Eee ticaret?

Macit Uluçamlıbel

E – ticaret giderek yaygınlaşıp hayatımızın önemli bir parçası olma yolunda emin adımlarla ilerlerken korona virüsü sayesinde koşmaya başladı. Alışverişe gidemiyorsak alışveriş bize gelir diyerek bilgisayarımızda, tabletimizde, cep telefonumuzda istediğimiz ürünleri sipariş etmeyi sevdik. Koronadan önce alışveriş yapmıyor muyduk? Yapıyorduk elbette. Fakat korona sonrası mecburi, gönüllü ev günlerimizde daha önce bazen yaptığımız online işlemler hayatımızın önemli parçası oldu.

Bundan sonra neler olur?

Tüm sektörlerin kendini bu yönde geliştimesi gerekir. Klasik mağazacılık online mağazacılıkla desteklenmeli. Şuan bile klasik mağazası olmayan birçok satış sitesi ciddi noktalara gelmiş durumda. Yaptığımız işleri dijital mecralara taşımazsak, taşıyamazsak ilerleyen zamanlarda yok olmasakta varlığımızdan kimsenin haberdar olamayacağı hale gelebiliriz.

Sosyal medya kullanımını profesyonel şekilde yapmalıyız. Cafcaflı postları hazırlayın her gün paylaşın  demek değil bu. Sosyal medya hesaplarınızı canlı tutun işletmenizi, ürünlerinizi, hizmetinizi paylaşın. Özel günleri kutlamayı unutmuyorsunuz diye müşteri çekemezsiniz. Ürününüz ne? Siz ne yapıyorsunuz? Neden tercih edilmelisiniz? Gibi basit soruların cevapları olsun sosyal medya hesaplarınızda.

Sosyal medya hesaplarınız ve e – ticaret sitelerinizi ‘bizde yaptık işte’ demek için yapmayın. Bir mağaza kiralıyor ya da satın alıyormuşsunuz gibi düşünün.  Yeni bir işyeri açtığınızda neler yaparsınız? Açılış yaparsınız, sonra broşür bastırırsınız, televizyona, radyoya reklam verirsiniz, gazetelere reklam verirsiniz, açık hava mecralarına reklam verirsiniz değil mi? Yoksa insanlar nerden bilecek siz nereye nasıl bir işyeri açtınız? Hepsini e-ticaret içinde yapmalısınız. Küçük farklılıklarla. Bu fiziksel mecraların yanı sıra dijital mecralara daha fazla reklam vererek tanıtmalısınız sitelerinizi.

İçinde bulunduğumuz süreç ister istemez hepimizi e – ticaret konusunda heveslendirdi. Heveslenelim de zaten. Ama işimizi doğru yapalım. Bu işinde bir uzmanlık gerektirdiğini unutmayalım. Doğru adımları atarak bu günü kaçırmadan geleceğe emin adımlarla yürüyebiliriz.

Fuarların iptal edilmesi üreticileri aracılarla ve son kullanıcılarla buluşturan B2B sitelerinin önemini gösterdi. İnsanların birbirlerine yaklaşamadığı günlerde binlerce kilometre uzaktan ürettiklerinizi sergileyebileceğiniz platformlar var ve teknoloji geliştikçe bu işler inanılmaz hale gelecek.

Geleceği vay be adamlar neler yapmış diye özenerek izlememek  için geleceği inşa etmeye başlamamız lazım.

Çok çalışmamız lazım…