Bisikletli yaşam tarzı yükselişte!

Pandemi nedeniyle toplu taşıma kullanmak istemeyen vatandaşlar bisiklete yöneldi. Konya’da son zamanlarda bisiklete olan talep yüzde 90 oranında arttı.

Koronavirüs riskinin fazla olduğu toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyen vatandaşlar, ulaşım için bisikleti tercih etmeye başladılar. Okulların açılmasıyla servise binmek istemeyen öğrenciler de bisiklete yönelince bisiklet satışlarında yüzde 90 oranında artış yaşandı. Eskiden beri Konya’nın bisiklet şehri olarak bilindiğini vurgulayan Velesbit Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dolmacı, “Konya’da 1985’li yıllarda bisiklet kullanımı çok yaygındı. O dönemlerde bisiklet, şimdi ki toplu ulaşım araçlarının yerini almış durumdaydı. Konya’da 1990’lı yıllarla 2000’li yıllar arasında artan ulaşım alternatifleri ile birlikte bisiklet kültürü bir miktar gerilese de, son yıllarda yine eski günlerine dönmeyi başardı” ifadelerini kullandı.

‘ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE BİSİKLET YOLU YAPILMASINI İSTİYORUZ’

Dolmacı “Şehrimizde bisiklet kullanımının yaygınlaşması için Belediyemizin Bisiklet Tramvayı dahil olmak üzere birçok güzel projesi var. Ülkemizde en uzun bisiklet yolları ilimizde ama biz sektör temsilcileri olarak halen bisiklet kullanımının yaygınlaşması için alınması gereken birçok tedbir olduğunu düşünüyoruz. Bunlardan en önemlisi istihdamın en yoğun olduğu Organize Sanayi bölgelerine ulaşım için kesintisiz bir bisiklet yolu yapılmasıdır. Şu anda bu bölgede toplu ulaşım imkanları da sınırlı olduğu için birçok hemşerimiz işine bisiklet ile gitmeyi tercih etmektedir. Ama bu bölgede kesintisiz bir bisiklet yolu olmadığı için, bisiklet sürücüleri için çeşitli trafik riskleri söz konusudur. Mevlana bölgesinden yola çıkan bir kişinin Ankara Yolu, Organize sanayi bölgesine ve Afyon yolu Selçuk Üniversitesi Kampüs bölgesine kadar kesintisiz bir bisiklet yolu ile çok rahat bir şekilde gidebilmesi gerekmektedir” diye belirtti.

‘ALÜMİNYUM BİSİKLETLERİ TERCİH EDİN’

Kaliteli bir bisikletin nasıl olması gerektiğini hakkında da bilgi veren Dolmacı, “Yetişkin birinin bineceği, rahat edeceği, sorun yaşamayacağı bir bisikletin alüminyum kadro olması gerekmektedir. Güvenilir yerlerden bisiklet alınması, bisikletin garanti belgesinin olması gerekli. Bin 500 liraya da 45 bin liraya da kaliteli bisiklet vardır. Bunun bir sınırı yoktur ama bisiklet alırken dikkat edilmesi gereken bisikletin alındığı firmanın arkasında güvenilir bir üretim, bayi ağı var mıdır ve bisikletin yedek parçasının bulunup bulunmayacağıdır. Genelde kısa mesafede binilen bisikletler çelik olabiliyor ama uzun mesafede alüminyum bir bisiklet tercih edilmesini tavsiye ediyoruz Türkiye’deki genel bisiklet satışlarına baktığımızda alüminyum bisikletlerin giderek daha çok tercih edildiğini görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

‘SPOR MALZEMELERİ SATIŞI DA ARTTI’

Aynı zamanda spor malzemeleri satışı da gerçekleştirdiklerini belirten Dolmacı, şöyle konuştu: “Pandemi döneminde spor salonlarının kapanması ile birlikte evde spor yapmak isteyenlerin tercihinde ciddi bir artış gözlendi.  Spor salonuna gidemeyen insanlar evlerini birer küçük spor salonu haline getirmeye başladılar. Normalleşme süreci ile birlikte aynı şekilde spor alışkanlığı olanlar bu ihtiyaçlarını açık havada bisiklet sürerek gidermeye başladılar. Mevsim şartlarının da bisiklet sürmek için uygun bir zamana denk gelmesiyle herkes bisiklete daha çok yöneldi. Konya’da geçen yıl ile kıyasladığımızda bisiklet satışında yüzde 90 oranında bir artış yaşandı. Türkiye geneline baktığımız da ise yüzde 60 oranında bir artış olduğunu görüyoruz. Tüm bu gelişmelere rağmen kendimizi Avrupa ile kıyasladığımızda hala gidecek çok yolumuz olduğunu düşünüyorum. Gelişmiş ülkelerde kişi başına ortalama bir bisiklet düşüyor. Biz ülke olarak henüz bu istatistiğin çok gerisindeyiz. Türkiye’de bisiklet sporuna, coğrafi imkanlar olarak en uygun şehir Konya’dır. Bir de Konya’nın geçmişten gelen bir bisiklet kültürü vardır. Geçmişte Konya’nın bu branşta yetiştirdiği çok iyi sporcular da vardır.”

Artan kur ve maliyet baskısıyla yılbaşından sonra bisiklet fiyatlarında ortalama yüzde 30-40 bandında bir fiyat artışı beklediklerini dile getiren Dolmacı, “Bisiklet almayı düşünen hemşerilerimize tavsiyemiz, ellerini çabuk tutmalarıdır”  diyerek sözlerini tamamladı. 

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri