KSO'da otomotiv sektörü konuşuldu

Konya Sanayi Odası tarafından, ‘Otomotiv Sektörünü Dönüştüren Trendler ve Fırsatları’ webinarı gerçekleştirildi. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen webinarda, sektördeki yenilikleri yakalayabilmek için startuplar ile işbirliği yapılması, insan kaynağına ve teknolojiye daha fazla yatırım yapılması gerektiği vurgulandı.

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hıfsı Soydemir, otomotiv sektörünün Konya için önemine değindi. Sektörde 400'den fazla firmanın üretim yaptığını, 11 binin üzerinde doğrudan istihdam sağlandığını belirten Soydemir, Konya Sanayi Odası olarak sektörün gelişmesi ve rekabetçiliğinin artması için yoğun gayret gösterdiklerini anlattı.

‘SON 5 YILDA 200'ÜN ÜZERİNDE İKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ’

Soydemir şunları söyledi: "Konya Sanayi Odası olarak, Türkiye’de sektörün ilk kümelenme projesini hayata geçirerek, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi'ni kurduk. Ur-Ge Projesi yaptık. Son 5 yılda sadece otomotiv sektörüne yönelik 200'ün üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki dönem bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz.  Oda olarak, sektöre yönelik yaptığımız en önemli çalışmalardan bir tanesini de 2010 yılından bu yana düzenlediğimiz ve sektörde adeta bir marka haline gelen 'Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği- OSEG' Konferanslarımız oldu. 2018 yılında 5.'sini gerçekleştirdiğimiz bu konferansımızı pandeminin ortadan kalkması ile yeniden gerçekleştireceğiz."

‘İŞLETİM MALİYETİ DAHA AZ OLAN ARAÇLAR HAYATIMIZDA OLACAK’

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Kurucusu Berkan Bayram'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk olarak söz alan Oyak Renault Bilgi Teknolojileri Departman Müdürü Bertan Birtürk;  ürün, insan kaynakları ve süreçler ile ilgili yeni trendleri ve fırsatları değerlendirdi. Birtürk, “Nasıl ki cep telefonları konuşmanın ve mesajların çok ötesine geçtiyse, araçlar da bu yönde gidiyor. Gelecek yıllarda, aracın bakım zamanı geldiğinde, aracınızı kendiniz mi servise götüreceksiniz, yoksa araç servisi kendisi arayıp kendi randevusunu mu alacak? Otonom araçlar, en yakın servise yapay zeka ile kendisi mi gidecek?” sözleriyle sektörün geleceği ile ilgili ifadeler kullandı. İşletim maliyetleri daha az olan ve emisyonları daha düşük araçların hayatımızda olacağına vurgu yapan Birtürk, bunun bir mecburiyet olduğunu ve mevzuat düzenlemelerinin bu yönde olduğunu hatırlattı.

‘BAŞARILI STARTUPLAR İLE KONYALI SANAYİCİLERİ BULUŞTURMAK İSTİYORUZ’

Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi  (OTAM) Genel Müdürü ve TOSB İnovasyon Merkezi Genel Koordinatorü Ekrem Özcan da, otomotiv yan sanayi sektörünün Konya'nın ihracatında ikinci sırada yer aldığını ve otomotiv sektör temsilcilerinin dönüşümü teyakkuz halinde beklediğini ifade etti. TOSB olarak başarılı girişimciler ile sanayicileri bir araya getirmek istediklerini aktaran Özcan, "Biz, bir yandan kendi içimizde inovasyon yapalım ama diğer yandan da başarılı startuplar ile iş birliği yapabiliriz. Ya onların müşterisi olabiliriz ya da onlara ortak olabiliriz. TOSB İnovasyon Merkezi olarak başarılı start-uplar ile sanayicilerimizi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Otomotiv özelindeki bu start-uplar ile Konyalı sanayicilerimizi de bir araya getirmekten büyük mutluluk duyarız" ifadelerini kullandı. Program soru ve cevaplar ile devam etti.

Konya Haberleri