Sigara tiryakileri koronaya karşı savunmasız!

Türkiye’de günde 320, dünyada ise günde 16 bin 500 kişiyi öldüren sigara, uzmanlara göre akciğerin savunmasını önemli bir ölçüde bozuyor. Bu da Koronavirüse karşı kişiyi savunmasız hale getiriyor.
Sigara tiryakileri koronaya karşı savunmasız!

Türkiye’de günde 320,  dünyada ise günde 16 bin 500 kişiyi öldüren sigara, uzmanlara göre akciğerin savunmasını önemli bir ölçüde bozuyor. Bu da Koronavirüse karşı kişiyi savunmasız hale getiriyor. Sigara ve nargilenin Koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu söyleyen Sigarayla Savaşanlar Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Korona virüsü elbet gelip geçecek. Bu belki birkaç ay belki de bir yıl sürecek ama hangi hastalık gelirse gelsin hedef sigara içenler olacak“ dedi.

Dünyada binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Koronavirüs salgını nedeniyle sigara içenler daha fazla risk altında. Sağlık uzmanları, sigara içenlerin Koronavirüse yakalanma olasılığının 14 kat daha fazla olduğunu belirtiyor. Korona virüsün solunum yollarını etkileyen bir hastalık olduğu dikkate alınınca, ağır vakalarda solunum yetmezliği ve akciğer organ yetmezliği gelişiyor. Sigara içenlerin akciğerlerinde, içilen sigara miktarı ve süresine göre değişken olmakla birlikte hasar gelişiyor ve hastalığın sigara içenlerde daha ağır seyretmesine neden oluyor. Bilimsel çalışmalarda; sigara bırakma ne kadar erken gerçekleşirse, sigarayla ilişkili hastalık riskinin de o kadar azaldığı görülüyor.

kadir-dikici.jpg

‘NARGİLE ŞİŞELERİ ÖLÜM SAÇIYOR’

Dünyadaki bütün ölümlerin alt yapısında sigara tiryakisi insanların olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Başkan Kadir Dikici, “Sigara insan vücudunda akciğere ve ana motora zarar verdiği için Koronavirüsüne karşı ciddi bir alt yapı oluşturuyor. Akciğerin ana gövdesi ve nefes alıp vermesi düzgün çalışan insanlarda böyle bir risk yok denecek kadar az.  Akciğerimiz bedenimizde en önemli hassas bölge olduğu için şuanda dünyada ölümlere baktığımız zaman sigara ve nargile alt yapısı olan insanların öldüğü ortadadır. Koronavirüs gelip geçecek. Bu belki birkaç ay belki de birkaç yıl sürebilir ama bundan sonraki gelecek hastalıklar da adres olarak direk akciğer hastalarını bulacak. Hastalıklar şekil ve isim değiştirerek gelse de sigara ve nargile kullanıcılarını bulacaktır. Nargile kesinlikle yasaklanmalıdır. Birçok ülkede nargile içimi yasaklandı. Nargile ve nargile şişesindeki mikrop insandan insana geçiyor. Çünkü aynı şişeden binlerce insan nargile içiyor. Ağırlığı değiştirilmiş bile olsa nargile şişeleri ölüm saçıyor “ şeklinde konuştu.

‘SİGARAYI AZALTMAK RİSKİ AZALTMAZ’

Sigarayı azaltmanın riski azaltacağı algısının yanlış olduğuna dikkat çeken Dikici, “Neden riskli yaşayalım ki? Sigarayı tamamen bırakıp riski ortadan kaldırmak gerekir. Mevlana şehrinde sigara, uyuşturucu, alkol gibi şeylerin olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ama maalesef ki diğer şehirlerden hiçbir farkımız yok. Sigaranın zararlarıyla ilgili söylenecek çok şey var. “Neye zararı yok ki?” diye başlasak daha doğru olur. Geçim sıkıntı yaşayan insanların sigaraya verdikleri para boşanmalara bile neden olabiliyor. Bir ailede karı ve koca sigara içiyorsa ayda 500-600 TL sigaraya para veriyorlar demektir. Bu parayı evin içindeki çocukların ihtiyaçlarına, eğitimlerine, onların sağlıklı yaşamlarına harcamaları gerekirken sigaraya para verirlerse ailelerinin de huzursuzluğunu tetiklemiş oluyorlar “ ifadelerine yer verdi.  

‘BAŞARAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR YÖNÜMÜZ YOK’

Türkiye’de diğer dünya ülkeline göre sigara içme oranlarının daha yüksek olduğunun altını çizen Dikici, “Sanayideki fabrika sahibi insanların çalışanlarına sigarayı bırakmaları için çok ciddi derecede telkinde bulunmaları gerekmektedir. Bir fabrika sahibinin çalışanlarını sigara illetinden korumak demek bu fabrikanın iş gücünü ve direncini artırmak demektir. Bazı çalışanlar fabrikalarda el altından sigara içiyorlar. Bir sigara da 10 dakikada içildiğine göre günde neredeyse 100 dakikasını çalmış oluyorlar. Dünya ülkelerine baktığımız zaman sigara ve nargile içme oranlarımız çok yüksek. Onun için bu Koranavirüsten kaçmamız çok zor. Bugün her şeyin ortada olduğunu görüyoruz. Peki, neden hala sigara içmede bir düşüş gösteremiyoruz? İnsanoğlunun başına bir bela ve felaket gelmedikçe bırakmıyor“ diye konuştu.  

‘CUMHURBAŞKANIMIZ ÇOK MÜCADELE ETTİ’

Sigara konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği mücadeleye dikkat çeken Dikici, “Ülke olarak, sigara ve nargileden uzak durmadığımız müddetçe yeryüzünde nereden bir hastalık çıkarsa çıksın korkmamız, endişelenmemiz ve uykumuzu kaçırmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımız sigara konusunda çok mücadele etti. Biz eğer bu konuda Cumhurbaşkanımızı dinlemiş olsaydık sigara içme oranımız çok düşük olacaktı ve bu kriz teğet geçecekti. Bundan sonrakinin adı ne olursa olsun maalesef bu gidişatla devam edilirse bu tür virüsler zarar vermeye devam edecek“ diye aktardı.

‘KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ’

Koronavirüs krizinin fırsata çevrilebileceğine vurgu yapan Dikici, “Şuan yaşadığımız Koronavirüsü krizini fırsata çevirmeliyiz. Bunu sigara ve nargileden uzak durarak, içmeyerek yapabiliriz. Bu krizi fırsata çevirebilirsek ülke olarak hem çok kazançlı ve kârlı bir döneme geçmiş oluruz hem de bu ülkenin başına gelebilecek diğer risklerden bu ülkeyi kurtarmış oluruz. Yani çocuk ve gençlerimizi de kurtarmış oluruz “ diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ