Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
AYRAN AŞI ÇORBASI
 
MALZEMELER
 
1 su bardağı buğday, 1 su bardağı nohut, 250 gram süzme yoğurt, 250 gram yoğurt, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı dereotu.
 
YAPILIŞI
 
1 su bardağı buğdayı kaynayan suyun içerisine aktarın, üzerine su ilave ederek pişirmeye başlayın. Pişen buğdayları ocaktan alın ve süzdürün. Büyük bir karıştırma kasesinin içine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu alıp çırpın. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz da ilave ederek karıştırın. Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyerek kıvamını ayarlayın. Ardından dereotunu da ekleyerek güzelce karıştırın. Çorbanızı 1 saat buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin. Afiyet olsun!
 
ayran-asi-corbasi.jpg
 
SARIMSAKLI PİLAV
 
MALZEMELER
 
1 su bardağı baldo pirinç, 2 su bardağı sıcak su, 30 gr tereyağı, 8 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı toz şeker, tuz. Üzeri için: Frenk soğanı.
 
YAPILIŞI
 
Pirinci bol suyla yıkayın. Ilık tuzlu suda 20 dakika bekletip süzün. Sarımsakların kabuklarını soyup ikiye bölün. Tereyağını eritip pirinci ilave ederek kavurun. Karabiber, tuz ve şekeri ekleyip hafifçe karıştırın. Suyu ilave edip, sarımsakları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak 20 dakika kısık ateşte pişirin. Tencereyi ocaktan alın. 20 dakika demlendirin. Üzerine dilerseniz kıyılmış frenk soğanı serpip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
 
sarimsakli-pilav-1.jpg
 
HURMALI CEVİZLİ BAKLAVA
 
MALZEMELER
 
1 paket baklavalık yufka (28 adet), 3 su bardağı ceviz içi. Büyük bir kase hurma. Ara katlar için: 50 gram tereyağı (eritilmiş), 1 su bardağı sıvı yağ. Şerbeti için: 4 su bardağı şeker, 6 su bardağı su, 1 dilim limon.
 
YAPILIŞI
 
Şerbeti 15 dakika yüksek ateşte kaynatıyoruz. Limonu ekledikten sonra ılımaya bırakıyoruz. Cevizleri mutfak robotundan çekin. Hurmaları küçük küçük doğrayın. 3 tane yufkayı her birinin üzerini yağlayarak üst üste koyun. En son katına ceviz ve hurma serpin. Hafif sıkarak rulo yapın. Yağlanmış tepsiye dizin. Bıçakla dilimlere kesin. Tatlının üzerine yağ karışımından sürüp 100 derecede ağır ağır pişirin. Nar gibi kızarana kadar pişirin. Ocaktan alın. Tatlı ılık, şerbet soğuk olacak. Afiyet olsun.
 
hurmali-cevizli-baklava-2.jpg
 
FALUZE
 
MALZEMELER
 
100 gram buğday nişastası, 200 gram pekmez, 3 su bardağı su, 1 su bardağı ceviz içi
 
HAZIRLANIŞI
 
Nişasta ve suyu karıştırın. Nişastanın topaklanmamasına gayret gösterin. Pekmezi ve nişastalı suyu tencereye koyun. Altını açıp karıştırarak pişirmeye başlayın. Koyu bir kıvama gelene kadar kaynatıp sonra altını kapatın. Servis tabağına alıp üzerine ceviz dökün. Soğuduktan sonra servis edin. Biraz soğuyunca üzerlerine pudra şekeri serpin. Pişerken kenarları hemen kahverengi olmaya başlarsa 150 C’ye getirip öyle pişirin.
 
faluze-2.jpg