Seydişehir mi, Çorum mu? Hangisi sahte leblebi yapıyor?

Türkiye’nin en ünlü iki leblebi üreticisi Konya’nın Seydişehir ilçesi ve Çorum’da leblebi savaşları sürerken; damak tadı sahipleri de ikisinden birini seçiyor. Seydişehirli üreticiler, “Leblebinin hasını biz üretiyoruz” derken; Çorumlular ise bu konuda tek lider olduklarını iddia ediyorlar.
Seydişehir mi, Çorum mu?  Hangisi sahte leblebi yapıyor?

Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli lezzet savaşları sürerken bir lezzet ve gelenek savaşı da Konya’nın Seydişehir ilçesi ve Çorum arasında yaşanıyor. Asırlardır Seydişehir’de üretilen leblebi için ustalar gerçek leblebiyi kendilerinin yaptıklarını söylerken; Çorumlular ise bu konuda tek olduklarını iddia ediyorlar.

leblebi.jpg

NOHUT, 30 GÜNDE LEBLEBİ HALİNE GELİYOR

İşte tadıyla damaklarda iz bırakan Seydişehir leblebisi… Nohut, 30 günde leblebi haline geliyor. Elle yapılan bir çok iş makineleşmiş olup Seydişehir'de leblebi halen elle üretiliyor. İlçede eskiden leblebicilerin 365 tezgahı bulunuyordu ve leblebicilik Seydişehir'de önemli bir iş koluydu. Ancak zamanla leblebici ustalarının sayısı azaldı. Seydişehir'e giderseniz mutlaka Seydişehir leblebisinin tadına bakmalı, yakınlarınıza da hediye olarak götürebilirsiniz.

leblebi-2.jpg

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK

Seydişehir Leblebisi, genellikle iri taneli, kabuklu ve kavrulmuş bir leblebi çeşididir. Lezzet profili, özellikle kavrulma süreci ve kullanılan malzeme kalitesi ile belirlenir. Bu lezzetli ve sağlıklı atıştırmalık, genellikle tuzlu ve kavrulmuş bir formda tüketilir. Çorum Leblebisi ise Çorum iline özgüdür. Genellikle orta büyüklükte, yuvarlak ve düzgün tanelere sahiptir. Çorum Leblebisinin hem tuzlu hem de şekerli çeşitleri bulunur. Çeşitli atıştırmalıklarda, yemeklerde veya tatlılarda kullanılabilir.

leblebi-2-001.jpg

leblebi-3.jpg

 Editör
Etiketler :