Müslüman kadının tarihini yazdılar

Türkiye’de ilk kez, sadece kadın bilim insanları tarafından hazırlanan ve Konya’dan 3 öğretim üyesinin de katkı sağladığı editörlüğünü Doç. Dr. Feyza Betül Köse’nin üstlendiği Ensar Yayınevi tarafından yayınlanan 5 ciltlik ‘Müslüman Kadının Tarihi’ serisi çıktı.

Müslüman kadının toplumda ve tarihte görünür olduğu, 39 kadın öğretim üyesinin ortak çalışmasıyla ortaya koyulan ve büyük ses getirecek ‘Müslüman Kadının Tarihi’ adlı 5 ciltlik kitap serisi okuyucuların beğenisine sunuldu.

‘TOPLUMSAL HAYATI KADIN İLE PAYLAŞMAYI REDDEDİYORLAR’

Editör Feyza Betül Köse, “Bugün, kimliksiz bırakılmış bir kadını kendi istedikleri kimliğe büründürmek gayesiyle toplum mühendisliğine soyunan grupların varlığı dikkati çekmektedir. Bir “Müslüman kadın” profili belirleyip akabinde dikte eden bu zihinlerin gündemlerinin ilk maddelerini “kadın” oluşturmuş durumdadır. İslâm’ı en özgün şekliyle yaşama ve yaşatma iddiası ile yola çıkan ve kendi anlayışlarını dayatan bazı uluslararası örgütlerin ilk icraatlarının, İslâmî olmadığı gerekçesi ile kadının toplumsallığını kısıtlamak olduğu ortadadır. Oysa dini yaşama ve yaşatmanın ölçüsünün “kadın” üzerinden belirlendiği bu vasatta “kadın” konusunda bir söylem geliştirmek için ihtiyaç duyulan öncelikli husus, vakıanın tarihî arka planı bilgisidir” diye aktardı.

‘KADINLAR KENDİ TARİHLERİNİ KENDİ YAZMALIDIR’

Projenin ana hedefinin Müslüman kadının kimliğini ortaya koymak olduğunu belirten Köse, “Bu eser Müslüman kadının tarihîne ilişkin bütüncül ve nesnel bir perspektif sunmak iddiasındadır. Öteden beri kadınlar hakkında fikir beyan edenler erkekler olmuştur. Bu ise, iki ayrı cinsten birinin, diğerini tanımlaması hatta ona dair norm belirlemesi anlamına gelmektedir. Kadın ve tarihi, öncelikli olarak içeriden bir bakışla sahaya yaklaşabilmeleri sebebiyle kadınlar tarafından ele alınmalı ve kadınlar kendi tarihlerini kendileri yazmalıdır. Müslüman kadının tarihini yine kadınlardan okumak üzere yola çıktığımız projemizde yer alan bölümler, kadın bilim insanlarından oluşan bir yazar kadrosu tarafından kaleme alınmıştır. Kitaplarımızın yayımı vesilesiyle projemizde değerli yazıları ile yer alan hocalarımıza ve kitapların yayımını üstlenen Ensar Yayınları’na teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

‘MÜSLÜMAN KADININ TARİHİNİ MÜSLÜMAN KADINLAR YAZDI’

Kaleme aldıkları eserde Müslüman kadının tarihini bizzat Müslüman kadınların yazdığını ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Dudu Kuşçu, “Tarihte Müslüman Kadın, Coğrafyada Müslüman Kadın, Düşüncede Müslüman Kadın, İlimde Müslüman Kadın ve Siyasette Müslüman Kadın olmak üzere 5 bölümden oluşan bu eserimizin mutfağından yazım aşamasına kadar kadınlar rol almıştır. Bu eserde ayrıca Konya’da üç tane kadın akademisyen görev almıştır. Bunlardan biri benim. Bir diğeri Necmettin Erbakan Üniversitesinden Doç. Dr. Cemile Tekin bir diğeri ise İlahiyat Fakültesinden Doç. Dr. Betül Gürer’dir. Buna benzer bir yayın daha önce Hollanda’da yapılmış ancak fakat onların yazarları Müslüman değildir. Müslüman kadını bir başka gözle anlatmışlardır. Bu eseri yazarken hiçbir siyasi partinin, hiçbir siyasi ideolojinin ve feminizm gibi hiçbir akımın gölgesinde ve etkisinde kalmadan bu eseri ele aldık ve olduğu gibi yansıttık” diye aktardı.

‘KADIN BİR BÜTÜNÜN PARÇASIDIR’

Tarihte kadının yaptıkları göz önünde bulundurulmadığını daha çok ikinci plana atıldığını kaydeden Ayşe Dudu Kuşçu, şöyle konuştu: “ Gerek Türk tarihinde gerekse İslâm tarihinde kadınların perde arkasında gizli olmadığı, ilimde, günlük hayatta ve siyasette rolü olduğu bir gerçektir. Bu eserde Müslüman kadının yerini ortaya koyduk. Kadının bugünkü geldiği konumu gözler önüne serdik. Kur’an’ı Kerim’de de bahsettiği gibi kadın bu alemin yani bir bütünün parçasıdır. Bu eşitlik yalnız matematiksel bir eşitlik değil adaletli bir eşitliktir. Bu nedenle herhangi bir akımın etkisinde kalmadık. Ben bu çalışmaya iki makale ile katkı sağladım. İktidarda kadın konusuna değindim. Bugüne kadar, ‘kadınlar siyasette çok yer almıyor’ denildi. Hâlbuki bunun böyle olmadığını, tarihte bunun örneklerinin olduğunu, kadının iktidara da geldiğini, sultanın olmadığı yerde naip olarak da görev aldığı ve devlet yönettiği konusunda bilgiler verdim. Bu kitapta şimdiye kadar bilinenin daha fazlası ve bilinmeyenler yer alıyor.”

‘ESERLERİMİZ TÜM KİTAPÇILARDA’

Kitabın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kuşçu, “Bu konunun hem ülkemiz için hem de Müslüman kadınlar için çok önemli olduğunu belirten Ensar Yayınevi kitapların basımını gerçekleştirdi. Desteklerinden dolayı Ensar Yayınevine teşekkür ediyoruz. Okuyucularımız internet üzerinden ve kitapçılardan bu kitaplarımızı temin edebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri