Yaz meyveleri tezgahları süslüyor

Yaz meyveleri geçen haftaya kadar el yakıyordu ama mahsul bollaşınca etiketler de değişti. Tezgahlarda en çok fiyatı düşen ürün ise karpuz oldu. Karpuzun kilosu 1 liraya kadar düştü. Peki diğer meyvelerde durum ne? Konya Kadınlar Pazarı esnafı yaz meyvelerinin fiyatları hakkında bilgi verdi.

Yaz geldi, havalar ısındı meyveler bollaştı bu durum haliyle etiketlere de yansıdı. Geçen haftaya göre fiyatlarda ciddi düşüşler olduğunu söyleyen Kadınlar Pazarı Esnafı, ilerleyen zamanlarda fiyatların daha çok düşeceğini söyledi. Bu haftanın indirim şampiyonu ise karpuz oldu. Karpuzun fiyatı 1 liraya kadar düştü.

‘FİYATLARDA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR’

Bu hafta fiyatlarda ciddi düşüşler olduğunu belirten Kadınlar Pazarı Esnafı Hilmi Erol, “Erik, kayısı, kiraz, şeftali, çilek, yeni dünya bunlar tezgahlardaki yerini aldı. Bugün itibarıyla 15’e sattığımız kiraz 10 lira oldu. Kayısı 10 lira oldu. Erik 10 lira oldu. Şeftali 15’ten 12’ye düştü. Yeni Dünya 12 liradan 10 liraya düştü. Çilek 18-20 liradan 15 liraya düştü. Karpuz, kavunda gözle görülür bir düşüş yaşandı. Mesela karpuzu 4 liraya satıyorduk artık şimdi 2 liraya satabiliyoruz. Karpuzun düşüşü yüzde 100’ü geçti. Kirazı da 20’ye satıyordum şimdi 10 TL’ye düştü. Çilek 18 TL’den 12 TL’ye düştü. Şeftaliyi şu anda 13 liraya satıyoruz o da 8 lira geriledi. Erik 15 liraydı o da 10 liraya düştü. İlerleyen zamanlarda fiyatlar daha çok düşecek. Geçen haftaysa sattığımız meyveyle bu hafta tezgaha koyduğumuz meyve arasında uçurum var. Yani aynı miktarda tezgaha koyduğumuz meyve neredeyse yavaş yavaş düşmek üzere. Tabi bu da müşterinin hoşuna gidiyor ve alıyorlar. İnsanlar yaz meyvelerinden en çok karpuz, kavun, kiraz ve erik gibi meyveleri tercih ediyorlar. Şeftali de çok satılanlar arasında yer alıyor” diye aktardı.

‘FİYATLAR YARI YARIŞA DÜŞTÜ’

Yaz meyveleri fiyatlarının geçen haftaya göre yarı yarıya düştüğünü vurgulayan Kadınlar Pazarı Esnafı Mehmet Kaya, “Yaz meyvelerinde bu hafta bir düşüş var. Hatta fiyatların yarı yarıya düştüğünü söyleyebiliriz. Yaz meyvelerinden kayısı, kiraz, erik, şeftali, üzüm ve çilek yoğun bir şekilde tüketiliyor. Erik geçen hafta 15 liraydı, şimdi 8-10 lira civarında. Kiraz geçen hafta 20 liraydı bu hafta 10 lira. Şeftali geçen hafta 20 liraydı bu hafta 10 lira. Kayısı 15 lira civarındaydı şu anda 7-8 lira. Çilek 12-13 lira, yeni dünya 10 lira. Karpuz fiyatları çok düştü. Geçen hafta 2 liraydı şimdi 70 kuruşa kadar düştü. Karpuzun bu kadar düşmesinin nedeni şu anda döküm zamanı olmasından kaynaklanıyor. Şu anda tüm meyvelerin döküm zamanı olunca fiyatları bayağı bir düştü. Ama geçen yıllara göre bakarsak fiyatlar diğer senelerden biraz daha yüksek. Çünkü bu yıl biraz daha fazla soğuk ve don oldu. Bu sene kiraz biraz az. Normalde fiyatlar bu rakamların biraz daha aşağısında olması lazımdı. Yani fiyatlar geçen yıla göre yüksek geçen haftaya göre düşük seyrediyor” şeklinde konuştu.

SEBZE FİYATLARI DA DİBE VURDU’

Fiyatların ilerleyen zamanlarda daha çok düşeceğini öngören Kaya, “ Sebze fiyatları da dibe vurdu. Meyveler de sebzeye göre biraz yüksek. Vatandaşlar fiyatlardan şu anda memnun ancak geçim sıkıntısı olduğu için fiyatlar biraz daha ucuz olsa insanlar daha çok memnun olacaklar. Yazın en güzel meyvesi karpuzdur. Şu anda da zaten karpuz, çilek ve kayısı meyveleri hızlı bir şekilde gidiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri