Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
TAVA KEBABI
MALZEMELER (4 kişilik)
 
Pişme Süresi: 30 dakika. 2 kg koyun but eti. Kızartmak İçin:250 gram sadeyağı veya kuyruk yağı. Beraberinde:Ayran, Sumaklı soğan, Yeşillikler.
 
YAPILIŞI
Etin sinirlerini temizle, yumurta büyüklüğünde parçalara böl, yarım santim inceliğinde döv. Tavaya yağı koy, kızınca etleri ilave et. 3-4 dakikada bir tarafı kızarınca, diğer tarafını çevir, kızart. Tabağa düzenle sofraya al.
 
tava-kebabi.png
 
SÜTLÜ BADEM ÇORBASI
 
MALZEMELER
 
130 g kavrulmamış badem, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı tepeleme un, 2 su bardağı süt, 3 su bardağı su, tuz, karabiber, muskat. Üzeri için: Yarım çay bardağı file badem, 1 tatlı kaşığı tereyağı.
 
YAPILIŞI
Bademleri geniş bir kaba alıp üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip 15-20 dakika bekletin. Bademler yumuşayınca sudan çıkartıp kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduğunuz bademleri un haline gelinceye kadar mutfak robotundan geçirin. Tereyağını bir tencerede eritip unu kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Üzerine un haline getirdiğiniz bademleri ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Üzerine yavaş yavaş sütü ilave edin ve bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Su, muskat rendesi, tuz ve karabiberi ilave edip kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. File bademleri tereyağında hafif kavurup çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın.
 
 
sutlu-badem-corbasi-1.png
 
PALÜZE
MALZEMELER (4 kişiden fazla)
 
Pişme Süresi: 20-25 dakika. 5 su bardağı su, 1/2 su bardağı buğday nişastası, 1 su bardağı su (nişastayı ezmek için), 1 su bardağı bal.
 
YAPILIŞI
Suyu ateşe koy. Kaynamaya başlayınca nişastayı su ile ez ve kaynamakta olan suya ince dökerek karıştır. 10 dakika sonra koyulaşınca, balı karıştırarak ilave et, kaynayınca kaseye dök. Soğuyunca tarçın veya gül suyu serp, sofraya al.
 
paluze.png
 
PEKMEZLİ CEVİZ
MALZEMELER (4 kişilik)
 
Pişme Süresi: 10-15 dakika. 1 su bardağı ceviz içi, 1 su bardağı pekmez, 4/4 su bardağı su.
 
YAPILIŞI
Cevizleri yıka, tencereye koy. Pekmez ve suyu ilave et. Orta ateşte kaynamaya başlayınca hafif ateşe al, 5 dakika kaynat. Kâseye doldur, sofraya al.
 
pekmezli-ceviz.png