Sınava hazırlıkta anne ve babalar dikkat!

Pandomim Aile ve Psikolojik Danışma Merkezi Psikolojik Danışmanı Sena Yıldırım, sınava hazırlanan öğrencilerin ailelerine yapması ve yapmaması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulundu.
Sınava hazırlıkta anne ve babalar dikkat!

Pandomim Aile ve Psikolojik Danışma Merkezi Psikolojik Danışmanı Sena Yıldırım, sınava hazırlanan öğrencilerin ailelerine yapması ve yapmaması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulundu.

Sınava çalışan öğrencilerin motivasyonlarının düşmemesi için ailelere uyarıda bulunan Yıldırım, “Çabayı öv, eleştiriden kaçın, övgüyü abartma, çocuğuna güven!” ifadelerini kullandı.

EVİNİZDE SINAVA HAZIRLANAN BİR ÇOCUK VARSA BUNLARI YAPMAYIN!

Anne ve babaların çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamaması gerektiğinin altını çizen Sena Yıldırım, “Kıyaslanan çocuklarda ‘yapmam lazım’ düşüncesi görülür, daha iyisi olmak ister ve bu durum kaygıyı doğurur. Unutmayın her çocuk biriciktir. Başkalarının başarısını yahut başarısızlığını konuşmayın. Diğerlerinin başarısına yönelik yaptığımız yorumları duyan çocukların zihninde ‘eyvah ben de başarısız olursam benim için işe yaramaz diyecekler’ algısı oluşur ve bu durum kaygı yaratır. Sınavı başarılı olmanın tek kriteri olarak düşünmeyin. Çocuğunuza hayatta başarılı olabileceği, iyi hissedeceği başka alanlar yaratabileceğini gösterin. Üst düzey beklentiler koymayın. Çocuklarınızın sınırlarına uygun birkaç tane beklentiniz olsun, yoksa çocuk kendi kapasitesini zorlar” şeklinde konuştu.

sena-yildirim-sinava-hazirlikta-anne-ve-babalar-dikkat-001.jpg

‘ÇOCUĞUNUZU YÖNETMEYE ÇALIŞMAYIN!’

Çocuğu yönetmeye çalışmanın çok yanlış bir davranış olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, “Çocuğunuzun hedeflerini yönetmeyin, sadece onun için uygun olacağına inandığınız şeyleri anlatın. Çocuğun koyduğu hedefler için olumlu/ olumsuz yönlerini konuşun. Çocuğun sınav sonuçları değil, sınav öncesindeki çabası övülmeli. Çocuğu çalışmaya zorlamayın. Sınava çalışmak çocuğun sorumluluğu, çocuğa direktifler verebilirsiniz ancak aşırıya kaçıldığında çocukta olumsuz etki yaratır. Sürekli övülmek de sürekli eleştirilmek de çocuğun üzerinde olumsuz etki bırakarak kaygıya sebep olur. Bireyleri gaza getirirken onlara olumsuz şeyler söyleriz, onları yermemizin içlerindeki ateşi fitilleyeceğine inanırız ancak bu sadece çocuğun gözünde sizi kötü ebeveyn yapar” diye aktardı.

‘ÇOCUĞUNUZA GÜVENİN KAYGILANMAYIN’

Ailelerin kaygılanmaması gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Kaygı bulaşıcı bir duygudur evde kaygınızı ne kadar çok belli ederseniz çocuğunuz da o kadar kaygılanır ve bu da başarısızlığı doğurur. Çocuğunuza güvenin ve kaygınızı içinizde yaşayın” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ