HAMSİ TARİFİ

Hasan Mutluoğlu

Nisan ayının ortasındayız. Okullarda Eğitim/Öğretim döneminin sonu çok yakın. Öğrenciler sınavlara aralıksız hazırlanmaya devam ediyorlar. Gerçi YGS sınavı geride kaldı. Önümüzde LYS  ve SBS sınavı var.

Öğrenciler okullarda, dershanelerde ve evlerde bu sınavlar için hazırlanmakta. Anne/babalar da aynı heyecan ve kaygının paydaşları durumunda.

Neticede bir yarış ve sonucunda ulaşılmak istenen bir hedef var. Herkesin hedefine ulaşması dileğimiz olsun.

Bizlere; eğitimcilere, anne/babaya düşen en önemli görev, öğrencilerin motivasyonuna yardımcı olmaktır.

Öğrencilerle zaman zaman bir araya gelerek, sınava yönelik kaygıları üzerinde konuşuruz. Planlı ders çalışma, kitap okuma, hedefler konusunda paylaşımda bulunuruz. Bir ara onlara size çok güzel bir hamsi tarifi yapacağım dedim.

Meraklandılar ve hamsi tarifimi dinlediler:

“Seneler önce İzmir’de bir Kur’an kursu. Kursta Cuma günleri yemekte balık çıkıyor. Kimi hafta hamsi, kimsi hafta palamut.

Yine bir Cuma, öğrenciler iştahla balık bekliyorlar, ama umdukları olmuyor. Yemekte hamsi olması gerekirken bulunamadığı için yoktur.

Öğrenciler hayal kırıklığı ile derse girerler. Hamsinin muhabbeti devam ederken, o yıl aralarına katılan hocaları onlara bir sürpriz yapar:

-Arkadaşlar, bugün hamsi yiyemediniz. Ben size ömür boyu her istediğinizde yapabileceğiniz bir hamsi tarifi yapayım”der.

Tahtaya kocaman bir H-A-M-S-İ yazıp başlar anlatmaya:

H-Hedef:  Bir insanda hedef yoksa başarı beklenemez. Tek başına hedef bir şey ifade etmez.

A-Azim:  Hedefin işe yaraması için azim gerekir. Ama sadece azim de kuru bir hayaldir.

M-Mücadele:  Azmin etkili olabilmesi için donanımlı olmak ve mücadele etmek gerekir.

S-Sebat:  Donanımlı olmanın ve mücadele etmenin boşa çıkmaması için sabır önemli bir düsturdur.

İ-İstikrar:  Bütün bunların varlığı istikrar anlamına gelir ki; istikrar olmadan başarı da olmaz.

Nasıl, tarifi beğendiniz mi? Mesaj alınmıştır herhalde. Malüm; arife tarif gerekmez.”

Hamsi tarifini öğrenciler dinlediler ve beğendiler. Umarım siz de beğendiniz. Çocuklarımızı, gençlerimizi hayata hazırlamak için yapılan çalışmaları verimli hale getirmek gerekiyor.

Sınavlara kadar onlarla ilgilenmek, onları motive etmek gerekir. Haklı ve mantıklı isteklerine kulak vermeliyiz.

İki çeşit insandan bahsedilir: 1. Si zamanı tüketenler, 2.si zamanı üretenler. Öğrenciler açısından düşündüğümüzde ikisi de geçerli. Yapmamız gereken, zamanın kullanımını verimli hale getirmektir.

“Vakit nakittir.” Kaybedildiğinde telafisi mümkün değildir. Zamanı iyi ve verimli kullanmada örnek yaşantı sürdürmek, en önemli sorumluluk olduğunu unutmamak gerekir.