Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
PATLICAN KALYESİ
MALZEMELER (4 kişilik)
 
Pişme Süresi: 60 dakika. 1/2 kg patlıcan, 250 gram yağlı kuşbaşı koyun eti, 1 tatlı kaşığı kuyruk yağı, 1 iri soğan (halka doğranmış), 1/2 su bardağı nohut (haşlanmış), 6 diş sarımsak (kabukları alırmış), 1 yemek kaşığı koruk suyu veya sirke, 2 su bardağı et suyu, 1 çay kaşığı tuz.
 
YAPILIŞI
Patlıcanların başını al, alaca soy, ortasından dörde böl, parmak uzunluğunda doğra, tuzla. Bir saat beklettikten sonra sıkarak acı suyunu al, yıka. Eti yıka, tencereye koy, kapağını ört. Ateşte cızırdamaya başlayınca yağı, sarımsakları ve halka doğranmış soğanları ilave et, pembeleştir. Patlıcanları, tuzu, koruk veya sirkeyi, suyu ilave et, hafif ateşte pişir.
 
patlican-kalyesi.jpg
 
HUMUS PAÇASI
 
 
MALZEMELER
 
500 gr haşlanmış nohut, 1 su bardağı nohut suyu (normal su da kullanabilirsiniz), 2 çay kaşığı tuz, kimyon, 2 adet limonun suyu, 4 diş sarımsak, 1 su bardağı tahin, 2 su bardağı süzme yoğurt, 2 dilim kızarmış tost ekmeği. Sos için;1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber.
 
YAPILIŞI
 
Haşlanmış nohudu suyla birlikte robota aktarıp çekin. tuz, kimyon, limon suyu, tahin  ve sarımsakları ekleyip tekrar çekin. Püre haline gelen karışımı derin bir kaba koyup yoğurdu ekleyin ve iyice karıştırın. Kızarmış ekmekleri tavla zarı büyüklüğünde kesin. Humusu servis tabağına aktarıp üzerine kızarmış ekmekleri serpiştirin. Zeytinyağını bir tavada kızdırıp kırmızı biberi kızgın yağa aktarın ve ocaktan alın. Sosu humusun üzerine gezdirip varsa pastırma ve nohutla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
 
humus-pacasi.jpg
 
VETRİKA
 
MALZEMELER
 
Hamuru İçin: 300 gram tereyağı, 600 gram un, 1,5 su bardağı su, 5 adet yumurta. Kıymalı Harç İçin: 1 adet kuru soğan, 150 gram dana kıyma, Yarım çay kaşığı tuz, Yarım çay kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı sıvı yağ. Peynirli Harç İçin: 1 su bardağı lor peyniri.
 
YAPILIŞI
 
Öncelikle kıymalı harcı hazırlayarak başlayın. Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Üzerine kıymayı ilave edin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Ardından ince ince doğradığınız soğanları da üzerine ekleyip kavurmaya devam edin. En son tuz ve karabiber ile tatlandırıp kıymalı harcınızı ocaktan alın. Hamurunu hazırlamak için ise tereyağını bir tencerede eritin. Eriyen tereyağın üzerine unu ilave edip yaklaşık 4 dakika kavurun. Kavrulan una suyu azar azar ekleyip yedirin. Hamurunuz toparlandığında ocaktan alın. Ardından yumurtaları tek tek ekleyerek hamura güzelce yedirin. Hamurunuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayıp tepsiye dizin. Tepsideki yuvarlak hamurun üzerine parmağınızla batırarak küçük yuvarlaklar açın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra yuvarlak hamurların bazılarına kıymalı harç bazılarına da lor peynirini doldurun.
 
 
vetrika-2.jpg
 
ZAFİRANLI PİRİNÇ TATLISI
 
MALZEMELER
 
1/2 bardak pirinç, 5 su bardağı su, 1 yemek kaşığı nişasta, 1/2 su bardağı su, Bir tutam safran, 2 su bardağı şeker.
 
YAPILIŞI
 
Pirinci bol su ile yıkayın. Yıkadığınız pirinci tencereye koyup suyunu ilave edin. Tencerenin altını yakın ve kaynamaya bırakın. Yarım bardak suda nişastayı eritin. Safranı da az su ile ıslayın. Pirinç 20 dakika haşlandıktan sonra tencereye şekeri, safranı ve nişastayı ilave edin. 10 dakika daha kaynadıktan sonra altını kapatıp kaselere doldurun. Soğutup servis edin.
 
zafiranli-pirinc-tatlisi-1.jpg