Sıcak havalarda yaşanan halsizlik ve yorgunluktan korunmak için yapmamız gerekenler

Yaz ayları birçok insana tatil, deniz, eğlence gibi pozitif durumları hatırlatsa da sıcak havalar aslında birçok olumsuzluğu da beraberinde getirebilmektedir. Yüksek sıcaklıklar ve nem sebebiyle halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi şikayetler daha sık yaşanabilir. Bunun sonucunda da kronik yorgunluk, bitkin hissetme gibi olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Peki sıcak havalarda yaşanan halsizlik ve yorgunluktan korunmak için neler yapılabilir?
Sıcak havalarda yaşanan halsizlik ve yorgunluktan korunmak için yapmamız gerekenler

Günün en sıcak saatlerinde dışarıda bulunmaktan kaçının

Güneşli havalar insanın enerjisini arttırsa da yüksek sıcaklıklar bunun tersine enerjimizi alıp götürür. Bu nedenle özellikle yaz aylarında günün en sıcak saatleri olan öğle vaktinde dışarıda bulunmaktan kaçınmak gerekmektedir. Zorunlu olmadıkça güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir.

Yeteri kadar su tüketin

Sıcak havalarda yeteri kadar su tüketilmemesi durumunda vücut susuz kalabilmektedir. Bunun bir sonucu olarak ani sıcak basması, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bu nedenle yaz aylarında vücudumuzun suya daha fazla ihtiyacı olduğu hatırlanarak günde en az 10-12 bardak arası su içilmelidir. Su tüketimi, öncelikle vücudumuzun temizlenmesi ve organlarımızın işlevi için oldukça önemlidir. Su, hücrelere besin ve oksijen taşır. Vücut sıcaklığını düzenler. Sıcak havalarda vücudu serin, soğuk havalarda ise sıcak tutar. Kan basıncının düzenlenmesini sağlar. Bu nedenle tansiyon hastaları için su tüketimi oldukça önemlidir.

sicak-havada-yasanan-yorgunluk.jpg

Dengeli beslenin

Dengeli bir beslenmede öncellikle öğün saatlerinizin her gün aynı olmasını gerekir. Sıcak havalarda yorgunluğu önlemek adına günde 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde beslenmek ve öğün atlamamak gerekmektedir. Vücudun aç bırakılması, halsizlik şikayetinin artmasına neden olacaktır. Böyle havalarda sıkça yaşanan iştahsızlık problemine karşı ise hafif ve su oranı yüksek besinlere öncelik verilebilir.

Su oranı yüksek ve serinleten meyveleri sofranızdan eksik etmeyin

Sıcak havalarda en fazla tüketilen meyvelerden olan karpuz ve kavun, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Yüksek su içeriği ile vücuttaki suyu arttırır ve kişiye enerji verir. Tüm bunların yanı sıra serinletici bir özelliğe de sahiptir. Bu nedenle sıcak havalarda halsizliğin önüne geçmek için su tüketiminin yanı sıra bu türden besinleri tüketerek vücuttaki su oranını arttırmak gerekmektedir.

sicak-havada-yasanan-yorgunluk.webp

Açık renkli ve konforlu giysiler tercih edin

Açık renkli kıyafetler, yazın sıcak günlerinde giyilmesi gereken en uygun seçeneklerden biridir. Bu kıyafetler, güneş ışınlarının neden olduğu yüksek sıcaklıklarda vücudu daha az ısıtır ve bu sayede insanların daha rahat hissetmelerine yardımcı olur. Sıcak havalarda giyilen konforsuz ve kalın giysiler, bunalma hissini arttırarak yorgunluğa neden olabilir. Bu nedenle böyle havalarda hem su kaybını arttırmamak hem de bunalmamak için açık renkli, pamuk ya da keten kumaştan yapılmış, bol giysiler tercih edilmelidir.

Hafif besinler tüketin

Proteinler, kırmızı et, tavuk ve yumurta tüketimi sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Sebzeler ve meyveler, tüm sebze ve meyveler sağlıklı olarak beslenmek için gerekli ve dengeli olarak tüketilmesi gereken besinlerdir. Sıcak havalarda ağır, yağlı, kızartılmış besinlerden uzak durmak gerekir. Bu türden besinler sindirimi zorlaştırır, kan şekeri dengesizliklerine neden olur ve sonuçta kişinin kendisini halsiz, yorgun hissetmesine yol açar. Bu nedenle yaz aylarında sağlıklı ve taze gıdalar tüketilmeli; besinler zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ile hazırlanarak tüketilmelidir.

Yoğun fiziksel aktiviteden kaçının

Sıcak havalarsa yoğun bir şekilde fiziksel aktivitede bulunmak halsizlik ve yorgunluk gibi istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu nedenle egzersiz için sabahın erken saatleri veya akşamlar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra spor sırasında kaybedilen su göz önünde bulundurularak mutlaka bolca su tüketilmelidir.

Sık sık duş alın

Sıcak havalarda yaşanan halsizliğin nedenlerinden biri de vücut ısısının yükselmesidir. Bu nedenle vücut ısısını düşürmek için sıcak günlerde sıkça ılık duş almak gerekir. Eğer duş almak mümkün değilse eller, ayaklar, yüz ve ense soğuk su ile ıslatılarak ferahlama sağlanabilir, vücut ısısı düşürülebilir. Duş alma sırasında kan dolaşımı hızlanır, kan damarları bir tür egzersiz yapar. Genellikle sabah saatlerinde duş alınması tavsiye edilir. Bunun sebebi ise duş almanın stresi ve basıncı beyinden uzaklaştırıcı etkisidir. Bu sayede kişi gün boyu kirden uzak duracak ve arınmış şekilde gününe devam edecektir.

Etiketler :