Sessiz canların sesi oluyorlar!

Konya’da sokak hayvanlarının sesi olmak ve onların yasal haklarını savunmak amacıyla Hayvanları Koruma, Kurtarma (DOSTPATİ) Derneği kuruldu. DOSTPATİ Derneği, ilgili kurumlarla görüşerek sokak hayvanlarının ihtiyaçlarının karşılanması adına aracı görevi üstleniyor.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında kurulan Konya Hayvanları Koruma Kurtarma (DOSTPATİ) Derneği, sokak hayvanlarının sesi olmak için çeşitli girişimlerde bulundu.  Kurdukları dernekle birlikte hayvanların canına can olmayı amaçladıklarını söyleyen DOSTPATİ Dernek Başkanı Selim Bağlantı (20), “ 4 Ocak 2020 tarihinde aktivist olarak başladığımız bu serüveni 12 Aralık 2020 tarihinde ‘Konya Hayvanları Koruma Kurtarma (DOSTPATİ) Derneği’ni kurarak devam ettirdik” dedi.

HAYVANLARIN YASAL HAKLARINI DA SAVUNUYORLAR!

Hayvanların yasal haklarını savunmak için de çalışmalar gerçekleştirdiklerinin bilgisini veren Dernek Başkanı Selim Bağlantı, “İlimiz ve genelinde bulunan her türlü canlının daha refah ortamda yaşamını sürdürebilmelerini ve tedavisini, bakımını, beslenmesini, yuvalandırılmasını sağlamak amacıyla kurulmuş olan derneğimiz bugüne kadar pek çok gelişmelerin altına imza atmıştır. Bunların yanında minik dostlarımızın yasal haklarını savunan DOSTPATİ Derneği olarak, yasa tasarısını ve her türlü kötü muameleden uzak tutulması için yasal girişimlerde bulunuyoruz. Toplumumuzda farkındalık oluşturmak ve insanlığa hayvan sevgisini aşılamak adına faaliyetler düzenliyor, insanlığın merhamet duygularına dokunmak ve uyandırmak için etkileşimlerde bulunuyoruz. Hedeflerimizin başarıya ulaşması ancak sizlerin de desteğiyle mümkündür” şeklinde konuştu.

‘HAYVANLARI SEVMEK TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL’

Hayvanları sevmenin tek başına yeterli olmayacağına vurgu yapan Bağlantı, “Küçüklüğümden beri hayvanlara karşı içimde bir sevgi vardı. 18 yaşından itibaren havanları sevmenin yanında yasal haklarını da savunmaya başladım. 4 Ocak’tan 12 Aralık’a kadar aktivist olarak çalışmalar sürdürdük. Bu zaman diliminde de pek çok başarının altına imzamızı attık. Sadece Konya’da değil, Mersin, Adana gibi illerdeki sokak hayvanlarının sesi olmak için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Farklı illerdeki hayvanseverler bizlerden yardım istiyorlar, biz de o illerdeki ilgili kurumlarla iletişime geçiyoruz. Bir dernek bütün hayvanlara yardım etmede yeterli değildir. Kurumların destek vermesi gerekiyor. Biz kurumların sokak hayvanlarına destek vermesi ve onları harekete geçmesi adına DOSTPATİ Derneğini kurduk” ifadelerini kullandı.

‘HAYVANLARI EN ÇOK ZORLAYAN ŞEY AÇLIKTIR’

Hayvanları en çok zorlayan şeyin açlık olduğuna dikkat çeken Bağlantı, şöyle konuştu: “Kış gününde açlıkla birlikte barınma ihtiyacı da sokak hayvanları için çok sıkıntı oluyor. Karatay aslım çöplüğü boş bir arazi olduğu için orada yoğun bir şekilde sokak hayvanı bulunmaktadır. Sığınacak alanları, mamaları, yemekleri yok. Büyük köpeklerin yanında yavru köpekler de oldukça fazla. Kulağımıza, orada bin 200- bin 300 köpeğin olduğuna dair bilgiler de geldi. Konya bu anlamda aldı başını gidiyor. Bu rakamlar çok yüksek rakamlar. Sadece bir bölgede bu kadar sokak hayvanı varsa diğer ilçelerimizde bulunan sokak hayvanlarıyla birlikte bu rakamlar artacaktır. Bir köpek 3-4 tane birden köpek doğuruyor ve sokak hayvanları sayısı inanılmaz rakamlara ulaşabiliyor. Bunun önüne geçmek için sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gerekiyor. Aksi takdirde yardım için hepsine yetemeyiz.”

‘SOĞUĞA DEĞİL, AÇLIĞA DAYANAMIYORLAR’

Sokak hayvanlarının soğuktan daha çok açlığa dayanamadıklarına değinen Bağlantı, “Köpeklerin karınları aç olduğu zaman donarak ölmeleri 17 saati bulabiliyor. Yani hava çok soğuk olsa bile karınları tok olduğunda kendini ısıtacak bir vücut ısısına sahip olabiliyorlar. Hayvanlar aç olduklarında enerjilerini kaybediyorlar ve bu nedenle de soğuktan donarak ölüyorlar. Vatandaşların öncelikle ‘burada köpek var, kedi var’ diye şikâyet etmeyi bırakmaları gerekmektedir. Her insanın evindeki artık yemeği kapının önüne koyması hayvanlar için inanılmaz faydalı olacaktır. İnsanlarımız özellikle artan yemekleri çöpün içine atıyorlar. Bunu yapmaktansa çöp kenarına ya da bir ağaç kenarına artan yemekler koyulabilir” diye aktardı.

‘ONLARA ARACI OLUYORUZ’

Derneklerle ilgili doğru bilinen yanlışa dikkat çeken Bağlantı, “İnsanlarda şöyle bir düşünce var: ‘Sen bir derneksin, sana bir kurumdan maddi destek geliyordur.’ Böyle bir şey yok. Zaten insanlar tarafından hayvanlara değer verilmiyor. Kim derneğe maddi yardım yapacak? Biz sokak hayvanlarına yardım yapılması için sokak hayvanları ve ilgili kurumlar arasında aracı oluyoruz. Örneğin bir İlçe Belediyesiyle görüşerek mama talebinde bulunuyoruz ve yardımı belediyenin vermesini sağlıyoruz. Karşı taraftaki kişi hakkını bilmeyince kendini de savunamıyor.  Biz bir nevi onların ihtiyaçlarının karşılanması adına onların sesi oluyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri