ENGELLER ORTADAN KALKIYOR

Yiğit Berkay Çopur

Dün Karatay Belediyesi’nin Hollanda Konya Kültür ve Dayanışma Vakfı ile geleneksel hale getirdiği akülü araç dağıtım törenine katıldım. Geleneksel diyorum çünkü 2016 yılında 78 ve 2017 yılında 81 adet akülü aracı engellilere ulaştırarak engelli ağabeylerimizin ve kardeşlerimizin hayatlarını kolaylaştırmıştı.

Bunu köşeme taşıyacak kadar önemli olan ise yapılan son törende iki tır dolusu akülü aracı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaları oldu. Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli’nin bu duyarlılığı karşısında teşekkürlerimizi sunmamız gerekiyor.

‘Güneş yüzü görmeyen kardeşlerimizi güneşle, sokakla buluşturabiliyorsak ne mutlu bize’ diyen Hançerli, yaptığı konuşmasında 1 aydır bu tören için hazırlandıklarını söylemişti.

Hollanda Konya Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın ve Başkan Hançerli’nin fedakarlıkları ve destekleri ile Hollanda’dan getirilen 160 akülü araç ve 30 tekerlekli sandalye düzenlenen törenle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmış oldu.

Ayakları tutmadığı için pazara veya ekmek almaya gidemeyen Emine teyze, yaşlılıktan dolayı zor yürüyen Mehmet amca, ayağı sakatlığından dolayı tutmayan Medine abla ve daha nicesi. Hepsinin söylediği tek bir söz kulağımda çınlanıyor. “Allah devletimizden ve emeği geçen herkesten razı olsun. Bizlere sahip çıktılar.”

Bu arada söz konusu töreni düzenleyen Karatay Belediyesi olunca aklınıza sadece Karatay’da bulunanlara yardımlar ulaştırıldı sanmasın. Başkan Hançerli, bu akülü araçların Meram’dan Selçuklu’ya, Çumra’dan Beyşehir’e kadar ihtiyacı olan engelli kardeşlerimize de verdiklerini söyledi. Hatta bununla da kalınmamış, geçen seneki törende Isparta’ya 2 adet akülü araç gönderilmiş.

Sakatından hastasına, yaşlısından gencine kimin ihtiyacı varsa hayatlarını kolaylaştırmak için yapılan böyle güzel hayırlar olduğu sürece ne Türk milletinin ne de hayra vesile olanların sırtı yere gelmez. Daha nice kardeşlerimiz, ağabeylerimiz, ablalarımız evde yatağından kalkamaz, sokağa çıkamaz veya güneş yüzü göremezken böyle hayırları görmek insanın içini yeniden umutlandırıyor.

Yardım konusunda Sayın Hançerli’nin daha da duyarlığı olacağını düşünerek veya umut ederek, bu tip hayırların artmasını, sadece engelli ya da sakat olan kardeşlerimizin değil muhtaç kim varsa ellerinden tutacağını ümit ediyorum.

******

Gerçekleştirilen (benim açımdan) umut törenine pek çok siyasi protokol katıldı. Bunların başında da AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir geliyordu. Başında dememin sebebi ise 26. Dönem AK Parti Konya Milletvekili yapan,  Türkiye Yazarlar Birliği tarafından inceleme dalında 2015 'Yılın Yazarı' ödülüne layık görülen ve 27. Dönemde de AK Parti Konya’dan Milletvekili seçilen bir vekilimiz. Bu kadar başarıyı birde AK Parti Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin başkanlığını yaparak süslemiş.

Törende kendi düşünce ve görüşlerini anlatan Sayın Hacı Ahmet Özdemir, engelliler için düzenlen törende sahneye çıkışta merdivenlerin olmasını esprili bir dille Başkan Hançerli’ye söyledi. Durup baktığımda cidden böyle güzel bir törene kendisinin de engeli bulunan bir vekilin katılacağı ve konuşma yapacağı belliydi. Peki neden Belediye Hizmet Binası önüne yapılan platformda merdivenler boy gösteriyordu?

Sonra etrafıma baktığımda akülü araçların dizildiği sıranın iki adım önünde bir tümsek yer alıyordu. Tabi bu tümseğe ya da kaldırım diye tabir edebileceğim yüksekliğe o araçların çıkabilmesi mümkün değildi.

Yapılan onca güzel faaliyet ve programlara bu hatalar gölge düşürebilecek kanaatindeyim. Tabi bunlara kim dikkat edebilir? Sahne için ufak bir rampa yaptırmak, kaldırım tümseği için boydan boya bir tahta panel kestirip sabitlemek ne kadar zor olabilir ki? Amaç insan hayatını kolaylaştırmaksa, ya da başka bir değişle engelleri ortadan kaldırmaksa böyle bir törende neden bunlara dikkat edilmiyor?

Sayın Özdemir’in ince esprisinin devamında ise ‘Duvarları, merdivenleri aşarak gelirim. Bu merdivenler bana engel olmaz’ diyerek konuyu değiştirse de Başkan Hançerli, Milletvekilleri ve diğer protokol üyeleri de yapılan hatanın farkına vardılar.

Bana göre bu hata değil bir alışkanlık olsa da, umarım yakın gelecekte sadece Başkan Hançerli değil tüm belediye başkanlarımız bu konuya hassasiyet gösterirler.