4 gazetenin ismi değişti

Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu’nun 2023 yılı 12. toplantısı 9 Haziran 2023 tarihinde yapıldı. 4 gazetenin isim değişikliğine izin verildi.

Kurumun Teşkiline Dair 195 sayılı Kanun’un 2. maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları ile bu Kanuna dayanılarak yapılan Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nin 102. ve 103. maddelerinde, basında fikren veya bedenen çalışanlara verilmesi öngörülen borç para ve yapılacak yardımlara dair esas ve şartların yanı sıra uygulamaya ilişkin sair hususlar, Kurum Genel Kurulu tarafından yine bu Kanuna dayanılarak alınan, 68 Sayılı Genel Kurul kararının ilgili maddelerinde düzenlenmiştir.

Bu düzenlemelerden hareketle sözü edilen Yönetim Kurulu toplantısında;

Yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümleri dairesinde yapılan değerlendirmede; resmi ilan yayımlama hakkını haiz gazetelerde fikren veya bedenen çalışan 31 kişinin borç talepleri kabul edilmiş; afetten etkilenen illerden başvuran 1 basın mensubunun her birine 12.000 Türk lirası, 30 basın mensubunun her birine 6.000 Türk lirası faizsiz ve 6/12/18/24 ay geri ödemeli toplam 192.000 Türk lirası borç para yardımı yapılmasına karar verilmiştir.

Bunun yanı sıra, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde görev yapan basın mensuplarının Kurumdan aldığı borç paranın taksitlerinin bir ay süre ile ertelenmesi kararlaştırdı.

195 Sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun ile 31 Mart 2023 Tarihine Kadar Yürürlükte Bulunan Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği ve Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne Dair Kararlar

Resmi ilan ve reklam yayımıyla alakalı gazeteler hakkında yapılan işlemler neticesinde;

Ankara’da yayımlanan bir gazetenin Kadro, Defter Tutma ve Teslim Yükümlülüğü Şartını; Balıkesir’de yayımlanan bir gazetenin Dizgi-Tertip ve Baskı Esasları Şartını; Bolu’da yayımlanan bir gazetenin Künye ve Zorunlu Bilgiler Şartını; Denizli’de yayımlanan bir gazetenin Resmi Reklamların Kurum Aracılığıyla Yayımlanması Şartını; Düzce’de yayımlanan bir gazetenin ise Kadro Bildirim Zorunluluğu Şartını ihlal etmeleri nedeniyle; 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca Ankara’da yayımlanan gazeteye 5 gün, Denizli’de yayımlanan gazeteye 3 gün, diğer gazetelere ise 1’er gün süreyle resmi ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulanmasına karar verilmiştir.

İsim Değişikliği Kararları

Bolu, Gaziantep ve Tekirdağ’da yayınlanan resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını haiz gazetelerin Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 26. maddesine göre yapmış olduğu isim değişikliği müracaatları üzerine bu konuda alınan kararın muhatap gazetelere tebliğini müteakiben 1 (bir) ay içerisinde uygulanmak ve söz konusu değişikliği görünür bir alanda kamuoyuna duyurmak üzere Bolu’da yayımlanan ‘Olay Gündem’ gazetesinin isminin ‘Bolu Gündem’; Gaziantep’te yayımlanan ‘Doğuş’ gazetesinin isminin ‘Gazete27’, ‘Sabah’ gazetesinin isminin ise ‘İlk Haber’; Tekirdağ’da yayımlanan ‘Avrupa’ gazetesinin isminin ‘Gazete Bakış’ olarak değiştirilmesine izin verilmiştir.

Medya Magazin Haberleri