurt, 1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı. Fırın için:2 su bardağı ördeğin haşlandığı su. Beraberinde:Soğan, yeşillikler.
 
YAPILIŞI
Ördeği ayıkla, yıka. Büyük bir tencerede üzerini örtecek kadar suyla ve bir soğanla haşla. Yumuşamaya başlayınca çıkar, tuz at on dakika sonra süzgece al. İki soğanı çok ince kıyarak tülbentten sıkarak suyunu çıkar, baharatlarla karıştır, ördeğin içine dışına sür. Sonra yoğurdu, tereyağıyla ez, ördeğin üzerine sür, tepsiye yerleştir. Ördeğin haşlandığı suyu da koy, fırına sür. Ara sıra kaşıkla tepsideki suyu ördeğin üzerine gezdir. Kızarınca sıcak sıcak sofraya al. Not: Soğanı günümüzde olduğu gibi rendeleyerek de suyunu çıkartabilirsiniz.
 
ordek-sogulmesi.png
 
BADEM HELVASI
 
MALZEMELER (4 kişiden fazla)
 
Pişme süresi: 60-70 dakika. 1 su bardağı tereyağı, 2 yemek kaşığı badem (kabukları alınmış), 2 su bardağı un, 3 su bardağı şeker, 4 su bardağı su. Üzerine:1 yemek kaşığı gül suyu.
 
YAPILIŞI
Altı yuvarlak tencerede yağı erit. Bademi unu ilave et, çok hafif ateşte badem ve un pembeleşinceye kadar yaklaşık 60 dakika, tahta kaşıkla karıştırarak kavur. (İyi bir helva en az 60 dakika kavrularak yapılır). Bir tencerede şekeri su ile ateşe koy, eriyinceye kadar karıştır, kaynadıktan iki dakika sonra ateşten al, kavrulan meyaneye karıştırarak dök. Karıştırarak tencereye yapışmaz hale gelince kapak ört, 15 dakika dinlendir. Helvayı tabağa düzenle, gülsuyu serp, sıcak olarak sofraya çıkar.
 
badem-helvasi.png
 
TUTMAÇ ÇORBASI
 
MALZEMELER
 
1 çay bardağı haşlanmış nohut, 1 çay bardağı erişte, 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek (haşlayıp suyunu süzün), 1 adet soğan, 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı nane, tuz. Terbiyesi için:1 yemek kaşığı un, 1 yumurta sarısı, 1,5 su bardağı yoğurt.
 
YAPILIŞI
 
Tencereye 5-6 su bardağı su koyularak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine tuz, haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek ve erişteler eklenir. Erişteler pişene kadar çorba kaynatılır.Önemli not: Yeşil mercimekleri haşlarken iyice eritmeyin. Çorba içerisinde de kaynayacağı için haşlarken birazcık diri bırakın. Ayrı bir yerde terbiye malzemeleri çırpılır.Çorbanın suyundan yavaşça eklenerek terbiye ılıklaştırılır.Erişteler pişince çorbanın içine karıştırılarak eklenir. 2-3 dk karıştırmaya devam edilir. Kaynayınca altı kısılır.Ayrı bir tavada yemeklik doğranmış soğan sıvı yağ da kavrulur. Soğanlar iyice karamelize olmalı. Ardından nane eklenir. Ve bu karışımda kaynamakta olan çorbaya eklenir.8-10 dk daha kaynadıktan sonra çorbanın altı kapatılır.Afiyet Olsun.
 
tutmac-corbasi.png
 
NANE LİMON ŞERBETİ
 
MALZEMELER
 
1, 5 lt su, 1 su bardağı şeker (Tadını artırıp eksiltebilirsiniz damak tadınıza göre), 1 demet taze nane, 2 adet limon.
 
YAPILIŞI
 
Şeker ve su kaynatılır altı kapanır. Limon kabukları rendelenir. Suyu sıkılır, naneler yıkanır, el ile parçalanır. Limon suyu rendesi ve naneler suya atılır. Kapak kapatılıp 1 saat dinlendirilir. Kapak açılıp 4-5 saat daha dinlendirilir ince bir tülbentle süzülür. Dolaba kaldırılır buz ile servis edilir.
nane-limon-serbeti-2.png