Sıfırı pahalı olunca ikinci el ev kıymetlendi
Kovid-19 sürecinde sıfır konut satışları azalırken, vatandaş ikinci el konutlara yöneldi. Özellikle de arsa ve arazi yatırımlarında talep artışı yaşandı. Konya yılın ilk çeyreğinde, Türkiye genelinde gayrimenkul satışında 6’ıncı sırada yer aldı. Sıfır konutlarda maliyetlerden dolayı fiyatların çok yüksek olduğunu dile getiren TÜGEM Konya Şube Başkanı Selman Çifci, “İnsanların bütçesi yetersiz geldiği için ikinci el konutlara rağbet göstermeye başlıyorlar. Maliyetler nedeniyle Türkiye ve Konya genelinde konutlarda yüzde 40 yüzde 50 fiyat artışı oldu. Bu, ikinci el konut fiyatlarına da yansıdı” dedi.
Konya’da ikinci el konuta yoğun talep olduğunu söyleyen Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Konya Şube Başkanı Selman Çifci, “Konya’da sıfır konut satışları neredeyse durmuş vaziyette. Geçen yılki 0,64 faizle sıfır konutların satışı artmıştı fakat şu an faiz oranlarının yükselmesi, inşaat malzemelerinin maliyetlerinin artması ve özellikle demire gelen yüksek zamlardan dolayı müteahhitlerimiz sıfır konutların yapımında çok zorlanıyorlar. İkinci el konut satışlarında Konya 6’ıncı sıraya girdi. Bunların çoğunluğu 250 ile 450 bin bandındaki mülkler oldu. Pandemide en çok rağbet gören satışlar müstakil ev satışları, villa ve bunların içerisinde birinci sırada site içi villalar çok talep görmeye başladı. Arsa talebinde ise müstakil ev yapabilecek projelendirilecek arsaların talebi çok fazla arttı.” ifadelerine yer verdi.
‘KONUT FİYATLARI TÜRKİYE VE KONYA GENELİNDE YÜZDE 40 ARTTI’
Konut satışlarının insanların gelir düzeyine göre arttığının altını çizen Çifci, “Ancak konut satışını en çok etkileyen banka kredi faiz oranlarıdır. Son iki yılda birçok müteahhitin de batmasına sebep olan, satılamayan sıfır konutlar 0,64 faiz kampanyasıyla Türkiye genelinde bütün stoklar tükendi. Şu an yine faiz oranları 1,49, 1,60, 1,70’in üzerine çıktığı için faiz oranlarıyla herhangi bir satış gerçekleşmiyor. Hal böyle olunca demire ve inşaat malzemelerine gelen zam ve arsa maliyetlerinin artması Türkiye ve Konya genelinde konutların yüzde 40 yüzde 50 fiyat artışına sebep oldu. Konya’da sıfır konutlarda maliyetlerden dolayı fahiş fiyatlar gözlemlemiyoruz ancak insanların bütçesi yetersiz geldiği için ikinci el konutlara rağbet göstermeye başlıyorlar.” ifadelerini kullandı.
‘İMARLI ARSA TALEP EDİYORUZ’
Konya’da imarlı arsa sıkıntısı olduğunu dile getiren Çifci, “En çok Meram bölgesinde yoğun konut satışları gerçekleşiyor. Yeni projelendirilen TEMA şehir bölgesi, altın şehir, altın koza, park mahal gibi konutlarda yoğun satış var. Yine Meram bölgesinde müstakil ev yoğun olduğu için villa satışları son bir yıldır hareketlilik kazandı. Genelde konut satışlarının yoğun yaşandığı bölgeler site içi, güvenlikli, içerisinde çeşitli aktivitelerinin de bulunduğu konutlar çok yoğun satılıyor. Bu anlamda Yazır bölgesindeki birçok projenin bu satışlarda etkili rol aldığını görmekteyiz. Arsa talebi olarak birinci sırada müstakil villa yapılabilir ya da site için 20-40 bağımsız bölümlük site içi villaların arsalarının talebi çok fazla gelmektedir. Konya’da konut anlamında bir sıkıntı olmasa da arsa konunda bir sıkıntı yaşıyoruz. Arsa üretimi yapamıyoruz. Bu anlamda Konya Büyükşehir Belediyesinden yeni imarlar açmasını da talep ediyoruz.” diye konuştu.
MÜLK ALIRKEN DİKKAT!
Mülk alırken insanların detaylı araştırma yapmaları gerektiğine vurgu yapan Çifci, şöyle konuştu: “İnsanlar bir araç aldığı zaman çeşitli sıkıntısı var mı diye her türlü araştırmasını yaptıktan sonra notere gidip devrini yapıyor. Konya’mızda bugün baktığınız zaman 350 ile 2 buçuk milyon arasında konut satışları varken insanlar sadece tapuya gidip belge alıyor. Bu çok yanlış. Araba alırken itina ile yaptıkları araştırmaları ev alırken daha fazla yapmaları gerekiyor. Satın alınacak binayla ilgili belediye karar alıp yıkım emri vermiş olabilir. Oradan bir yol geçecek olabilir ya da deprem yönetmeliğine uygunsuz olabilir. Bu nedenle herhangi bir mülk alacak kişilerin, alacakları mülkte herhangi bir tadilat var mı diye belediyeye gidip bilgi almaları gerekir. Daha sonra tapu dairesine gidip dairenin üzerinde haciz ipotek var mı diye tabu memurlarından kolay bir şekilde öğrenebilirler.”
‘MUTLAKA EKSPETRİZ RAPORU ALSINLAR’
Mülk alacak herkese ekspertiz raporu alması gerektiği önerisinde bulunan Çifci, “Bir mülk alacağınız zaman herhangi bir ekspertiz şirketine giderek TC kimlik numaranızı, kişisel ve tapu bilgilerinizi bırakabilirsiniz. O mülkü doğru fiyata mı alıyorsunuz, ucuz mu, yoksa pahalı mı alıyorsunuz? Bunu öğrenebilirsiniz. Ekspertiz raporundaki likidasyon değerini görüp mülkle alakalı gerçek değere de ulaşacaksınız. Bu ekspertiz raporu ve tapu senedi her zaman yanınızda bulunmalıdır. Bu mülkü tekrar ilerleyen senelerde satmak isterseniz satışı da kolay olur. Bugün 500 bin lira ile 1 milyon lira arasında satılan bir konut için 500 lira ile bin lira arasında ekspertiz raporu almaya değmez mi? Bu belge kişinin aldığı mülkü tekrar satarken satışını kolaylaştıracak bir unsurdur.” diyerek sözlerini tamamladı.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ