Sıfır daireler yok satıyor

Ekonomide sunulan fırsatlar ile özellikle konut ve araç satışlarına rağbet arttı. Konyalı vatandaşlar bu süreçte sıfır dairelere yöneldi ancak daire sayılarının azlığı konut fiyatlarının artmasına neden oldu.
Sıfır daireler yok satıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle sağlanan ekonomik desteklerin etkisiyle ev satışlarında patlama yaşandı. Devletin bu desteğinin takdire yaşan olduğunu söyleyen Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı ve Adem Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, “Bunun böyle olması hem birçok kişiyi ev sahibi yapacak hem müteahhitleri biraz rahatlatacak hem de yeni projelerin çıkması anlamında bir ivme kazandıracak. Devletimiz olması gerekeni yaptı. Aynı hareketi biz özel bankalardan da bekliyoruz. Bunun yanında devletin KDV indirimi olabilir, tapu arsa indirimi olabilir, bu süreç kısmen de olsa bizi rahatlatabilir” dedi. 

adem-bulut-insaat-1.jpg

DAİRELER AZALDI FİYATLAR ARTTI

Müteahhitlerin geçtiğimiz yıllarda yeni projeye başlamamaları nedeniyle daire sayısında bir azalma yaşandığını kaydeden Adem Bulut, “ Yeni daire sayısı azaldı. İnsanlar daire almak istiyorlar ama istedikleri nitelikte bir daire bulamıyorlar. Haliyle dairenin az olması ve çok talep olması da bu dönemde daire fiyatlarını yükseltti. Herkesin bunu kabullenerek yola çıkması gerekmektedir. Sıfır dairelerde ve ikinci el dairelerin fiyatlarında bir artış var. Yani ikinci el ev satanlar da fiyatları yükseltti. Sadece müteahhitler değil. Bu olay biraz yanlış lanse ediliyor. Müteahhitler, “fırsatçılık yapıyor, fırsattan istifade fiyatları yükseltti” deniliyor ama bu doğru değil. Aslında maliyetin üstünde belli bir kâra satılan daireler belki gerçek değerini buldu. Bu fırsatçılıksa eğer sadece müteahhitler değil aynı zamanda vatandaş da yapıyor” ifadelerini kullandı. 

adem-bulut-002.jpg

EV SAHİBİ OLMAK İSTEYENLERDEN BÜYÜK İLGİ!

Bu süreçte yatırımcılardan daha çok ev sahibi olmak isteyenlerin daire aldığını beliren Bulut, “Hayat 1 Haziran’dan itibaren normalle döndü. Bayramdan sonraki süreçte konut kredilerinde düşüş olduğu için konuta olan talep arttı. 0.64 gibi bir faiz oranı 15 yıl boyunca vade görülmemiş bir orandır. Birçok kişiyi ev sahibi olma anlamında iştahlandırdı. Herkesi bu noktada ev almayla alakalı bir sürece itti. Herkes elindeki mevcut evleri satma derdinde. Konut talep eden kişiler yatırımcılar değil de daha çok ev sahibi olmak isteyenler oldu. Konya’da kirada oturup evi olmayan kişiler şartlarını zorlayarak konut almak istiyor. Yatırımcı dediğimiz müşteriler iki-üç tane alırlar ve ilerleyen zamanlarda da bunu satışa çıkarırlar. Oradan da kâr ederler. Yani bu süreçte yatırımcılar değil de direk alıcılar harekete geçti” şeklinde konuştu.

adem-bulut-insaat-2-001.jpg

‘İLK TALEP YENİ PROJELERDEN YANA’

Konut almak isteyenlerin ilk talebinin yeni projeler olduğunun bilgisini veren Bulut, “ Vatandaşların yeni projelere yönelmelerinin sebebi de düşük faiz oranlarıdır. Çünkü yeni dairelerdeki oran inşaat müteahhidinden alındığı zaman 0.64, ikinci ele geçtiği zaman 0.74’e çıkıyor. O oran da daire fiyatını yükseltiyor. Vatandaşların ilk tercihleri tabi sıfır daireler oluyor. Onu bulamazlarsa ikinci el dairelere bakmaya başlıyorlar veya bütçelerine göre daire seçmeye çalışıyorlar. Geçen seneyle bu sene ki konut fiyatları arasında bir artış oldu” ifadelerini kullandı.

adem-bulut-insaat-9.jpg

“YÜZDE 85 ORANINDA SATIŞ YAPTIK”

Adapark Konakları projesini bitirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Bulut,” Adapark, bizim iki yıldır uğraştığımız bir projedir. Temmuz gibi dairelerimizi teslim etmeyi planlıyoruz. Burada yüzde 80-85 oranında satışlarımız yapıldı. Satışlarımız da çok şükür güzel gitti. Bizim burada en çok sevindiğimiz olay başta sattığımız müşterilere mahcup olmadan, söz verdiğimiz gibi zamanında teslim edebilmemiz. Yaşadığımız o iki yıllık süreç, zor bir süreçti. Aslında daireleri satmaktan ziyade inşaat bitirmiş olanın sevincini yaşıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

adem-bulut-insaat-4.jpg

adem-bulut-insaat-3.jpg

adem-bulut-insaat-5.jpg

adem-bulut-insaat-6.jpg

adem-bulut-insaat-7.jpg

adem-bulut-insaat-10.jpg

adem-bulut-insaat-8.jpg

adem-bulut-insaat-11.jpg