Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
MÜCEDDERE PİLAVI
 
MALZEMELER
 
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 adet soğan, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 su bardağı pilavlık bulgur, 2 su bardağı su, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pul biber.
 
YAPILIŞI
 
Soğanları yarım halka şeklinde doğrayın ve bir tencereye aldığınız zeytinyağında pembeleşene dek kavurun. Salçayı ekleyin ve kokusu çıkana dek kavurun. Ardından 2 su bardağı suyu, tuzu, karabiberi ve pul biberi ekledikten sonra suyun kaynamasını bekleyin ve su kaynayınca bulguru ilave edin. Bu şekilde 5 dakika kadar pişirdikten sonra, haşlanmış mercimekleri de ekleyin, karıştırın ve kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. Yaklaşık 7 dakika. Pilav suyunu çektikten sonra, 10 dakika kadar demlendirin ve servis edin. Afiyetler olsun!

muceddere-pilavi-1.jpg
 
PAZI BORANİ
 
MALZEMELER
 
1 demet pazı, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı süzme yoğurt, 2 diş sarımsak, tuz. Üzeri için: Zeytinyağı, kırmızı pul biber, sumak.
 
YAPILIŞI
 
Sap kısımlarını kesip ince doğradığınız pazı yapraklarını zeytinyağında pazılar suyunu çekinceye kadar soteleyin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yoğurtları bir karıştırma kabında çırpın. Ezdiğiniz sarımsakları ve tuzu ilave edip karıştırın. Ilınan pazıları ekleyip fazla sulandırmadan karıştırın ve bir servis tabağına yayın. Üzerine zeytinyağı gezdirip kırmızı pul biber ve sumak serpin. Ilık ya da soğuk servis yapın.
 
pazi-borani.jpg
 
GAFİHA
 
MALZEMELER
 
1 kâse haşlanmış buğday, 1 kâse hurma, 2 yemek kaşığı tereyağı
 
YAPILIŞI
 
Çekirdeklerini çıkarıp hurmaları bir havanda dövün ya da bıçakla küçük parçalara bölün. İyice haşlanmış olan buğdayı bir sahanın altına yayın. Tereyağını tavada eritip içinde hurmayı kavurmaya başlayın. Hurma güzelce kavrulduğunda buğdayın üzerine dökerek servis edin.
 
 
gafiha.jpg
 
HAYS
 
MALZEMELER
 
1 kâse hurma, 1 kâse ekit, 2 yemek kaşığı tereyağı
 
YAPILIŞI
 
Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp bıçak yardımı ile ince ince kıyın. Havanda da dövebilirsiniz. Tereyağını bir sahana koyup, hurmaları kavurmaya başlayın. Birkaç dakika sonra ekiti ilave edip beraberce birkaç dakika daha kavurup servis edin. Haysın içine su veya süt ilave edip sıvı kıvamda hazırlanmışına Rebike denilir. Yukarıdaki tarife un ilave edilip hays’tan bir çeşit kurabiye yapıldığı da kayıtlıdır. Hurma, tereyağı ve unla yapılan helva türü bir hays tarifi daha kayıtlarda mevcuttur. Ben-i Hanife kabilesi hurma, yağ ve keşten yapılan haysı put yapmış ve sonra da yemiştir. Haysın, çekirdekleri çıkarılmış berni hurması, yoğurt ve yağla hamur haline getirilip, şerit gibi düzeltilmiş şekline de vatbe denmiştir. Yoğurt yerine bazen de sevik konulmuştur.
 
hays.jpg