Demet Nikbay

Demet Nikbay

Şifa çorbası: Kelle-paça

Şifa çorbası: Kelle-paça

Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat’ın da dediği gibi: ‘Besinler ilacınız olsun!’
diyerek başlamak isterim söze.
Evet, eğer doğru besini, doğru zamanda tüketebilirsek ve metabolize edebilirsek besinler bizim için doğal ağrı kesici, antibiyotik, antidiyabetik ilaçlara dönüşürler. Biz yeter ki metabolizmamız için doğru besini seçelim, vücudumuzun olumlu yanıtını görmemiz kaçınılmazdır.
 
Ülkemizde geleneksel Türk mutfağına baktığımızda sağlığımıza olumlu katkıları olan yemekleri ve bunların tariflerini görebilmemiz mümkün. Bunlardan biri de gaps tedavi protokolünün olmazsa olmazlarının başında gelen kelle-paça çorbasıdır.
 
İşte kelle paçanın bilinmeyen faydaları...
 
Çorba bileşiminin en önemli proteini olan kollajen vücutta en fazla miktarda bulunan proteindir. Bu proteinin görevi, bağ dokuların yapısını oluşturarak bağ dokularını birleştirmek ve zarar gören bağ dokusu varsa onları onarmaktır. Diğer bir faydası cilt sağlığı üzerine olup cildi dolgunlaştırarak pürüzsüz görünmesine katkı sağlar.
 
-İçeriğindeki bu protein, vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiren, kış aylarında soğuk algınlığı ve gripten koruyan kelle-paça çorbası, sarımsak, limon ve sirke ile birlikte tüketildiğinde antibiyotik özellik gösterir.
 
-Çocukların ve ergenlik dönemindeki gençlerin kemik gelişiminde önemli rol oynar ve kasların güçlenmesine, eklemlerdeki sıvıların korunmasına ve kemik ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

-Anemide de önerilen çorba, kanser hastalığının ilerlemesinin durdurulmasında ,kollajen yıkımına neden olan ilaçların etkilerinin azaltılmasında önemlidir.
-Paça çorbası ile beraber tüketilen C vitamininden zengin besinler (limon,soğan, sarımsak, mevsim yeşillikleri) kolesterol ve tansiyonu da dengeleyerek çorbanın yararlılığını arttırmaktadır.
 
Her besin fazla tüketildiğinde insana zarar verir. Dengeyi korumak çok önemlidir. Aslına bakarsanız vücudumuz bize ne isteğini söyler. Biz yeter ki vücudumuzu dinlemeyi bilelim. Hiçbir zaman şu besin çok faydalı kilo kilo tüketebilirsiniz diyemeyiz. Her zaman yeterli-dengeli beslenme önemlidir.
Özetle 1 orta boy kasesi 325 kkal enerji veren ve %14 karbonhidrat, %39 protein ve %47 yağ içeriğine sahip kelle-paça çorbasını da kararında ve kalori hesabını da yaparak tüketmek daha doğrudur.
Bu kadar faydalarından bahsettiysek bir de tarifimiz olmalıydı.
MALZEMELER:
  • 1 kilo kelle-paça eti (temizlenip küçük parçalara bölünmüş)
  • 2 diş sarımsak.
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 büyük boy domates
  • 1 orta boy soğan
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1, 5- 2 litre su
 
YAPILIŞI:
Salçanın kıvamını zeytinyağı ve biraz suyla açıyoruz, sebzeleri de küp küp doğrayıp tüm malzemeleri basınçlı tencereye alıyoruz. Suyunu da ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Servisten önce sarımsaklı limon suyu ilave ediyoruz. Sevenlerine ve şifa için tüketenlere şimdiden afiyet şifa olsun.
 
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Demet Nikbay Arşivi
SON YAZILAR