Sıcak havalarda cildimiz tehlikede

Güneş; deride bulunan D vitamini öncüsü maddeyi aktif D vitaminine dönüştürür. D vitamini, vücuttaki kalsiyum dengesini ve kemik gelişmesini sağlıyor. Güneş kremi kullanmadan dışarı çıkmak cildimiz için büyük tehlike saçıyor
Sıcak havalarda cildimiz tehlikede

Güneş; deride bulunan D vitamini öncüsü maddeyi aktif D vitaminine dönüştürür. D vitamini, vücuttaki kalsiyum dengesini ve kemik gelişmesini sağlıyor. Güneş kremi kullanmadan dışarı çıkmak cildimiz için büyük tehlike saçıyor

Doğal ya da suni kaynaklarla yoğun UV ışınlarına maruz kalınması sonrası deri rengini koyulaşmasına bronzlaşma deniyor. Bronzlaşma sonrası, deri renginde koyulaşma yanında çiller, lekeler, benler, kılcal damar genişlemeleri ve cilt kanserlerine zemin hazırlama gibi istenmeyen etkilerde oluşabiliyor.

merve1.jpg

MELANİN CİLDİ ZARARLI IŞINLARDAN KORUYOR

Güzellik Uzmanı Duygu Uyar, açık tenli kişilerde yoğun güneşe maruz kalınması sonucunda ciltte kızarıklığın sık görüldüğünü, bronzlaşmanın ise son derece nadir olabileceğini söyledi. Güzellik Uzmanı Uyar,  koyu ten yapısına sahip kişilerin ise güneşte kızarmayıp, direk bronzlaştıklarını dile getirdi. Deri renginin koyulaşmasının, hücrelerde mevcut olan melaninin salınımının artışı ya da yeni melanin salgılanması ile gerçekleştiğini belirten Uzman Duygu Uyar, melanin maddesinin görevinin cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak olduğunu ifade etti.

PİGMENTASYON KALICI BRONZLUĞA NEDEN OLUYOR

Çok yoğun güneşe maruz kalındığı zaman vücudun koruyucu bir tepki olarak melanin üretimini hızlandırdığını ve bu durumun da bronzlaşmaya neden olduğunu kaydeden Uyar, “Bronzlaşma aniden olabileceği gibi geç de başlayabilir. Erken bronzlaşma, koyu tenli kişilerde daha belirginken; UVA ışınına cevap olarak bronzlaşma hızla oluşup, kısa sürede sönebiliyor. Geç bronzlaşma UVB ve UVA ışınlarına temastan 48-72 saat sonra başlar. Başladıktan sonra pigmentasyon kalıcıdır, haftalarca sürer ve kalıcı derin bir bronzluğa neden olabilir.” şeklinde konuştu.

BRONZLAŞMAK İSTEYENLERE ALTERNATİF: ‘OTOBROZ ÜRÜNLER’

Duygu Uyar, “Bronzlaşmak, DNA hasarının bir göstergesi olabiliyor. Eğer siz bir kez bronzlaşmışsanız ise DNA hasarlı olur.” diyerek güneşten korunmak gerektiğinin önemine vurgu yaptı.  Hiçbir şekilde sağlıklı bronzlaşmanın mümkün olamayacağını dile getiren Uyar,  bronz görüntü isteyen kişiler için en iyi alternatifin otobronz ürünler olduğunu belirtti. Otobronz ürünler hakkında bilgi veren Uyar “Otobronz ürünler; kemler, losyonlar, sprey, jel şeklinde olup güvenlidirler. Yan etkileri yok denebilecek kadar azdır. Çok nadir olmakla birlikte otobronz ürünlerin içindeki maddelere karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Otobronzlar kıyafet rengini boyayabileceği için vücuda sürüldükten sonra en az 30 dakika sonrasına kadar kıyafet giyilmemelidir. Ürünleri kullanırken gözden uzak tutmalı, göz teması oldu ise bol su ile göz temizlenmelidir.” diye açıkladı.

krem.jpg

GÜNEŞTEN KORUNMANIN YOLLARI

Güneş kremi sürmeden asla dışarı çıkarılmaması gerektiğinin altını çizen Uyar, “Bulutlara güvenmeyin, bulutlu havalarda güneş radyasyonu, ancak yarısı kadar azalır. Bu nedenle bulutlu havalarda da koruma yapılmalı. Koruyucu ve açık renk giysiler giyilmeli, güneşten koruyucu gözlükler ve şapka takılmalı. Giysilerde UV koruma faktörü aranmalıdır. Dışarıda zaman geçirileceği zaman mümkün olduğunca gölgede kalınmalı. İlk güneş banyoları en çok 15-20 dakika, en fazla güneşlenme süresi 1- 1,5 saat kadar olmalı” diye kaydetti.  Uyar, doğru güneş kreminin püf noktalarından şöyle bahsetti: ”Güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün, yüzme sonrası tekrarlayın, Yeterli miktarda sürün. Suya ve tere dayanıklı güneş kremi seçin.”

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ