Dt. Mehmet Yasin Tekpınar: Diş tedavisi ertelenmemeli

Diş Hekimi Mehmet Yasin Tekpınar, pandemi sürecinde diş rahatsızlığı bulunan hastaların kliniğe gitmeye çekinerek tedavilerini ertelediğini ve bunun da ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceğini belirtti.

Koronavirüs salgını sebebiyle diş tedavilerinin ertelemek isteyen hastaların daha da şiddetli rahatsızlıklarla karşılaşabileceğini söyleyen Dt. Yasin Özel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Diş Hekimi Mehmet Yasin Tekpınar, “Birçok hastamız, şiddetli ağrı çekmesine rağmen diş hekimine gelmeyi, diş tedavisi yaptırmayı pek istememektedir. Dışarıda ciddi bir salgın olduğu için bu durumu anlayabiliyoruz. Ancak diş tedavisi de belirli bir noktaya kadar ertelenebilse de o noktadan sonra kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü ufak bir ağrıyla başlayan diş rahatsızlığı ciddi bir enfeksiyona, şişliğe veya ateşe sebep olan sağlık problemine dönüşebilmektedir. Özellikle vücut direnci düşük olan insanların virüsle teması hallinde bu viral hastalığın daha sert bir şekilde geçmesine, yıkıcı etkiler oluşturmasına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple dişte bir ağırımız varsa, çürük derinleşmişse daha fazla ertelememek ve hemen bir diş hekimine başvurmak gerekmektedir” dedi.

‘ENFEKSİYONLAR BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜRMEKTEDİR’

Ağız ve diş bölgesinde oluşabilecek enfeksiyonların bağışıklığını düşürdüğünü kaydeden Dt. Mehmet Yasin Tekpınar, “Vücuttaki tüm enfeksiyonlar gibi ağız ve diş bölgesinde oluşan enfeksiyonlar da vücudun bağışıklık sistemini düşürmektedir. Ağzımızda oluşan derin bir çürük, pulpa dediğimiz sinir odasına ulaştığı zaman ağrıya başlamaktadır. Bu dönemde hastalar kliniklere gitmemek için tedbir amaçlı tedavilerini ertelemektedir. Tedbir önemli ama genel vücut sağlığımızı etkileyecek derecede enfeksiyona sebep olan bir diş rahatsızlığımızı da ertelememek gerekmektedir. Pandemi tedbirleri alınmış diş kliniklerinde tedavinin uygulanması önemlidir. Ufak bir çürük deyip geçmeden ağız bakımımıza özen göstermemiz, ağızda herhangi bir problemin olmamasına dikkat etmemiz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

‘AĞIZ BAKIMININ ÖNEMİ DAHA DA ARTTI’

Koronavirüs salgını sonrası yeme içme alışkanlıklarının değişmesiyle ağız bakımının öneminin daha da arttığını belirten Dt. Tekpınar, “Pandemi sürecinde insanların eve kapanmasıyla yeme içme de ciddi oranda artmıştır. Özellikle hazır gıda tüketimi, fast-food tarzı tüketime yönelme söz konusu olmuştur.  Böyle olunca ağız bakımının önemi de artmış oldu. Bu dönemde zararlı beslenmeyle birlikte ağız pH’sı 5 seviyelerine kadar düşmektedir. Bununla birlikte de dişlerde çürük oluşumu hızlanmaktadır. Buna tedbiren ağız bakımına çok daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Özellikle diş fırçalama hassas bir konudur. Günde minimum 2-3 kez fırçalanması gereklidir. 15-20 saniyelik hızlı bir fırçalama değil de en az 4-5 dakika aynanın karşısında dişlerimizin her alanına temas eden bir fırçalama yapılmalıdır. Bununla birlikte toplumumuzda fazla yaygın olmayan diş ipi kullanımı da çok fazla önem arz etmektedir. Diş ipi, ara yüz çürükleri dediğimiz, gıdaların dişlerin arasına birikerek oluşturduğu çürükleri ciddi anlamda engellemektedir. Bunun için gece yatmadan önce günde bir defa da olsa diş ipi kullanımı, çürüklerin önüne geçebilmektedir” şeklinde konuştu.

YENİ DÖNEMDE TEDBİRLER DAHA DA ARTTI

Haziran ayıyla birlikte başlayan ‘Yeni Normal Dönemi’nde yüksek tedbirlerle çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Dt. Tekpınar, “Koronavirüsün ilk görüldüğü ve yasakların yoğun şekilde uygulandığı dönemlerde çalışma sistemimiz değişmişti. Sadece acil tedavilere bakıyorduk.  Haziran ayıyla birlikte başlayan yeni normal döneminde ise maksimum tedbirlerle hastalarımızı tedavi etmekteyiz. Kliniğimizin dezenfeksiyon işlemlerini olabildiğince en yüksek seviyede uygulamaktayız. İkiden fazla kliniği olan kliniklerde bir hastaya bir koltukta baktıysak o koltuğu dezenfekte etmekte ve o odayı belli bir süre havalandırmaktayız. Bu süreçte diğer odalarımızda hastalarımıza bakmaktayız. Bu şekilde dönüşümlü olarak çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Çünkü koronavirüsün ne zaman biteceğine dair net bir tarih gözükmemektedir. Bu sebeple de bazı tedaviler ertelendikçe daha da büyük problemlere sebep olmaktadır. O yüzden bu tedavileri daha kolay bir haldeyken gerekli tüm tedbirlerimizi alarak yapmaya çalışmaktayız” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri