Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

SEBZELİ BULGUR PİLAVI

MALZEMELER

4 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 adet soğan, 1 adet yeşil biber, 1 adet kırmızı biber, 1 adet patlıcan, 2 adet domates, 1 yemek kaşığı salça, 2 su bardağı bulgur, 1,5 tatlı kaşığı tuz, 4 su bardağı sıcak su.

YAPILIŞI

Patlıcanları soyarak küçük küçük doğrayalım ve tuzlu suda 15-20 dk kadar bekletelim. Soğanı yemeklik doğrayalım ve pembeleşene kadar sıvı yağda kavuralım. Biberleri doğradıktan sonra tencereye ekleyelim ve soğanla birlikte kavurmaya başlayalım. Patlıcanların suyunu süzelim, tencereye ekleyerek 3-4 dakika daha kavurmaya devam edelim. Ardından küçük küçük doğranmış domatesleri ekleyelim ve karıştıralım. Salçamızı da ekleyerek son kez karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte, yaklaşık 3-4 dakika sebzeler pişene kadar bekleyelim. Pişen sebzelerin üzerine yıkayıp suyunu süzdüğünüz bulgurları ekleyip karıştıralım. Tuzu ve sıcak suyu da ilave ederek karıştıralım. Pilavın üzerini örtecek kadar su yeterli olacaktır. Tencerenin kapağını kapatarak kaynayana kadar önce yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte bulgurlar şişip yumuşayana kadar pişirelim. Pilavın suyu yetersiz gelip tencerenin tabanına yapışmaması için ara sıra kontrol etmeyi unutmayın. Suyu azalmış ancak hala pişmemiş ise bir miktar daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Pilav suyunu çekip göz göz olduktan sonra ocağı kapatalım. Daha sonra kapağın altına kağıt havlu sererek 15 dakika kadar demlendirelim.

sebzeli-bulgur-pilavi.png

KABAK KALYE

MALZEMELER

5 adet büyük boy kabak, 100 gr kıyma, 1 adet kuru soğan, 1 domates, 1 çorba kaşığı pirinç, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz. Gerektiği kadar dereotu. Yarım çay bardağı zeytinyağı 2 adet yeşil biber. Yemeğin üstünü 2 parmak geçecek kadar su.

YAPILIŞI

Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Tavada 1 kaşık yağla kavurun. Kıymayı ekleyin ve kıyma pişene kadar onunla da kavurun. Salçayı ekleyin ve karıştırın. 1-2 çevirdikten sonra ocağı söndürün. Kabakları yıkayın ve kabuklarını çatalla çizin. Tekerlek şeklinde kesin. Tencereye yerleştirin. En üstüne kabakları kaplayacak şekilde kıymayı koyun. Ortaya birkaç kabak yerleştirin. En ortada kıymalı harç kalmalı. Pirinci yıkayıp üstüne rastgele serpin. Domates ve yeşil biberle üstlerini süsleyin. Şekli bozulmasın diye muhakkak tabak kapatın. Kenarından zeytinyağını, tuzu ve suyunu ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısın. Çok harlı ateş taşmasına neden olabilir. Pişip pişmediğini kenarından bıçak batırarak kontrol edin. Pişince altını söndürün. Fakat ılınana kadar tabağı üstünden almayın. Ilınınca tabağı yavaşça alıp, üstüne dereotu koyun, yoğurtla beraber servis yapın.

kabak-kalye.png

SAHİNE TATLISI

MALZEMELER

50 gramtereyağı(oda sıcaklığında), 50 grambal, 50 gramtahin.

YAPILIŞI

Tereyağı, bal ve tahin krema kıvamına gelene kadar karıştırılır. Karışım 15-20 dakika kadar buzdolabında bekletilir ve servis tabağına alınır. Üzerine kavrulmuş susam serpilip servis edilir. Afiyet, şifa olsun.

sahine.png

ZERDALİ (KAYISI HOŞAFI)

MALZEMELER (4 kişilik)

Pişme süresi: 20-25 dakika. 1,5 su bardağı zerdali veya kayısı kurusu, 5 su bardağı su, 1 su bardağı pekmez veya şeker.

YAPILIŞI

Zerdali veya kayısıları ayıkla, yıka, tencerede su ile ateşe koy. Kaynamaya başlayınca hafif ateşe al, on dakika daha kaynat. Şekeri veya pekmezi ilave et, 10 dakika daha kaynat. Soğuyunca hoşaf tasına doldur, sofraya çıkar.

zerdali.png