Unutma!

Şerife Oktar

Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi, beş yüz yetmiş bir yılı. Her Müslümanın aklına nakşetmesi gereken en önemli tarihlerden biri. Allah Rasulü Hz. Muhammed(sav) efendimizin dünyayı şereflendirdiği tarih. Mevlidi Nebi olarak da bilinir.

Bir hadisi şerifte Peygamber Efendimiz (sav): “Ümmetimin fesada gittiği zamanda kim benim sünnetime sarılırsa ona yüz şehit sevabı vardır.” (Kütübü Sitte) buyurmuştur.

Ben de naçizane, bu hadisi örnek alarak, insanların pek çok konuyu ha babam akıllarıyla çözmeye çalıştığı bir dönemde, Pegamber gönderildi mi tartışmalarının yapıldığı ve Hz. Peygambere inanmadan da kendini Müslüman zanneden, bize yalnız Kuran yeter diyen zihniyetteki kişiler arttıkça Rasulullah sevgisinin muhabbetinin gönüllere yerleşmesi, hayat düsturu benimseyebilme arzusuyla bu yazıyı kaleme aldım.

Böylesine mübarek bir haftayı iştirak etmek için bu hafta Peygamber Efendimizin ümmeti Muhammed tarafından yapılmaya yapılmaya unutulan sünnetlerini hatırlatmak istiyorum.

Bu hadisleri şöyle maddeleyelim:

1.Biri seslendiğinde ona tüm vücudu ile dönmek.

2.Sürekli abdestli durmak.

3.Bıyıkları kısaltmak. Tırnak kesmeye şehadet parmağı ile başlayıp tırnağı cuma günü kesmek.

4.Güzel koku sürünmek.

5.Abdest aldıktan sonra kıbleye dönerek su içmek.

6.Cuma günü gusül abdesti almak, yeşil renkli ve temiz giyinmek, sadaka vermek, sürme çekmek.

7.Yemeğe besmele ile başlamak, önünden sağ el ile yiyip hamd ederek sofradan kalkmak.

8.Yemekte sağ ayağı (bacağı) katlayıp sol ayak üzerine oturmak.

9.Az yemek. Değerli biri şöyle demişti bir gün: “Diyetisyen dedi diye az yemek nötrdür. Bize sağlık katsa da sevap kazandırmaz. Ancak kişi, Rasulullah az yerdi onun sünnetine uymak için ben de az yemeliyim diye niyet ederse hem sağlığı bozulmak hem sevap kazanır ayrıca Rasulullahın şefaatini hak kazanır biiznillah”

10. Yemeğe tuz ile başlamak. Sofrada sirke bulundurmak.

11.Günde iki öğün yemek yemek. Acıkmadan sofraya oturmak, sofradan tam doymadan kalkmak.

12. Yemeği çok sıcakken yememek. Sağ el ile yemek. Sıcaklığından dolayı yemeğe üflememek yemeğin adabındandır.

13.Az gülmek, kahkaha ile değil tebessüm ile gülmek; bunun yanında insanlara karşı asık suratlı değil güler yüzlü olmak.

14. Mümkünse her abdest alışta misvak kullanmak. Ümmetime zor gelmeyeceğini bilsem her abdest almalarında misvak kullanmalarını emrederdim buyuruyor.

15.Elbise ve ayakkabıyı sağdan giyip soldan çıkarmak.

16.Sabah namazından sonra uyanık kalmak, kaylule adı verilen öğlen uykusu uyumak.

17.Pantolonu katlayıp koymak.

18.Suyu oturarak, üç yudumda, başında besmele çekip sonunda elhamdülillah diyerek kıbleye dönerek cam yahut şeffaf bardakta içmek.

19.Çevreyi temizlemek. Çevreyi temiz tutmak inanan inanmayan her insanın görevidir. Fakat bunu sırf Hz.Peygamber sünnetidir niyetiyle yapmak Efendimizin şefaatine sebep olur.

20.Her gün ölümü düşünmek.

21.Salavat okumak. Ömürde bir defa okumak farz, Hz. Muhammed (sav)’in ismini duyunca okumak vacip, her seferinde ismi duyunca okumak müstehaptır.

22.Bir kapıya en fazla üç defa vurmak. Kapının tam karşısında değil, sağ ya da solunda beklemek, selam vererek içeri girmek.

23.Oturarak küçük abdest bozmak. Ayakta iken bozmak tahrimen mekruhtur. İdrarın üstüne sıçrama ihtimali olduğu gibi sağlığa da zararlıdır.  Üstünde idrar ve necaset bulaşanlar bunu dikkat etmeden, önemsemeyerek yapıyorlarsa kabir azabına uğrayacaklarını Allah Rasulü haber veriyor.

24.Allah Rasulü her gece yatmadan evvel iki elini açarak birleştirir, ihlas felak nas surelerini okuyarak ellerinin içine üfler sonra başından ve yüzünden başlayarak üç defa ellerinin eriştiği yere kadar tüm vücudunu sıvazlar ondan sonra sağ yanına dönerek sağ avcunu yüzünün altına koyup uyurdu. Hz.Aişe validemiz bunu her gece üç kez yaptığını rivayet etmektedir.

25.İnsanların istifade ettiği gölgeliklere, yol kenarlarına, çeşme ve pınarlara pisletmemek, tükürmemek. Hadiste bunu yapanların lanetlenmesinden korkulacağı bildirilmiştir.

Allah Rasulünü sevenlerin önce Allah’ın, insanların ve meleklerin sevgisini kazandığı, ahiretini imar ettiği dünyada yaşıyoruz. Şu bir gerçek ki Allah Rasulünü sevmeyip onun aleyhine propaganda yapanların ise daha bu dünyada iken belalarını bulduğuna, yanarak yada farklı şekillerde feci şekilde öldüklerine de yakın zamanda hepimiz şahit olduk.

Her yönüyle onu örnek alma ve sünnetini uygulayanlardan olmak temmennisiyle

Muhabbetle ve Muhammed (sav)le kalınız.