Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI

MALZEMELER

1 büyük baş soğan, 1 küçük çay bardağı sıvı yağ, 4 yemek kaşığı un, 1 su bardağı kırmızı mercimek, 2 litre su (10 su bardağı), yeteri kadar tuz. Terbiyesi için: 1 su bardağı süt, 1 limonun suyu, 2 yumurta sarısı. Sosu için: Tereyağı, Nane, Pul biber.

YAPILIŞI

ÇeşmiNigar Çorbası için ilk olarak, Soğanı yemeklik doğrayın, sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar soteleyin.Ardından unu ekleyip un kokusu çıkana kadar kavurun.2 litre suyu ve yıkadığınız mercimekleri de ekleyip mercimekler pişene kadar kaynatın.Bu aşamada çorbamızın terbiyesi için tüm malzemeleri güzelce çırpın.Pişen çorbanızı ocaktan alıp blenderdan geçirin bir taraftan da hazırladığınız terbiyeyi yavaşça ekleyin.Blenderdan geçirdiğiniz ve terbiyesini eklediğiniz çorbayı tekrar ocağa koyun, tuzunu ayarlayıp 1-2 taşım kaynayana kadar karıştırarak pişirin.Sosunu hazırlayıp krokan ekmekleriniz ile servis edin.Not: Pişen terbiyeli çorbaların altını kapattıktan sonra sıcak durması için tencerenin kapağını kapatmayın ki çorbanız kesilmesin.  

cesmi-nigar-corbasi.png

PİRİNÇ HERİSESİ

MALZEMELER

1 tavuğun beyazı, 200 gr pirinç, 1/3 litre süt, tuz, 1 çorba kaşığı şeker, tereyağı, gülsuyu.

YAPILIŞI

Tavuğu haşlayıp kanatlarından ayırın, soğumadan beyazını çok ince didikleyin.Pirinci 2 dk. sıcak tavuk suyunda suyu çekene kadar bekletin.Sıcak süte pirinci ilave edip pişmeye bırakın. Pirinç pişince şekeri ve didiklediğiniz tavuk beyazını karıştırıp fındık büyüklüğünde tereyağı ekledikten sonra yeniden karıştırın.Gülsuyu serpip ateşten alın, dinlenmeye bırakın.

pirinc-herisesi.png

SİRKELİ PATLICAN

MALZEMELER

4 adetpatlıcan, 4 adetkapya biber, 10 dalmaydanoz, 7 dişsarımsak, 1 su bardağısıvı yağ, 1 su bardağısirke, 1 yemek kaşığıtuz, 1 yemek kaşığıtoz şeker.

YAPILIŞI

Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayın ve tuzlu su dolu bir kapta beklemeye alın.Kapyaları çekirdeklerini çıkartıp, küp küp doğrayın. Sarımsakları iri iri, maydanozu ince ince doğrayın.Bir tencereye; yağ, sirke, tuz ve şekeri alın ve kaynamaya başlayınca içine kapyaları atıp, 10 dakika bu şekilde pişirin.10 dakika sonra süzerek kapyaları bir başka kaba alın ve süzüp yıkadığınız patlıcanları aynı sirkeli yağa atıp, 5 dakika kadar bu şekilde pişirin.Ardından çıkarttığınız kapyaları tekrar patlıcanların üstüne ekleyin. Doğranmış maydanoz ve sarımsağı da ekledikten sonra 10 dakika daha bu şekilde ara ara karıştırarak pişirin.Ardından ocağın altını kapatın ve kavanozlara sıcak sıcak doldurup, kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, ters çevirin ve bu şekilde bir gece bekletin.Ertesi günden itibaren yiyebilirsiniz.Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında saklayın.  Afiyetler olsun!sirkeli-patlican.png

ÜZÜM ŞIRASI

MALZEMELER (4-6 kişilik)

1 kg Konya'nın dimnit üzümü

YAPILIŞI

Üzümü yıka, tanelerini saplarından ayır. Süzgecin altına bir kap koy, üzümleri süzgece al, elle sıkarak suyunu alttaki kaba geçir. Şırayı ince bir tel süzgeçten süzdür. Bardaklara doldur, ikram et.

uzum-sirasi.png