Bu yıl kurban bağışları artacak

Her sene kurban faaliyetlerini aralıksız sürdüren İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Konya Şubesi bu yıl da yurt içi ve yurt dışı kurban çalışmalarına devam ediyor.

İHH Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, bu yıl Ramazan’da yapılan yardımların geçen seneye göre yüzde 30 oranında arttığını söyleyerek; kurbanda yapılan bağışların da artacağını öngördüklerini belirtti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Konya Şubesi 2020 kurban faaliyetlerine başladı. Kurban bağışının tüm dünyada tek fiyat üzerinden 900 TL olarak belirlendiğinin bilgisini veren İHH Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, “Kovid-19 nedeniyle bu yıl Türkiye dâhil 54 ülke ve bölgede kurban çalışmalarımızı yapacağız” dedi.

‘TEK ÖLÇÜTÜMÜZ YOKSULLUK DEĞİLDİR’

İHH olarak yardım ettikleri ülkelerde aradıkları tek ölçütün yoksulluk olmadığının altını çizen Başkan Uysal, “İslam ümmetinin bir tek ülkesi yok. İslam ümmeti bütün kıtalara yayılmış bir ümmettir. Hepsinin imkânları bir değildir. Sözgelimi Somali’de dini çalışmaların alt yapısı çok kuvvetli olduğundan neredeyse sıfır derecesinde bir misyoner çalışması vardır. İslam ümmetinin hem yoksulluk hem savaşlar hem de doğal afetler bakımından durumları birbirinden farklıdır. Burada olması gereken ümmetin hepsine ulaşmaya çalışmaktır. Biz sadece yoksulluğu ölçüt alamayız. Ümmetin bütün unsurlarının kardeşçe kucaklanması, onlara el uzatılması gerekiyor. Biz bunu yapmak mevkiindeyiz. İHH böyle bir mantıkla yola çıkmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘BU YIL KURBAN GÖZLEMCİSİ GÖNDERMEYECEĞİZ’

Koronavirüs nedeniyle bu yıl yurt dışına kurban gözlemcisi göndermeyeceklerini ifade eden Uysal, “Biz İHH olarak ümmetin tümüne babalık, analık, abilik, kardeşlik yapmak mantığıyla ne kadar çok yere gideceğimizi hesaplayacağımız bir harita açıyoruz. Olabildiği kadar çok yere ulaşmamız gerekiyor. Her yerde ümmete temas edilmesi gerektiğini biliyoruz. Bu yıl Koronavirüs salgını nedeniyle her yere kurban gözlemcisi göndermeyeceğiz ama İHH’nın bir farkı şu: Zaten dünyada 8-10 yerde doğrudan Türkiye’den gönderdiği görevlileri var. Bu diğer yardım kuruluşlarından ayrı bir avantajdır. İHH 28 yıllık tarihi içerisinde yetiştirdiği, okumasına destek olduğu o ülkelerden öğrencileriyle devamlı irtibat halindedir. Şimdi artık onlar ülkelerinde meslek sahibi olmuş insanlardır. İHH’nın bir avantajı da; dünyanın hemen her yerinde aradığı zaman karşısında muhatap bulacağı, dürüst, sadakatli ümmet hedefiyle uyumlu insanların olmasıdır” diye konuştu.

KURBANLARIMIZI 3-4 AY ÖNCESİNDEN ALIYORUZ’

Kurbanları 3-4 ay öncesinden aldıklarını kaydeden Uysal, şöyle konuştu: “Kovid-19 nedeniyle bu yıl Türkiye dâhil 54 ülke ve bölgede çalışmalar yapacağız. 28 yıldır sahada olduğumuzdan dolayı bize gelecek bağışı aşağı yukarı tahmin edebiliyoruz. Biz umumiyetle önceden hesapladığımız sayılara göre hayvanlarımızı kurban ayından 3-4 ay önce satın alır, hazır tutarız. Yani her yıl bize gelen bağışçıların bağışlarını bildiğimiz için o anlaşmalarımızı yaparız, evraklarımızı imzalarız. Herhangi bir olağanüstü durum olur da beklediğimizden yüksek sayıda bir bağış gelecek olursa bize aynı bedelden bulduğumuz hayvanın yüzde 15’i kadar anında temin edebilmek için bunun görüşmesini yaparız. Biz netice olarak bu durumda piyasa oynamalarından etkilenmeden fiyat belirleyebilecek bir imkân kazanmış oluruz. Yani son anda hayvanlara yığılma olduğunda karşı taraftaki yaptığımız mukavele gereği bizim yüzde 15 fazla opsiyonumuzu karşı tarafın önceden bildiği ve göze aldığı için o da bizim maliyet hesaplarımızı bozmaz.”

‘HAYIRLAR SİLSİLESİNİN ZİRVESİNDEYİZ’

İHH’nın sadece alelade bir yardım sevenler kulübü olmadığına dikkat çeken Uysal, “İHH insan hakları, Müslüman hakları, mazlum hakları hususunda bir direniş örgütüdür. Doğu Türkistan’ı, Arakan’ı, Filistin’i bütün dünyada konu eder. Zalimlere karşı yardımı bir bayrak kaldırma olarak ortaya koyar. Yardıma muhtaç bölgelere kurban için gittiğimizde bir bakıyoruz su kuyusu ihtiyacı da var, bir bakıyoruz bölgede misyonerler cirit atıyor, bir bakıyoruz bölgede organ tacirleri bölgede çocukları çalıyor, bir bakıyoruz yetimlik var. Yani her neyi tespit ettiysek bir sonra ki yıl o tespit ettiğimiz hususun giderilmesi için plan yapıyoruz ve 1 yıl içerisinde onu yapıyoruz. Böylece bir bağışçımız kurban yardımı gönderdiği zaman aslında birçok şeye de yardım etmiş oluyor. İHH bu yönüyle hayırlar silsilesinin zirvesine tırmanan bir teşkilattır” diye aktardı.

‘ARTIŞ BEKLİYORUZ’

Koronavirüs nedeniyle bu yıl bağış sayısında artış yaşanmasını umduklarını vurgulayan Uysal, “İnsanlar salgın nedeniyle biraz silkelenmiş gibi oldular. Yani gözle görülmeyen bir virüsle insanlar bir anda ölümün kendilerine ne kadar yakın olduğunu, dünyadan ayrılmanın kendilerine ne kadar yakın olduğunu, evlerinin arabalarının, katlarının hatta diğer yakını olan insanların kendilerine emanet olarak verildiğini gördüler. Biz buna Ramazan’da şahit olduk. Kovid-19’a rağmen geçen seneki Ramazan bağışlarımızdan yüzde 30 kadar daha fazla olduğunu gördük. Netice olarak ben geçen yılki kurban bağışlarının ötesine geçileceğini ümit ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ


 

Konya Haberleri