Aday Adaylığı Sürecinde İlçelere Bakış…

Hamdi Bağcı

Ak Partide Aday Adaylığı süreci tamamlandı, şimdi isimlerin hepsi Ankara’ya gönderildi. Ankara’da istişareler yapılacak, temayüle bakılacak, il ve ilçe parti yönetimiyle isimler konuşulacak, milletvekillerinin görüşleri alınacak, bölgelerde yapılmış anketlerle de bir karara varılacak.

Aslında sürecin kısa olması planlanıyordu, Kasım ayı içinde adayların açıklanması bekleniyordu ama şu sıralar esen rüzgâra bakarsak aday açıklaması 10 Aralık’a kadar uzayabilir.

Bununla birlikte bir sürpriz yapılıp Kasım ayında da açıklanabilir.  

Peki, AK Parti’yi bu süreçte en çok ne yoruyor, niye bu kadar gecikiyor aday açıklaması? Aday adayı çok fazla, buna mukabil ayak oyunu, siyaset çok fazla ve onun için süreç uzuyor.  

Birçok parti ilçelerde aday gösterecek isim bulamazken AK Parti en basit ilçede bile an az üç isim arasından adayını belirlemek zorunda.

Sadece Yalıhüyük’ten 1 tane aday adayı var, onun dışında bütün ilçelerden en az üç beş aday adayı mevcut.

AK Parti’ye şu anda halkımız ciddi anlamda teveccüh gösteriyor. Bunun en büyük nedeni tabi ki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan

Bunu kimse yadsıyamaz, bugün halkımıza AK Partiye mi, adaya mı oy veriyorsun? Diye sorulsa eminim ki en az %95 oranında AK Partiye yanıtını alırız.

AK Parti’nin kazanacağının garanti gibi görülmesi de tabi doğal olarak aday adaylarının çoğalmasına neden oluyor.

Bu arada 32 belediyeye toplam 203 aday adayı başvurmuş. 103'ü ilk defa aday oluyormuş. Daha önce çeşitli partilerden aday olan 16 kişi de seçimler öncesi AK Parti’den aday adayı olarak başvurmuş. 35 yaş altı 14 aday varmış. 131 aday adayıysa lisans ya da lisansüstü eğitim mezunu…

AK Parti adaylarını açıklamayı geciktirince doğal olarak diğer partilerde geciktiriyor. MHP birkaç adayını ilan etti onu dışında Konya’da adaylarını açıklayan bir parti yok.

Aday adayları listesine bakarken beni en çok şaşırtan ilçe Ilgın oldu. Ilgın’da Halil İbrahim Oral Bey başarılı bir grafik çiziyordu, ama tam 5 tane aday adayı var.

Bununla birlikte Beyşehir’de de 11 aday adayı var. İzzet Taşçı Bey’de Beyşehirliyle tam bir ünsiyet kuramamış. Duyumlarımız öyle.

Seydişehir, Çumra, Ereğli, Bozkır, Cihanbeyli, Altınekin, Halkapınar, Kadınhanı, Sarayönü, Taşkent, Tuzlukçu olmak üzere 11 ilçede geçen dönem AK Parti kazanamamıştı. Bu ilçeler için düşünülen isimler kim bilemiyorum ama bildiğim bu ilçelerdeki özellikle MHP’li belediye başkanlarının bölgelerinde seviliyor.

Kadınhanı, Sarayönü gibi ilçelerde nasıl bir politika takip edilecek onu da bilemiyoruz. Görebildiğimiz kadarıyla Sarayönü hala AK Parti için sıkıntılı bir ilçe.

Seydişehir, Çumra, Ereğli ilçeleri de AK Parti’nin zorlanacağı ilçelerden olacağı kesin.

Merkeze yoğunlaşan il teşkilatı bu ilçeleri tekrar kaybeder mi? Bilemiyorum onu zaman gösterecek.

Bu arada bu ilçelerde blok olarak AK Parti dışında bir adaya büyükşehirde oy verilirse AK Parti’de Konya’yla ünsiyet kuramamış isimlerde ısrar ederse, hiç beklemediği bir sürprizle karşılaşır ve Büyükşehirde ciddi sıkıntılar yaşar.

Akşehir’de yine belirleyici ilçelerden… Akşehir’de de 4 aday adayı var. Aslında Mevcut Başkan başarılı bulunuyor ama neden bu kadar aday adayı var bilemiyorum.

“Başkanınız başarılı da neden bu kadar aday adayı çıkıyor”, demezler mi insana?

AK Parti en azından başarılı başkanları belirleyip bu isimlerle devam edeceğini ilan etseydi, başkanları da yıpranmazdı.

Bir tek Uğur İbrahim Altay, onun dışındakilerin hiç birisinin rahat olduğunu sanmıyorum ve bu aşamada çok fazla sürpriz bekliyorum.

İlçelere devam edeceğim ama yarın değil…