HEPİMİZ KARDEŞİZ!

İshak Orhan

Hazreti Ali (ra), tüm insanların insanlıkta kardeş olduklarını, Müslümanların ise aynı zamanda din kardeşi olduklarını söyler. Ama insanlar iyi ve gönüllere hitap eden bir eğitim yapılmadığından, kendilerini kardeş olarak hissetmemektedirler.

Ülkemizde iyi bir eğitimi elbette devletimiz yapacak. Bu konuda çok köklü bir çalışma yapılıp ona göre taviz verilmeden çocuklarımız eğitilmelidirler. Halkımız eğitim için hazır vaziyettedir. Önemli olan onlara bu hizmeti en iyi şekilde sunabilmektir. YÖKe bağlı üniversiteler, MEB e bağlı resmî ve özel okullar, Diyanet İşleri başkanlığına bağlı kuran kursları, camiler maalesef tam kapasite ile kullanılamıyor. Bu kurumlarda sadece öğretime ağırlık verilerek çocuklarımızın geliştirilmesi zaruri olan diğer yönleri göz ardı edilmektedir. Bunun temel nedeni eğitimcilerimizin yeterince model olmamalarıdır. Hazır sınıflarına gelmiş olan masum yavrularımızın gönüllerine girerek değil zorla öğretim yapmaya çalışan ve öğrencilerini derslerden soğutan öğretmenlerimiz ve çocuklarına sert davranışlar göstererek okuldan ve öğrenmekten soğutan anne ve babalar var maalesef.

İnsanlarımızın iyi bir eğitim sayesinde dünyaya yön verebileceklerine inanıyorum. Bunu gerçekleştirmek için de öncelikle anne ve babaların ve öğretmenlerimizin en iyi şekilde donanıma sahip olmaları gerekir. Burada iyi donanımlı öğretmenlerimizi ve  anne babaları tenzih ediyorum. Ama çocuk eğitiminde yanlış yapılmaması çok önemlidir. O sebeple kimse alınmasın lütfen. Bazı öğretmenlerimiz yazılarıma alınıyorlar. Ancak ben de bir öğretmen idim. Ben kendimi de eleştiriyorum burada. Yapılan yanlışların telafisi olmuyor.

Tüm ülkede anne ve baba eğitimi konusunda seferberlik ilan etmeliyiz. Zararın neresinden dönersek kardır. Aynı zamanda model olmayan öğretmenlerimizin ya model olmaları ya da farklı hizmetlere alınması elzemdir. Bu ülke hepimizin. Bir görevi layıkıyla yapamayan insanlara o görevi yaptırmak, tüm insanlarımıza saygısızlıktır.

Kardeşlik eğitimi konusunda çok duyarlı olmalıyız. Ancak aynı anne ve babadan doğmamıza rağmen, yani biyolojik kardeş olmamıza rağmen ruh olarak, gönül olarak kardeş olamıyoruz maalesef. Bunun sebebi de yanlış eğitimdir. Ya okullarda ya da evlerde yanlışlar yapılmaktadır.

Son yıllarda özellikle yazılı medyadan çok görsel ve sosyal medya insanlarımızın ahlakını iyice bozmuştur ve bozmaya da devam etmektedir. Ruhları beslemek yerine maalesef nefisler yemlenmekte ve insanlar iyice azgın ve sapık hale gelmektedirler. Bunu da engelleyecek olan yine eğitimdir.

Kendini bilen insan yetiştirmek zorundayız. Çünkü kendinin ne olduğunu bilen insan, diğer insanları da kendisi gibi görmeye ve onlara iyi davranmaya başlayacaktır. Öyleyse öncelikle insanın kendini bilmesine yönelik kardeşlik eğitimi yapmalıyız. Esen kalınız.